Facebook hozzászólás

MÉG MOST KELL LÉPNI?

Mi lesz itt januártól a lakáspiacon?

Előre nem látható módon rendezi majd át az újépítésű ingatlanok piacát az 5%-os áfakulcs-kedvezmény megszűnése december 31-én.

Tenger helyett zöld terület férfival, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Érdekes helyzet áll elő Magyarországon a jövő év elejével az ingatlanpiacon azzal, hogy az újépítésű ingatlanok értékesítését segítő mindössze 5%-os áfakulcs visszaáll az eredeti 27%-os mértékűre.

Az elhúzódó gazdasági válság miatt a 2000-es évek közepén a mainál jóval kisebb volt az új építésű ingatlanok kínálata, a válságból való kilábalás után azonban egyre nagyobb lett az igény az ilyen típusú, saját befektetésű ingatlanok iránt. Az utóbbi három évben rendkívül erős volt az építkezési hullám, amit a Magyar Nemzeti Bank intézkedései is támogattak, egy sor forrást adta arra, hogy ezeket az építkezéseket segítsék. Ennek a csomagnak csak egy része volt a CSOK, de része volt például a kormány azon rendelete is, mely az új építésű ingatlanok értékesítésének áfakulcsát 27%-ról 5%-ra csökkentette.

Sorház gépkocsibeállókkal, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A jelenlegi állás szerint azonban december 31-ével meg szűnik a kedvezményes áfakulcs azoknál az új értékesítésű ingatlanoknál, melyek 2018. november elsején még végleges építési engedéllyel nem rendelkeztek, vagy a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében, melyek építését addig be nem jelentették. Ez egy érdekes helyzetet teremt majd az ingatlanszakértők szerint.

− Ellentétes folyamatok zajlanak majd. Ezt már most látjuk – kezdi a magyarázatot Ben-Ezra Orran, a Central Home ingatlanközvetítő franchise hálózat ügyvezetője. −Az ingatlanosok, ingatlanbefektetők, építtetők ahhoz, hogy az elmúlt évekhez hasonló megtérüléssel kalkuláljanak, emelni szeretnék majd az ingatlanok árát mintegy 20%-kal.

Dominóelv az ingatlanpiacon, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Azonban ezzel ellentétesen hat az, hogy az új építésű ingatlanok piacán az utóbbi három évben az új projektek átadásával nőtt a kínálat. Ez azt eredményezi, hogy arányaiban alacsonyabb lesz a kereslet a kínálathoz képest, ez normál esetben pedig az ingatlanárak csökkenését eredményezné. Nagyon ritkán van ilyen helyzet az ingatlanpiacon. Mi arra számítunk, hogy nem természetes módon, azaz a piac különben megszokott mozgása ellenében az ingatlanárak mégis emelkedni fognak a csökkenő kereslet ellenére, éppen ezért valószínűleg, hogy egy ideig kevesebben vásárolják majd meg ezeket az új építésű lakásokat. −

Nehéz megjósolni az új építésű piacon zajló folyamatokat. 2020 első félévében már pontosabb információk és adatok állnak rendelkezésre.

Hogy ne égjen a város, és a ház

Budapesti bérház, Kép: wikipedia
Kép: wikipedia

Ugye, gyerekkorunkból még rémlik az Ég a város, ég a ház is kánon! Segítség, hogy e tekintetben 2019. március 15-től változott a tetőtér-beépítésére vonatkozó szabályozás. Az egyik közülük, hogy már a beépítési százalékba nem kell beleszámítani a tűzvédelmi előírások teljesítését szolgáló építményeket és a felvonót, valamint ezek a kötelező zöldterületből is elvehetnek. De mindez csak a már meglévő tetőterekre érvényes, az új építés esetén nem!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 152

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!