Facebook hozzászólás

Na, ez mi? Díszít, bújtat, oxigént termel, és energiával tölt fel

Nem valamiféle újdonsült hibrid technológiáról beszélek, hanem az élő térelválasztókról. A mostanában nagyon divatos, egyterű lakásoknál a berendezéskor döbbenünk rá, hogy ha nem különítjük el megfelelően a különböző funkciókat egymástól, bizony elég kényelmetlenül érezhetjük majd magunkat saját otthonunkban. Különösen érvényes ez a tágasabb, nagy terekkel rendelkező loftlakásokra, vagy második otthonunkra, a munkahelyünkre ahol egy légtérben kell dolgoznunk más emberekkel.

Ha már elfalazni nem tudjuk – de miért is akarnánk – magunkat, ilyenkor van a leginkább segítségünkre egy megfelelő térelválasztó, és itt nem a tolóajtóra, függönyre vagy paravánra gondolok, hanem az összefüggő, élő növényzetre.

Kertben, balkonon, teraszokon, ahová hétvégente áthívjuk grillezni a barátokat, rokonokat, ahol a gyerekek szoktak játszani, vagy ahol a leginkább szeretünk pihenni, relaxálni, szintén kulcsfontosságú szerep jut a térelválasztásnak, így érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen megoldásokat választunk.

Kellemes terasz ládás borostyánfalakkal körülvéve kép: borostyánfal.hu
Kép: borostyanfal.hu

De még mielőtt belemennénk a legkézenfekvőbb térelválasztási megoldásokba, honnan is ered ez az ösztönös belső kényszer arra, hogy minden áron lekanyarintsunk magunknak egy szelet birodalmat a térből? Miért jelöljük ki egyértelműen az eltérő funkciókat betöltő terek határait? Jobb esetben természetes reakció az, ha nem szeretnénk, hogy idegenek bekukucskáljanak a kertbe, mikor mi éppen a medencébe készülünk belecsobbanni, de honnan ered ez az ösztönös másoktól való elhatárolódás?

Kultúránként változó, hogy mekkora a minket körülvevő láthatatlan buborék, melybe, ha betolakodnak, rögtön sebezhetővé és ingerültté válunk. Azok a szórakozóhelyek, éttermek, közösségi terek, ahol ezt a természetes igényünket a kialakításnál figyelembe veszik és különálló bokszokat, megfelelő távolságban lévő asztalokat, elkerített teraszokat, padokat stb. létesítenek, sokkal népszerűbbek, mivel kellemesebben érezzük magunkat. Egy jó térelválasztó éppen ezért aranyat ér.

De mi számít jónak? Legyen szó bel- vagy kültéri megoldásokról, a legjobb, amit magunkkal és környezetünkkel tehetünk, ha futónövényeket választunk. Nem elég, hogy oxigént termelnek, megkötik a levegőben lévő káros szennyeződéseket, port és gázokat, még jól is mutatnak minden környezetben. Főleg nyáron kifejezetten hálásak lehetünk a futónövényes térelválasztóknak, hiszen természetes árnyékolók és légkondicionálók is egyben. Már ezekért a tulajdonságokért érdemes lenne megfontolnunk, hogy egy paraván helyett inkább növényeket használjunk, na de mégis hogyan csináljunk belőlük térelválasztó falat?

Bár a vertikális kertek nagy népszerűségnek örvendnek, családi házaknál viszonylag ritkán találkozunk velük, annál inkább irodaházak falain. Egy ilyen kaliberű kültéri növényfal nem olcsó mulatság, viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak. Mégis van egy megoldás, amit a lehető legkevesebb büdzséből kihozhatunk: a borostyánfal.

Sorház kiskertjének borostyánfalai, Kép: burustyanfal.hu
Kép: borostyanfal.hu

A ládás kiszerelésben előnevelt borostyán paneleket készen, méretre szabva lehet kapni és mobilitásának köszönhetően könnyen át tudjuk helyezni A-ból B-be, ha megunnánk eddigi helyét. Főleg kültéren szeretik, hiszen sűrű levelei maximális takarást nyújtanak és a növényfalak kitűnően alkalmasak a kertápolási eszközök, kukatároló eltakarására, egy hangulatos terasz elkerítésére, netán a kocsibeálló elkülönítésére, stb. Azért praktikus, mert nem kell éveket várni arra, hogy felfusson a növény az acélszerkezetre, és a ládás megoldásból adódóan, szinte bárhová elhelyezhetjük. Csupán tőlünk függ, hogy mekkora területet szeretnénk elkeríteni a borostyánfalakkal.

Kérdezzünk csak meg egy igazi kozmopolitát, mire vágyik leginkább a lakásában, kertjében? Az extra tér és a több növény nagy valószínűséggel rajta lesz a listáján. Egyszerre akarunk privátszférát teremteni, esztétikusan térelválaszatni, és több zöldet csempészni az életünkbe, hiszen mindannyian ösztönösen vágyunk a természet közelségére. Egy gyönyörű borostyánfal pedig a legkiválóbb választás, ha mindezt szeretnénk otthonunkban élvezni.

Arról is írtunk már, hogy hogyan tudunk télen is visszamenni a természetbe! Sok olvasónknak tetszett! Olvasd el, és légy köztük Te is!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Reggel az ízületek, délután a migrén okoz gondot

Úgy tűnik, átmenetileg megnyugszik az időjárás, de az időjárás-érzékenyek szervezete ebben az időszakban sem…

Fuccs a hétvégi kerti partinak! Ez szinte biztos!

Magassági hidegcsepp okoz hidegfrontot jellemző tüneteket! Ne várjunk a kánikulára, nem tér vissza a hétvégére sem,…
1 / 1 487

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!