Facebook hozzászólás

Mi kell ahhoz, hogy egy kert bio legyen?

A piacon járva kelve széles a kínálatban talál az ember bio zöldséget, bio gyümölcsöt és számos különböző bio jelzéssel ellátott egyéb terméket. Mivel ezek a portékák rendszerint drágábbak, viszont kecsegtető az, hogy termesztésüknél nem használtak vegyszert, szívesen megvásárolják azokat a tudatos vásárlók és az érdeklődők. Joggal fordul meg azonban ilyenkor a fejekben, hogy vajon a saját kertekben is termelhetünk-e ilyen módon? A válasz az, hogy tulajdonképpen igen, viszont ehhez sok mindenre oda kell figyelni. Például kapásból felejtsd el a gyomirtót és a növényvédő szereket!

Bio paradicsom, paprika, Kép: pixabay
Bio paradicsom, paprika, Kép: pixabay

Mit jelent a biogazdálkodás?

Nevezhetjük ökológiai vagy organikus gazdálkodásnak is, a lényege, hogy a növények termesztésekor – legyen az zöldség vagy gyümölcs – egyáltalán nem használnak műtrágyát vagy olyan szintetikus növényvédő szereket mint a gyomirtó vagy a különböző rovarölők. Helyette biotrágyát, valamint természetes anyagokat alkalmaznak annak érdekében, hogy megőrizzék a növények egészségét. Így nemcsak a fogyasztók, de a föld és az állatvilág épségét is védik az ilyen módon termelő gazdák.

Mi a különbség a bio gazdálkodás és a vegyszer nélküli termelés között?

Míg a bio egy minősítés, melyet a megfelelő előírások esetén nyerhetnek el a gazdák, addig a vegyszer nélküli termelést azokra a területekre – főleg kertekre – alkalmazzák, ahol bár nem előírt szabályok szerint, viszont mesterséges adalékanyagok nélkül történik a zöldség- vagy gyümölcstermesztés.

Hogy működik mindez a házi kertekben?

Bár a kertekben biogazdálkodásról nagyon ritkán beszélhetünk, kis területeken azonban egyszerűen megoldható a vegyszermentes termelés. Ha szívesen kipróbálnád, milyen gyomirtó és műtrágya nélkül, permetszerek mellőzésével zöldséget vagy gyümölcsöt termeszteni, akkor itt a remek lehetőség.

Komposztálni egyszerű, Kép: Megyeri Szabolcs
Komposztálni egyszerű, Kép: Megyeri Szabolcs

A növények számára ideális talajnak alapvetően három összetevője van.
Az egyik a megfelelő minőségű virágföld. Nem kell bonyolult feladatra vagy összetett felmérésre gondolnod egyszerűen csak válassz olyan ültetőközeget, mely ideális lesz növénynek. Például balkonparadicsomnak palántaföldet, petúniának balkonnövény földet, dézsás áfonyának pedig savanyú virágföldet.

Mi köze gyümölcsfának a kikapcsolódáshoz vagy a spóroláshoz?
Mikor az ember sorra veszi a spórolási lehetőségeket, rendszerint nem szerepel a lista elején a gyümölcsfa ültetése. Akkor sem jellemző ennek az opciónak a felvetése, mikor kikapcsolódásra vágyunk, ám mégis mindkét dologban segíthet, ha a kertedbe valamilyen gyümölcsfát ültetsz. Mutatjuk, hogy kötheted össze a kellemest a hasznossal úgy, hogy közben még a kertedet is gyönyörűvé és otthonossá teheted.

A másik lényeges összetevő a házi komposzt, amely segítségével egyúttal egy csapásra megszabadulhatsz a kerti zöldhulladéktól, ágaktól, fűnyesedéktől, lehullott levelektől, sőt, még a háztartási szemét bizonyos részei is komposztálhatóak. Jöhet bele például a fa – vagy sövénymetszés nyesedéke, a lenyírt fű maradéka, a lepotyogott gyümölcsök, de például kávézacc, teafű, kartonpapír, elhervadt, elhalt szobanövények, vágott virág és növényevő állatok ürüléke is. Ezek mind-mind a kertben használható tápanyaggá bomlanak le. A házi komposztálás menetéről ide kattintva olvashatsz részletesebben.
A harmadik lényeges összetevő a szerves trágya, melyet leginkább akkor érdemes használni, ha házi komposzt nem áll rendelkezésedre.

Komposztálni hasznos, Kép: Megyeri Szabolcs
Komposztálni hasznos, Kép: Megyeri Szabolcs

Amennyiben a gyomoktól szabadulnál meg, megteheted mindezt gyomirtók nélkül is. Sokan nem tudják, de a fenyőkéreg-mulcsnak nagyon sok haszna van a kertben és a virágágyásokban egyaránt. Nemcsak egyszerűen remek dekorációs alapanyag, de számos praktikus előnye is van. Megakadályozza a gyomok kifejlődését, valamint elősegíti a talaj savanyítását és laza szerkezetének megőrzését is.

Ha szeretnél a kertészkedéskor igazán kreatív és természetközeli maradni, akkor vegyes ültetéssel is elérhetsz pozitív hatásokat. Például ha menta nő egy almafa tövében, akkor biztos lehetsz abban, hogy gyomnövény ott nem igazán jelenik majd meg. Ugyanezen elv alapján a bogarakat körömvirág vagy büdöske ültetésével lehet távozásra bírni, míg a csigákat a paszternákkal tudod kitessékelni a kertedből. Ha pedig a hangyákkal gyűlik meg a bajod, akkor a megoldás a csalán.

Kinek érdemes belevágni a vegyszermentes termelésbe?

Ha úgy érzed, van ehhez elég türelmed, és tudsz megfelelő mennyiségű időt szánni a kertedre, akkor bátran vágj bele! Kicsit ugyan körülményesebb, mint a megszokott eljárások, ugyanakkor ha egyszer belejössz, és megtanulod, később már gyerekjáték lesz az egész!

(Forrás: Megyeri Szabolcs kertész)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ne a szíved bánja!

Mi, betegek egyelőre vajmi keveset teszünk azért, hogy csökkenjen az infarktus-halálozás Magyarországon. A javuló…

Na ez a péntek 13.: görcsöket hoz egy gyenge hidegfront!

Pénteken még folytatódik a kellemes, késő nyári idő, majd egy gyenge hidegfront érkezik görcsös panaszokkal és…
1 / 1 495

OTTHON

Ilyen egyszerűen lehetsz milliomos!

Hogy kell repülőt szerezni? Végy egy nagy telket egy légikikötő mellett, és várj türelemmel! Ez a vicc terjedt…

Vihar előtti zaj?

Én ma mindent eladok! Ezzel a mondattal pakolta ki a pultra a pincéből felhordott törött gipszgólyát, csorba kerti…
1 / 347

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 144

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!