Facebook hozzászólás

Már több a kütyü, mint az állat otthon

Manapság a modern otthon radikális változáson megy át, ezzel együtt a háztartások összetétele is, ma már átlagosan 2,4 embert, 0,3 háziállatot és 6,3 csatlakoztatott készüléket találunk lakásonként. A készülékek egyre fontosabb szerepet játszanak a mai otthonokban – derült ki egy felmérésből. 

Jelenleg több készülék található egy otthonban, mint ember és háziállat és ezek az eszközök egyre fontosabb szerepet töltenek be az életünkben, mivel számos tevékenységre használjuk: szörfözünk az interneten, vásárlunk és videókat osztunk meg. Ez az óriási online összekapcsolódás azonban rengeteg veszélyt rejt magában, sőt a Kaspersky Cybersecurity Index szakértője szerint  az emberek 39%-a továbbra sem gondoskodik a készülékei védelméről az olyan kibertámadások ellen, mint a zsarolóvírusok, kártékony programok, pénzügyi visszaélések stb.

Internetet elutasító kéz, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A modern otthon, ha ébren van, akkor online van

Egy átlagos háztartásban az emberek az ébren töltött órák nagy részében folyamatosan lógnak az interneten, és minél több ember szörföl egyszerre, annál nagyobb veszélyek leselkedhetnek rájuk a rosszindulatú programoknak vagy honlapoknak köszönhetően. A kutatás szerint az emberek 63%-a aggódik az adathalász e-mailek és weblapok miatt.

Az otthon, ahol a drága adatok vannak

A hamis weboldalakkal kapcsolatos félelmek mellett a felhasználókat az is aggasztja, hogy elveszíthetik az otthonaikban lévő csatlakoztatott készülékeiken található privát adataikat (átlagosan 6 készülék csatlakozik fel háztartásonként), köztük például a fotóikat. A kibertanácsadó cég kutatása alapján ez a félelem megdöbbentően erős, jobban nyugtalanítja az embereket a digitális fotóik elvesztése, mint partnerkapcsolatuk felbomlása vagy háziállatuk betegsége.

Elképesztő, mit néz a gyerek!
Kevesebbet kommunikálnak a gyerekek világszerte – derült ki a Kapersky Lab legújabb, a gyerekek számítógép-használati szokásairól szóló jelentésből. Az elemzés azt mutatja, hogy alapvetően a fiatalok elsősorban játszanak a világhálón, és több hozzáférésük van a felnőtt tartalmakhoz, mint egy évvel ezelőtt! Sőt, több oldalt nyitnak meg, amelyek a kábítószerekről, az alkoholról és a cigarettáról szólnak. Ez utóbbi téma különösen az észak-amerikai, és a nyugat-európai fiataloknak fontos.

Mivel ezek az adatok ennyire fontosak az embereknek, ezért az internet-felhasználók 53%-a tart attól, hogy megtámadja készülékét egy olyan, a közelmúltban világszerte végig söprő WannaCry-járványhoz hasonló zsarolóvírus, amely váltságdíj ellenében vagy még akkor sem oldja fel a titkosítást a készülékeken tárolt adatokról.

Minden családban vannak titkok és, sajnos a mai világunkban az emberek személyiségi jogai gyakran sérülnek az interneten. Emiatt az emberek komolyan félnek attól, hogy adataik illetéktelenek kezébe kerül, mivel a privát eszközökön tárolt adatok némelyike olyannyira szenzitív, hogy a felhasználók 44%-a nem akarja, hogy bárki más is láthassa. Védelemre szorulunk.

Gyerekek a jövő otthonaiban

Míg az adatbiztonság és a felhasználó magánéletével kapcsolatban egyértelmű aggályok merülnek fel, addig nem feledkezhetünk meg azokról a védtelen családtagokról sem, akik egyre fiatalabb korban csatlakoznak az internetre. Az emberek 60%-a fél attól, hogy a gyerekek esetleg nem megfelelő tartalmat látnak az interneten, ezért már kifejlesztették az úgynevezett szülői felügyelet funkcióját. Ez lehetővé teszi apának és anyának a háztartásokban lévő digitális készülékek használatának korlátozását, például a hozzáférést felnőtteknek szánt tartalomhoz, obszcén oldalakhoz.

– Modern okos készülékeink befolyásolják és megváltoztatják az életünket. Lehetőségünk van általuk a könnyű kapcsolattartásra, tanulásra, kommunikációra bárhol is legyünk, ezért cseppet sem meglepő, hogy otthonainkban jóval több készülék található, mint élőlény. Ugyanakkor a kutatásainkból kiderül, hogy az állandó kapcsolódás aggodalmakkal is jár az online biztonság szempontjából. Félünk, hogy csalás áldozataivá válunk, és féltjük gyerekeinket a nem megfelelő tartalmaktól. Ezek azok az aggályok, amelyek életre hívták az olyan bizonságos védelmi rendszereket, amelyek megvédik a család digitális világát anélkül, hogy megzavarnák az online- élményt – mondta Elena Kharchenko, a Kaspersky Lab Consumer Product Management részlegének vezetője.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!