Facebook hozzászólás

Májusi kertem hercegnője

Bámulatos színekben pompáznak a pünkösdi rózsák ilyenkor. Úgy egészen július elejéig gyönyörködhetünk benne! Ha az ünnepi asztalt, vagy csak a szobádat szeretnéd díszíteni vele, bimbósan szedj magadnak pár szálat, úgy tedd vázába. Gyorsan kibontja szirmait, és párnap alatt el is virágzik!.. De addig festeni lehet csak szépségét!

Pünkösdi rózsák, Kép: pixabay
Pünkösdi rózsák, Kép: pixabay

A vicces az, hogy a pünkösdi rózsa nem is tartozik a rózsákhoz, mindössze az illata emlékeztet rá. Sokan csak a másik nevét, a bazsarózsát ismerik, tehát a boglárkafélék családjába tartozik. Eurázsiában és Észak-Amerikában honos, 34 fajtája ismert a fehértől egészen a liláig.

Akár 70-80 centiméterre is megnő. Egyetlen tövén 20-30 óriási virágot is hoz. Sajnos gyorsan elvirágzik. Kedveli a napos meleg kerteket, dézsákat, ezért csak olyan helyre ültesd, ahol tényleg kap elegendő fényt. A tövek körülbelül a hároméves korukra “érnek be”, vagyis akkor kezdik legszebb arcukat mutatni! A falusi kertek bámulatos díszei! Illata gyerekkorom óta elkísér!

Akácszörpöm anyunak
Gyerekkoromban alig váruk, hogy nyíljon az akác! Igaz, ez akkor még május végére esett. Megszagoltuk, és éreztük a virágok mézes illatát! Hmmm…, még most is itt van az orromban! Édesanya mindig elmondta, hogy csak az ismert, fehér virágokat szedjük le, és azt is csak olyan helyen, ahol nem járnak autók! A kipufogós gázok ugyanis annyi szennyező anyagot fújnak a szirmokra is, ami már káros! Mellesleg, ha gyógynövényeket szedsz, anyukám intelme akkor is jusson eszedbe!
Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ne a szíved bánja!

Mi, betegek egyelőre vajmi keveset teszünk azért, hogy csökkenjen az infarktus-halálozás Magyarországon. A javuló…

Na ez a péntek 13.: görcsöket hoz egy gyenge hidegfront!

Pénteken még folytatódik a kellemes, késő nyári idő, majd egy gyenge hidegfront érkezik görcsös panaszokkal és…
1 / 1 495

Receptek

HÍREK

1 / 1 145

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!