Facebook hozzászólás

Magyar srác egy nemzetközi dizájnverseny élvonalában

1700 pályamunka közül jelenleg a 10. helyen áll Koczka Kristóf fiatal formatervező intelligens gyógynövénytermesztő rendszere az Electrolux Design Lab versenyén. Már ez is hatalmas eredmény, de a szavazás még tart!

Koczka Kristóf terve, a SPIC= egy intelligens, de természetes bioszféra, amelynek működéséért egy integrált komposztrendszer felel, így a háztartási hulladék körforgása oldja meg az organizmus tápanyag- és energiaellátását. A különleges gyógynövénytermesztő rendszer a napi fizikai érintkezés révén tud meg testünk igényeiről információkat, és termeszt külön a mi számunkra olyan gyógynövényeket, amelyek alkalmasak megelőzni, illetve gyógyítani a kialakuló vagy már meglévő problémáinkat. Mindezt úgy, hogy olyan növényeket termeszt automatikusan, amelyeket az általa ajánlott étrend és receptek szerint fel is tudunk használni az ily módon változatossá tett mindennapi főzéshez.

A SPIC= nemcsak a kényelmet, hanem a tudatos életmódot is szolgálja – Kép: Koczka Kristóf

A jelenlegi tendenciákat követve a jövő technológiai termékei kivesznek minden munkát a kezünkből. Ennek egyenes következménye egy disztópia, amelyben a fogyasztók a fotelból végzik el teendőiket. A SPIC= intelligens mivolta abban rejlik, hogy nem a kényelmet, hanem a tudatos életmódot szolgálja. Az életmód jellemzői közül a táplálkozás gyakorolja a legnagyobb hatást a szervezet egyensúlyára. Azt az ismert, de mellőzött alaptényt használja, amely szerint az emberiség valamennyi egészségügyi problémája gyógyítható a Földön termő növények valamelyikével.

Mindehhez a „gép” nem kér elektromos áramot és vizet, mert a belső magja egy mindennapi szerves háztartási hulladékkal táplálható komposzt, amely a növények folyamatos teljes körű táplálásán kívül hő, gázok és kémia szintjén megtermeli a minimális visszajelzésért, kommunikációért és robotikus mechanikákért felelős elektromechanizmusok működését szolgáló energiát is.

Tavaly a versenyen az első helyezést, mind a zsűri, mind a közönség szavazata szerint a repülő mini robotokkal takarító Mab koncepció érdemelte ki.

Szavazzatok a SPIC= projektjére az Electrolux Design Lab pályázati oldalán! 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Dúl a szerelem a szállodákban

Minden harmadik szerelmespár elutazik Valentin-nap alkalmából. Az ismert internetes szállásfoglalással foglalkozó cég felmérése szerint az ünnepről a férfi elsőre az ajándék beszerzésére és a szexre…
1 / 210

Receptek

OTTHON

Ásó, kapa, nagyharang – helyett az Égig érő fű

Most is bejött: a kevesebb több. Nagyon kevés időt tudunk otthon tölteni, de olyankor olyan jól esik kiülni a…

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az…
1 / 345

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!