>
Facebook hozzászólás

Rosszul alszol? Van 6+1 tanácsunk, hogy mit igyál, egyél lefekvés előtt!

Nagyanyáink egy pohár meleg tejre esküdtek, az orvos a gyümölcsöktől óv, a természetgyógyászok a citromfüvet javasolják. Mit együnk, igyunk lefekvés előtt, hogy nyugodt legyen az éjszakánk? No és mit nem szabad? Erre ad választ szakértőnk.

Bizonyos ételek segíthetik, vagy gátolhatják a nyugodt éjszakai pihenést, ám kevesen tudják, hogy melyek az elalvást segítő táplálkozási szokások. Ezekről kérdeztük dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológust, a JóAlvás Központ orvosát.

A tej mellett a méz is megkönnyíti az elalvást –  Kép: Pixabay

1. Nem mítosz: a tej tényleg segít
Ha azt gondoltuk, a tej csak gyerekeknél válik be, rosszul tettük. Aki nehezen alszik el, lefekvés előtt egy pohár meleg tej elfogyasztásával pihentetőbb éjszakára számíthat. A tejben ugyanis sok triptofán található, amely olyan aminosav, amit alvásproblémák, szorongás és stresszoldás kezelésére tablettaformában is beszerezhetünk. Természetes forrásból a tej mellett olajos magvak, banán, méz és tojás fogyasztásával is pótolhatjuk.

2. Kerüld a nehéz ételeket!
Egy jól sikerült vasárnapi ebéd sokakat délutáni szunyókálásra késztet, de a jóllakottság alapvetően nem könnyíti meg az éjszakai elalvást. A lefekvés előtti órákban célszerű kerülni a nehéz, zsíros ételeket. Ezek a fogások ugyanis nemcsak a gyomrot terhelik meg, ami miatt akár a kényelmes alvóhelyzet megtalálása is nehézkes lehet, de a sósabb, zsírosabb, fűszeres ételek fokozzák a szomjúságérzetet. A lefekvés előtt fogyasztott nagyobb mennyiségű folyadék pedig gyakori ébredéseket eredményezhet az éjszaka folyamán.

5+1 tipp, hogy jobban aludjál!
A nem megfelelő táplálkozás, a kevés alvás, a változékony időjárás is hozzájárulhat az elhatalmasodó tompultság érzéséhez. De vannak viszonylag könnyen teljesíthető dolgok, amelyekkel könnyebben túljuthatunk a fáradtság és álmatlanság időszakán.

3. Óvakodj a rejtett koffeintől!
Ha az elalvás időpontja egyre kitolódik, érdemes átgondolnia, mennyi koffeint fogyasztunk a nap folyamán. Kávét nem javasolt 4– 6 órával a tervezett elalvás ideje előtt fogyasztani, de koffeint tartalmazhatnak bizonyos szénsavas üdítőitalok, teák, a csokoládé, sőt gyógyszerek – fájdalomcsillapítók, fogyasztó tabletták, vizelethajtó, megfázásra, náthára való készítmények – is. Jó, ha tudod, hogy a szellemi frissesség hosszú távú megőrzését napi 7 óra alvással biztosíthatjuk.

4. Alkohol: a 22-es csapdája
Alkoholos italokat jobb, ha nem fogyasztunk az elalvás előtti órákban. Hatásukra ugyan valóban gyorsabban elnyom az álom, de az éjszaka folyamán gyakoribb ébredésekkel, rémálmokkal, fejfájással is számolhatunk. Az alkohol negatív hatásait több víz fogyasztásával ellensúlyozhatjuk, ez azonban gyakoribb ébredést és mosdóhasználatot tesz szükségessé.

5. Egészséges, de nem este
Habár gyümölcsöket, zöldségeket napi rendszerességgel érdemes fogyasztani, nem mindegy, hogy mikor, melyik napszakban tesszük ezt. Némelyik ugyanis puffadásra hajlamosíthat, vagy épp vízhajtó tulajdonságánál fogva teszi tönkre a nyugodt éjszakai pihenést. Aki érzékeny rá, gyümölcsöt, zöldséget a lefekvés előtti 3-4 órában már ne fogyasszon!

Tudj meg többet a kamilláról!
Igazi kincs, mégsem ritkaság, hiszen az ország minden táján megtalálható. Gyengéd és hatásos, külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Érdemes többet megtudni róla!

6. A természet patikája
A gyógynövényekből készült főzetek szintén segíthetnek az elalvásban. Bizonyos növények kivonata tablettaformában is elérhető. Természetes nyugtató, altató hatású a macskagyökér (valerián), az orvosi székfű – ismertebb nevén kamilla –, a citromfű, a golgotavirág és a jázmin. Használatuk előtt azonban érdemes szakértő véleményét kérni!

+1 jó tanács
Akár elalvási nehézségről, akár gyakori éjszakai ébredésekről legyen szó, a pihenés hiánya hosszú távon az egész szervezetre kihat. Ha a táplálkozási szokások terén végrehajtott változások nem hoznak megoldást, érdemes szakemberhez fordulni az alvásprobléma kezelésével. (Forrás: www.joalvaskozpont.hu)

Beszélsz álmodban? Lehet, hogy beteg vagy!
Bár gyermekkorban – főként 3 és 10 év között – gyakran fordul elő, de a felnőttek 5 százaléka is beszél rendszeresen vagy alkalmanként álmában. A jelenség lehet szórakoztató vagy zavaró, de bizonyos esetekben orvosi kezelést igényel.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!