Facebook hozzászólás

Sydney – A tenger városa

London után (lásd múlt heti ajánlatunkat!) Sydney. Nem a biztonságot adó szárazföld felé fordul, épp ellenkezőleg: egy öböl, a Port Jackson az igazi szervező ereje. Ez a város nem csak földrajzi értelemben nyitott a világra: bevándorlók, menekültek százezrei találtak itt új otthonra. Ausztrália lakosságának több mint negyede él itt. 2000-ben itt volt az olimpia.

Az ausztrál főváros látnivalóinak többsége a kis alapterületű, könnyen áttekinthető belvárosban található, de érdemes felkeresni a keletre fekvő külvárosokat is. Paddington képzőművészeti galériáiról, divatos üzleteiről, viktoriánus házairól nevezetes, a mindig nyüzsgő Darlinghurst pedig szórakozóhelyekkel, szabadtéri kávéházaival és rengeteg könyvesbolttal csábítja a turistákat. A városnéző buszjáratok – a Sydney Explorer Bus vagy az Airport Express – reggel 6-tól este 11-ig legfeljebb 20 perces időközökkel követik egymást, sárga színű megállójuk már messziről észrevehető. Célszerű már az érkezésnél kiváltani valamelyik utazási és egyéb kedvezményeket nyújtó turistakártyát; a Sydney Pass vagy a Travel Pass például a buszokon és a kompjáratokon korlátlan utazási lehetőséget biztosít.

Gyalogosan
A gyalogos városnézést számtalan, útvonalterveket is tartalmazó kiadvány segíti.
Az öböl partján kanyarog a hangulatos Circular rakpart. Itt szálltak partra 1778-ban a várost megalapító első telepesek. Az Írók Sétányán a járdába ágyazott aranyplaketteken híres írók Ausztráliát megörökítő sorai olvashatók.
Az egykori Tengerészeti Hivatal 1949-ben emelt, különleges art deco formai jegyeket mutató épületében ma a Kortárs Művészeti Múzeum működik. A rakpart keleti részén, a gyönyörűen helyreállított hajdani gyapjúraktárakban számos kiváló vendéglő található.

A régi Sydney talán legszebb emléke a Voucluse-ház, kora viktoriánus enteriőrje szinte teljes épségben megmaradt. 1803-ban építtette a nem mindennapi karriert befutott Charles Wentworth, volt fegyenc, a Sydney University és a The Australian című újság alapítója.
A belváros közvetlen szomszédságában terül el a 30 hektáros Királyi Botanikuskert. A Sydney Trópusi Központ piramis alakú floráriumaiban húsevő virágok és egyéb növényritkaságok csodálhatók. Mindennap délelőtt fél tizenegykor kitűnő, ingyenes idegenvezetett séta indul, amelyre feltétlenül érdemes benevezni. Nyári estéken szabadtéri színházi és opera-előadásokat is rendeznek a parkban.

Irány a víz!
A különleges ausztráliai élővilág vagy az óceán iránt érdeklődőket rengeteg attrakció várja.
Az Oceanworld Manly 110 méter hosszú alagútjában cápák, óriásráják, teknősök és egyéb tengeri lények ezrei között lehet végigsétálni. A veszélyes kalandokat kedvelők, kellő búvártapasztalattal rendelkezők 65 ausztrál dollárért (plusz 35 dollár kölcsönzési díj a búvárfelszerelésért) akár le is merülhetnek a cápák közé. Akinek ettől netán inába szállna a bátorsága, az 55 dollárért kedvére úszkálhat a garantáltan veszélytelen delfinek között. A nagy érdeklődés miatt azonban nem árt az igényeket előre jelezni.

A Sydney Aquarium a világon az egyik legtöbb állatfajt vízi környezetben bemutató park: krokodilfajok eredeti mocsaras élőhelyükhöz hasonló környezetben láthatók, megcsodálható a Nagy Korallzátony élővilága, vannak pingvinek, kacsacsőrű emlősök, sétálgatni lehet a delfinek üvegfenekű medencéje alatt, s természetesen van cápashow is.

