Facebook hozzászólás

Nehogy már a szomszéd erkélye legyen zöldebb!

Már alig vártuk, hogy jöjjön a tavasz! A hétvége pedig egyenesen remek alkalom egy kis kertészkedéshez. Ne csóváld a fejed, gyakorlatból tudom, nincs az a pici erkény, terasz, gang, ahol ne lehetne egy kis üde sarkot kialakítani. Adunk néhány tanácsot, hogy tényleg a tied legyen a legszebb, sőt, leghasznosabb!    

Hogyan használd a kerti szerszámokat?

A kézi ásóra a föld mozgatásához lesz szükséged, főleg ha nem szeretnéd összekoszolni a kezed. Az ültetőfa segítségével egyszerűen vájhatsz azonos méretű és mélységű lyukakat a földbe.

Menta a teraszon, Kép: staicflickr
Menta a teraszon, Kép: staicflickr

A metszőollóval az elszáradt leveleket tudod eltávoltítani, valamint szüreteléshez is használhatod. A rendszeres öntözéshez kiválaszthatod a Neked legjobban tetsző öntözőkannát, ami akár a vadi új erkélyed ékköve is lehet.

A kertészkesztyűk közül mindenképp strapabíró darabot válassz, de ne legyen túl vastag, különben nem tudsz majd könnyen manőverezni a vékony ágak között. Az ültetés után fontos a rendszeres gondoskodás. Szerezz be ehhez egy kézi gereblyét, amivel néhány hetente lazítsd fel a földet a növények alatt a megfelelő levegőztetés miatt.

Mennyi fényre lesz szüksége a növényeknek?

A növényeidnek természetesen szüksége lesz napfényre, nem is kevésre! A legjobb, ha a kiskerted délkeleti, déli vagy délnyugati irányba néz, de a lényeg, hogy elég napfény érje.

Mennyi vízre lesz szüksége a növényeknek?

A növények vízszükséglete eltérő. A képen egy cseppel jelöltük azokat, melyeket hetente egyszer, két cseppel pedig amiket többször kell locsolnod.

A legkönnyebben úgy győződhetsz meg arról, hogy a virágföld elég nedves-e, hogy egyszerűen beledugod az ujjad. Az első adag víz után a földnek melegnek és viszonylag száraznak kell lennie. A második után a föld felül még száraz, de lejjebb már nyirkos, nedves. A harmadik öntözést követően a föld pedig már kellően nedves, de figyelj ne legyen csurom víz.

Mikor kezdd az ültetést?

Az összes növény ültetésre kész, amikor az utolsó tavaszi fagyon is túl vagyunk. A növények nem szeretik a hideget.Ha ezt nem tudod kivárni, vágj bele az ültetésbe bent, majd ha melegebbre fordult az idő, ültesd ki a növényeid az erkélyre. Mindig olvasd el figyelmesen a magok/hagymák csomagolására írt instrukciókat.

Gyógynövények, Kép: ShopAlike-infografika
Gyógynövények, Kép: ShopAlike-infografika

Hogyan ültess?

Mindhárom itt felsorolt növényfajta hasonló törődést igényel, de vannak apró különbségek.

1) Ha túl sok a víz a cserépben, a gyökerek nem jutnak elég levegőhöz. Ennek elkerülésére tegyél néhány követ, cserépdarabot vagy homokot (szürkét ne, az túl sós) a cserép aljára.

Mitől tetőzik az ingatlanár?
Sokszor okoz fejtörést a lakáseladóknak ingatlanuk piaci értékének pontos meghatrozása. Kevés objektív támpont áll rendelkezésükre az eligazodáshoz, ezért a legtöbb esetben akár több millió forinttal túlárazzák lakásukat. Az erkély, a felvonó, a szigetelés, a parkoló és a minőségi berendezés, ami akár egyenként százezrekkel hajtja felfelé az ingatlan árát.

Válaszd ki a növényedhez illő földet, amit bármelyik virágosnál megtalálhatsz virágföld, zöldség földkeverék stb. név alatt. A levegőztető alsó rétegre rakj földet, a cserepet kb. háromnegyedig töltsd meg.

2) Vájj lyukakat a földbe az ültetőfával a fajta szerinti előírásokat követve. A legtöbb növény magja 1 cm mélyen érzi legjobban magát, de a babot inkább 2-3 cm, a kankalint 7 cm mélyre ültesd. Arra is ügyelj, hogy a növénynek legyen elég tere a növéshez, ezért a magokat legalább 5, de inkább 10 cm távolságra ültesd egymástól.

3) Takard be a magokat gondosan a földdel, locsold meg őket, majd várj türelemmel, eltarthat egy darabig, amíg előbújnak.

Légy kreatív és csinosítsd ki az erkélyed

Vízszintes vagy függőleges konyhakertet szeretnél? Ez leginkább a rendelkezésre álló helytől függ majd, persze különböző trükkökkel csalhatsz is, hogy több helyed legyen. A raklapokkal például viszonylag kis helyen rengeteg növényt termeszthetsz, de bármilyen maradék deszkából vagy lécből formás kis kertet varázsolhatsz, ez csak a kreativitásodon múlik!

Erkélydíszek, Kép: ShopAlike-infografika
Erkélydíszek, Kép: ShopAlike-infografika

Ha stílusosan szeretnéd felcímkézni a kertedet, írd filccel egy borosdugóra a növény nevét, majd egy vékony bot vagy hurkapálca segítségével tedd a magok közé, így hetek múlva sem felejted majd el, mit hova ültettél!?

A lámpák, egyéb kiegészítő-, és díszítőelemek rengeteget tudnak dobni a kiskerted hangulatán, ezt a lépést se kapkodd el! Fogj egy befőttesüveget vagy színesre festett használt konzervdobozt és lógasd fel őket valahova. A jelszó: újrahasznosítás! Készíts egy szélforgót néhány keményebb, színes papírlapból és hurkapálcából.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Reggel az ízületek, délután a migrén okoz gondot

Úgy tűnik, átmenetileg megnyugszik az időjárás, de az időjárás-érzékenyek szervezete ebben az időszakban sem…

Fuccs a hétvégi kerti partinak! Ez szinte biztos!

Magassági hidegcsepp okoz hidegfrontot jellemző tüneteket! Ne várjunk a kánikulára, nem tér vissza a hétvégére sem,…
1 / 1 487

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!