Facebook hozzászólás
189

Mi a baj az epres joghurtokkal?!

Mintegy 38 epres joghurtot vizsgált meg  az élelmiszer-biztonsági hatóság, és a termékek felénél jelölési hibákat vagy hiányosságokat talált. Még az is előfordult, hogy az epres nem is volt epres…   

Nyáron elvégezték az epres joghurtok élelmiszerlánc-biztonsági célellenőrzését – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vizsgálat során 19 terméknél, vagyis minden második esetben találtak hiányosságokat, enyhébb és súlyosabb jelölési hibákat.

Azért jó, ha van eper az epres joghurtban… – Kép: Pixabay

Gyakori hiba volt, hogy a jelölésen feltüntetett adatok nem egyeztek meg a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, így nem valósághűen tájékoztatták a fogyasztókat. Nem pontosan sorolták fel például az összetevőket, egyes adalékanyagok és egyéb összetevők hiányoztak a jelölésről, a tápértékadatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, vagy nem az előírás szerint tüntették fel azokat. Előfordult, hogy az előírt, legalább 4 százalékos gyümölcstartalom alatti epret tartalmazó egyes termékeket és az utóhőkezelt termékeket megtévesztő módon nevezték „epres joghurt”-nak. Egy esetben találtak a boltok polcain magyar nyelvű jelölés nélküli termékeket is.

Atomi szinten vizsgálják a pálinkát
Atomi szinten elemzik a pálinkamintákat a hatósági laboratóriumban, ahol a pálinkák mindössze 7 százalékával kapcsolatban merült fel bármilyen kifogás. Biztonságosan fogyasztható tehát a hungarikum, amit az is jelez, hogy a bevizsgált termékek csupán 2 százalékánál észleltek nem megengedett cukorhasználatot.

A csak kisebb jelölési hibás termékek előállítóját vagy forgalmazóját a hatóság figyelmezteti, míg a súlyosabb jelölési hibáknál élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, és kötelezik a felelőst a hibák kijavítására. Az élelmiszer-ellenőrzési bírság várható összege összesen mintegy 700 ezer forint.

A laboratóriumi ellenőrzés során a Nébih mind a 38 termék zsírtartalmát ellenőrizte, illetve szúrópróbaszerűen vizsgálták a joghurtok tartósítószer-, édesítőszer- és mesterségesszínezék-tartalmát is. A jelölésen feltüntetett édesítőszerek mennyisége minden esetben megfelelt az előírt maximális értékeknek, és a termékek mikrobiológiai vizsgálata igazolta, hogy egy termék kivételével minden vizsgált joghurt grammonként az előírt mennyiségben tartalmazta a tejsavbaktériumokat.

Tragédiák ellen – tanácsok gombaszedéshez és -evéshez
A csapadékos időjárás sokak nyaralásába rondított bele, a gombák azonban nyertek vele, a sok eső miatt hosszú lesz az idei gombaszezon. Igaz, az erdőből beszerzett gomba ingyen van, de komoly veszélyeket rejthet. Épp ezért fontos néhány tanácsot megfogadni!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!