Facebook hozzászólás
824

Legfontosabb tudnivalók a halételekről – így főzd meg!

A magyarok többsége csak karácsonykor eszik halat, ilyenkor a rántott ponty és a halászlé a sláger, pedig kis odafigyeléssel változatosabb és még egészségesebb halfogásokat is összeállíthatunk. Varga Anita dietetikus ad tippeket, mire figyeljünk, ha halat szánunk a családnak.

Halat enni kimondottan egészséges, jó választás ez az étel akkor is, ha éppen nem karácsonyi vacsorát készítünk.
A halak magas koncentrációban tartalmazzák a szervezetünk számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat, ráadásul könnyen emészthetők és nagyon ízletesek” – árulta el Varga Anita, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa.

Számos különleges variációja van a halas ételeknek Kép: Pixabay

Sok magyar azonban nincs tisztában azzal, hogy hogyan lehet a halat egészségesen és változatos formában elkészíteni.
Íme, néhány fontos tudnivaló a halételekről.

Ne süssük túl!
Annak érdekében, hogy halételünk készítésekor minél kisebb legyen a tápanyagveszteség, ügyeljünk az olaj vagy zsiradék mennyiségére és hőmérsékletére! Ne süssük a halat sokáig, magas hőfokon, hiszen ilyenkor a felhevült zsiradék összetevői kedvezőtlenül hatnak az ételre, arról nem is beszélve, hogy a hal sok olajat vehet fel, így kalória tartalma is megnőhet.

Sózás helyett fűszerezzük!
Halételek esetében a hagyományos konyhasó helyett inkább friss, zöld fűszernövényeket használjunk! Az oregáno, tárkony, bazsalikom, petrezselyem vagy a metélőhagyma remek alternatívája a túlzott mennyiségben fogyasztott, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezető sónak. Kiváló ízesítője lehet a halaknak még a fokhagyma, bors, citrom, pirospaprika, paradicsom, kapribogyó, spenótlevél és a mustár is.

Rákaptunk a pontyra? De nem eléggé!
A pontyot szeretjük a legjobban, és azt is elsősorban halászlében – derült ki egy legutóbbi kutatásból. Ám fejenként évi 4 kilónyi halfogyasztásunkkal az utolsók között vagyunk Európában. Sajnos…

Nem árt egy kis irdalás!
Szálkásabb halak készítése során nagy segítségünkre lehet az irdalás, azaz a halhús szálkátlanítása. Akkor végzünk jó munkát, ha minél sűrűbben, a hal egész hosszában 2-3 milliméterenként irdalunk, felfele haladva a hal gerincéig (a hasát nem kell). Ha jól csináljuk, hallhatóak is a kis reccsenések, ahogy az Y-alakú szálkák eltörnek. A jól beirdalt hal egyrészt hamarabb átsül vagy átfő, másrészt az elkészült halételünk így könnyebben fogyaszthatóvá válik.

Vegyük elő a kreativitásunkat!
A karácsonyi menü tervezésekor használjuk bátran a kreativitásunkat! Ne ragadjunk le a hagyományos halászlénél vagy a rántott halnál: fogyasszuk a halat párolva, főzve, sütve, grillezve, tűzdelve, vagy akár pástétom formában, a halból gazdag salátákat is lehet készíteni, de egyben sült, pörkölt, paprikás, vagy rakott, töltött formájában is ízletes.De van még számos ajánlatunk az elkészítéséhez! Nagyszerű halas recepteket itt találhatsz!

Két kiváló választás!
Nagyszerű karácsonyi menü lehet például az egészben sült fokhagymás-citromos süllő, vagy a diós-gombás töltött ponty igény szerint burgonyasalátával, vagy vegyes zöldségkörettel.
Magyarországon európai szinten is kevés halat eszünk. A Halászati Operatív Program (HOP) Kapj rá! kampánya arra buzdítja a magyarokat, hogy a tengeri és édesvízi halakat rendszeresen, és minél változatosabb formában fogyasszák.

A magyarok szeretik, mégsem eszik. Elmondjuk, hogyan készíts halat!
Bár tudjuk, hogy egészséges és szeretjük is, évente csupán pár alkalommal kerül hal a tányérunkra, s a négy kilogrammos évi halfogyasztásunkkal bizony nagyon lemaradunk: Európai viszonylatban a sor végén kullogunk halfogyasztásban. Pedig az egészségügyi ajánlások szerint pozitív hatásai miatt érdemes hetente legalább kétszer halat enni.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!