>
Facebook hozzászólás

MÉG MOST KELL LÉPNI?

Mi lesz itt januártól a lakáspiacon?

Előre nem látható módon rendezi majd át az újépítésű ingatlanok piacát az 5%-os áfakulcs-kedvezmény megszűnése december 31-én.

Tenger helyett zöld terület férfival, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Érdekes helyzet áll elő Magyarországon a jövő év elejével az ingatlanpiacon azzal, hogy az újépítésű ingatlanok értékesítését segítő mindössze 5%-os áfakulcs visszaáll az eredeti 27%-os mértékűre.

Az elhúzódó gazdasági válság miatt a 2000-es évek közepén a mainál jóval kisebb volt az új építésű ingatlanok kínálata, a válságból való kilábalás után azonban egyre nagyobb lett az igény az ilyen típusú, saját befektetésű ingatlanok iránt. Az utóbbi három évben rendkívül erős volt az építkezési hullám, amit a Magyar Nemzeti Bank intézkedései is támogattak, egy sor forrást adta arra, hogy ezeket az építkezéseket segítsék. Ennek a csomagnak csak egy része volt a CSOK, de része volt például a kormány azon rendelete is, mely az új építésű ingatlanok értékesítésének áfakulcsát 27%-ról 5%-ra csökkentette.

Sorház gépkocsibeállókkal, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A jelenlegi állás szerint azonban december 31-ével meg szűnik a kedvezményes áfakulcs azoknál az új értékesítésű ingatlanoknál, melyek 2018. november elsején még végleges építési engedéllyel nem rendelkeztek, vagy a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében, melyek építését addig be nem jelentették. Ez egy érdekes helyzetet teremt majd az ingatlanszakértők szerint.

− Ellentétes folyamatok zajlanak majd. Ezt már most látjuk – kezdi a magyarázatot Ben-Ezra Orran, a Central Home ingatlanközvetítő franchise hálózat ügyvezetője. −Az ingatlanosok, ingatlanbefektetők, építtetők ahhoz, hogy az elmúlt évekhez hasonló megtérüléssel kalkuláljanak, emelni szeretnék majd az ingatlanok árát mintegy 20%-kal.

Dominóelv az ingatlanpiacon, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Azonban ezzel ellentétesen hat az, hogy az új építésű ingatlanok piacán az utóbbi három évben az új projektek átadásával nőtt a kínálat. Ez azt eredményezi, hogy arányaiban alacsonyabb lesz a kereslet a kínálathoz képest, ez normál esetben pedig az ingatlanárak csökkenését eredményezné. Nagyon ritkán van ilyen helyzet az ingatlanpiacon. Mi arra számítunk, hogy nem természetes módon, azaz a piac különben megszokott mozgása ellenében az ingatlanárak mégis emelkedni fognak a csökkenő kereslet ellenére, éppen ezért valószínűleg, hogy egy ideig kevesebben vásárolják majd meg ezeket az új építésű lakásokat. −

Nehéz megjósolni az új építésű piacon zajló folyamatokat. 2020 első félévében már pontosabb információk és adatok állnak rendelkezésre.

Hogy ne égjen a város, és a ház

Budapesti bérház, Kép: wikipedia
Kép: wikipedia

Ugye, gyerekkorunkból még rémlik az Ég a város, ég a ház is kánon! Segítség, hogy e tekintetben 2019. március 15-től változott a tetőtér-beépítésére vonatkozó szabályozás. Az egyik közülük, hogy már a beépítési százalékba nem kell beleszámítani a tűzvédelmi előírások teljesítését szolgáló építményeket és a felvonót, valamint ezek a kötelező zöldterületből is elvehetnek. De mindez csak a már meglévő tetőterekre érvényes, az új építés esetén nem!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…
1 / 351

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!