>
Facebook hozzászólás

Mi köze gyümölcsfának a kikapcsolódáshoz vagy a spóroláshoz?

Mikor az ember sorra veszi a spórolási lehetőségeket, rendszerint nem szerepel a lista elején a gyümölcsfa ültetése. Akkor sem jellemző ennek az opciónak a felvetése, mikor kikapcsolódásra vágyunk, ám mégis mindkét dologban segíthet, ha a kertedbe valamilyen gyümölcsfát ültetsz. Mutatjuk, hogy kötheted össze a kellemest a hasznossal úgy, hogy közben még a kertedet is gyönyörűvé és otthonossá teheted.

Cseresznyék a fán, Kép: Megyeri Szabolcs
Mosolygó cseresznyék a fán, Kép: Megyeri Szabolcs

Sokan vélik úgy, hogy egy gyümölcsfa ültetése és gondozása bonyolult feladat, nagy kihívást jelent. Ez azonban korántsem igaz. Természetesen tenni kell azért, hogy egy fa egészséges maradjon és termőre forduljon, azonban szó sincs arról, hogy ehhez minden nap órákat kellene kertészkedéssel tölteni. Egy ideális kert hatással van a szemeinkre, az orrunkra, és amennyiben van gyümölcstermő a kertben, az ízlelőbimbóinkat is kényeztethetjük. Hiszen mi lenne finomabb a saját fáról frissen leszakított, zamatos gyümölcsnél?

Magyarország és a gyümölcstermesztés

A KSH adatai szerint Magyarországon 2016-ban a gyümölcsös terület nagysága 92,6 ezer hektár volt, melyekből 755 ezer tonna gyümölcsöt takarítottak be. Ennek 66%-a alma, 10%-a meggy, 6 és 5%-a szilva, illetve őszibarack volt. Jól látható, hogy nálunk a legkedveltebb gyümölcs, amit termesztenek, az az alma.

Lenyomta a tányéralma a berkenyét
Nagyszüleink gyümölcsösének nagy múltú fajtája, a fekete tányéralma lett az Év gyümölcsfajtája. Az MKSZN által tavaly hagyományteremtő szándékkal indított szavazáson két különleges fajta, a Fekete berkenye és a Pipacs1 meggy mellett indult az az ősrégi magyar alma, amely idén a vállalat lakossági programjának központi elemévé vált.

Olyannyira, hogy a roppant népszerű mediterrán gyümölcsök sem tudják megelőzni, valószínűleg pontosan azért, mert az alma termesztéséhez ideális a talaj és a klíma Magyarországon, így problémamentesen ültethető, nevelhető akár kiskerti, akár nagyüzemi körülmények között. Az alma nem mellesleg rendkívül fajtagazdag gyümölcs, így mindenki megtalálhatja az almák között a kedvencét akár a gyermekkor ízére vágysz, akár valami kuriózumot keresel. Megyeri Szabolcs összegyűjtötte oldalán a legnépszerűbb gyümölcsökről való tudnivalókat.

Hogy spórolhatok gyümölcsfaültetéssel?

Tény, hogy sokkal egyszerűbb egy-egy nagybevásárlás alkalmával bepakolni néhány zamatos gyümölcsöt is a kosárba, hiszen kis tételben vásárolva nem terheli meg az ember pénztárcáját egy kis alma, szilva, meggy vagy cseresznye.

Almák a fán, Kép: Megyeri Szabolcs
Szívmelengető almák a fán, Kép: Megyeri Szabolcs

Azonban, ha jobban utána számolsz, nagyon sokat spórolhatsz azzal, ha akár egyetlen gyümölcsfát is elültetsz a kertedben. Számoljunk nagyon egyszerűen! Egy almafa csemete ára 2-3000 forint között mozog átlagosan. Egy termőre fordult, kifejlett fáról 25-30 kg almát is leszüretelhetünk egy évben. Az üzletekben ma egy kilogramm alma ára kb. 300-400 forintba kerül. Tehát egy facsemete ára hozzávetőlegesen 10 kg alma értékének felel meg, vagyis egy évben 7500- 12000 forintnyi gyümölccsel ajándékozhat meg minket egy megfelelően gondozott fa. A cseresznye esetében ez az arány még magasabb, egy termőre fordult fa akár 40.000 forintnyi gyümölcsöt is teremhet. Nem véletlen tehát, hogy a pénztárca kímélése miatt döntenek sokan a gyümölcsfa ültetése mellett.

Hogy kapcsolódhatok ki egy gyümölcsfa segítségével?

Bizonyára benned is felmerült a kérdés, hogy mennyi munka van egy gyümölcsfa elültetésével, gondozásával, majd pedig a szüreteléssel, és a gyümölcs tárolásával.

Konténeres növények az otthonod pazar díszei
Azt szokták mondani, hogy a kert a családi ház lelke. Oda lépsz be először, mikor hazatérsz egy fáradt nap után, ott kortyolhatod el reggelente a kávédat, ott hűsölhetsz nyáron a fák alatt, és ott gyönyörködhetsz ősszel a színes levelek forgatagában. Ha van valami, ami tényleg a te kezed munkáját dicsérheti, akkor az az otthonodat körülvevő kert, amelyben a növények mindig hálásak a gondoskodásért, legyen az egy tő rózsa vagy egy nagyra nőtt gyümölcsfa. Abban az esetben, ha te is szeretnéd megalkotni a saját álom udvarodat, akár most azonnal belevághatsz, legyen bármilyen évszak is éppen.

Itt jön a képbe a kikapcsolódás része. Ha szeretsz egyedül bóklászni a kertben, akkor számodra ideális program lesz a madárcsicsergéssel és zöld környezettel tarkított fagondozás. Mikor napról napra látod, hogy fejlődik a gyümölcsfa, hogy pattannak a rügyek a lemetszett ágakon, milyen gyönyörű virágokat bont tavasszal, és hogy kezdenek érni a gyümölcsök a fán, az minden kertrajongó szívét megmelengeti. Nem beszélve azokról a finomságokról, melyek a termésből készülnek majd. Amennyiben nem vagy az az egyedül ténykedős fajta, remek családi vagy baráti programot köríthetsz a kerti munkák köré. Egy szüretelés mellett például remekül elfér egy kerti party, így nemcsak jól érezheted magaddal azok társaságában, akiket a legjobban szeretsz, de minél többen vagytok, annál hamarabb végeztek a gyümölcsök leszedésével. Jó társaságban egy jéghideg limonádé vagy egy jó pohár sör mellett mégis könnyebben megy a munka. Ennél ideálisabb kikapcsolódást pedig csak nehezen lehetne elképzelni. Ugye, mennyivel jobb program ez, mint egy hipermarketben bóklászni?

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Leküzdhető a félelem a fogorvostól

Szorongást válthat ki bennünk a fogorvosi fúró hangja, és egyes kutatások szerint a kezelés közben az ősi túlélési…

Szokásaink rabjai vagyunk

Vagy a saját tapasztalat vagy a gyógyszerész véleménye az első, amikor megfázásra, influenzára veszünk valamilyn…
1 / 1 508

Receptek

HÍREK

1 / 1 162

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!