A Bondi Beach életképe: bronzbarna szörfbajnokok és toplessben korzózó lányok, Victoria sört ivó férfiak és szüleiket fagylaltért nyaggató kisgyerekek. Ez a partszakasz tökéletes feltételeket kínál a hullámlovasoknak. Hatalmas embertömeg, karneváli hangulat nagyjából egy kilométer hosszú, de széles területen. Olykor több tízezren is sütkérezhetnek itt, az óceán partján. Az olimpia ideje alatt itt rendezték a strandröplabda-meccseket.

Egy szelet kenguru
Manapság az ausztrálok gyakrabban látogatják a thai, maláj, vietnami, libanoni vagy olasz éttermeket, mint az angol konyhát követő vendéglátóhelyeket.
A modern ausztrál konyhának – gyakran csak „Mod Oz”-ként emlegetik – azonban világszerte egyre több a rajongója. Nyugati és keleti hatásokat olvaszt magába, utóbbiak közül elsősorban a nagy lángon „kevergetve sütés” (stir fry) technikája, illetve a savanyú és csípős ízek kombinációja honosodott meg. Számos helyi specialitással is büszkélkedhet, ilyen például a kenguru (íze a szarvashoz hasonló), a vadbölény vagy a warrigal (spenótszerű zöldség).
Harbourside Brasserie Közvetlenül az öböl partján, a híd alatt fekszik. Tágas belső tereiben népesebb csoportoknak is kényelmesen jut hely. Gyakran rendeznek itt nagyobb nemzetközi zenei eseményeket, de helyi sztárok is fellépnek, főleg jazz, rock és progresszív műfajban (Pier 1., Hickson Rd., tel.: 9252-3000).
Cauldron Évek óta felkapott hely, aki számít, időről időre megmutatja itt magát. A szórakozóhely fölött étterem is található (207 Darlinghurst Rd., Darlinghurst, tel.: 9331-1523).
Tetsuya’s Sydney egyik legelegánsabb éttermébe mintha nem is étkezni járnának az emberek… de azért a vendég képtelen ellenállni a lassú tűzön főzött atlanti lazacnak vagy a tengeri moszatokkal körített marhahúsnak. Vasárnap és hétfőn zárva (729 Darling St., tel.: 9555-1017).
Paramount Zegzugos belsőépítészeti megoldások, tükrök, rafinált világítás, ízletes, gondosan tálalt ételek. Sydney egyik legdivatosabb étterme. A kék rákból és kókuszból készült Manfield’s saláta, a különlegesen fűszerezett gombás kacsa vagy az ananászszorbet különösen figyelemre méltó (73 Macleay St., Potts Point, tel.: 9358-1652).
Fishface Parányi, barátságos hely, mindössze hat asztallal, nincs foglalás, nem fogadnak el hitelkártyát, a bejutásra azonban mindig sokan és türelemmel várakoznak. A kínálat attól függ, hogy aznap reggel éppen milyen volt a fogás, s nemritkán igazi ritkaságok kerülnek terítékre (132 Darlinghurst Rd.)
Figyelem! Számos étteremben nem árulnak alkoholt, erre a BYO rövidítés (bring your own, azaz „hozd magad”) figyelmeztet.

Éjszakai nyugodalom
Ha valaki saját szervezésben látogat Sydneybe, jó hasznát veheti az alábbi szállodai ajánlatnak; egy drága, egy közepes és egy viszonylag olcsó.
The Russell Hangulatos kis szálloda, százéves viktoriánus épületben, kitűnő helyen, a Rocks szélén. A 29 szoba közül szinte nincs két egyforma, az árak – a szoba méretétől és felszereltségétől függően – nagy változatosságot mutatnak. Étterem, hangulatos tetőkert remek kilátással (143A George St., tel.: 9241-3543).
Sullivans Hotel Kicsi, barátságos, családi vállalkozásban üzemeltetett szálloda, kitűnő helyen, Paddingtonban, mindössze negyedórás sétára a belvárostól. Rengeteg üzlet, étterem és szórakozóhely a közelben – ezért az utcára néző szobák (62, zuhanyzós) egy kicsit zajosak. Uszoda (21 Oxford St., tel.: 9361-0211).
Brooklyn B and B Családias hangulatú, késő viktoriánus vendégház a belvárostól kicsit távolabb, a hangulatos olasz negyedtől alig 10 percre. Egyszerű berendezésű, kényelmes szobák (25 Railway Rd., Petersham, tel.: 9564-2312).
M. Gy.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

HÍREK

1 / 1 152

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!