>
Facebook hozzászólás

Terülj, terülj, asztalkám!

Fontos szerepet játszik családi és társasági életünkben az étkező. Jobban összetartja a családot, ha minden este egy szépen megterített asztal és finom falatok mellett közösen vitatjuk meg a napi történéseket, és a barátainkat is szívesebben hívjuk át egy ebéddel vagy vacsorával egybekötött beszélgetésre. Ehhez azonban szükség van egy hangulatos térre, ahol nyugodtan és kényelmesen együtt lehet a társaság. Ehhez adnak hasznos tippeket az oszrák székhelyű lakberendezési áruházlánc szakértői.

Fa étkező, Kép: kika
Kép: kika

Az első központi kérdés az étkezővel kapcsolatban a „hol?”. Bármilyen lakásban vagy házban élünk is, mindenképpen érdemes elkülöníteni erre a célra egy külön teret. Egy lehajtható vagy kihúzható asztalkát és két összecsukható széket kis térbe is be tudunk állítani. A másik gyakori megoldás a kisebb és modernebb lakásokban a konyha munkapultja mellé elhelyezett, rövid bárpult néhány bárszékkel. A nagyobb, tágasabb terekben a konyha közepére is tehetjük az étkezőasztalt, ami főzés közben munkafelületként is szolgálhat. Az amerikai konyhás otthonokban pedig általában a konyha és a nappali területe között helyezkedik el az étkezőasztal, amely egyben a két tér közötti határvonalat is jelöli.

Asztal: melyiket válasszam?

A lakberendezési üzletekben ma már rengeteg különféle étkezőasztal és -garnitúra közül választhatunk saját ízlésünknek és otthonunk stílusának megfelelően. Néhány alapszabályt azonban érdemes figyelembe venni: a méretet úgy érdemes megválasztani, hogy mindenkinek legyen elég területe a kényelmes étkezéshez, ehhez minimum 60 centis felület szükséges személyenként. Az asztal elhelyezésénél pedig célszerű arra figyelni, hogy minimum 90 centiméternyi helyet hagyjunk a székek mögött, így lesz elég tér azok kihúzásához.

A tökéletes kert a családi fészek fontos eleme!
Ez a kifejezés egy színes-szagos birtokot jelent, ahol a család minden tagja jól érzi magát. Ami helyet ad a közösen eltöltött nyári estéknek, melengeti a szívet színes őszi reggeleken, elkápráztat a tavasz virágaival, és ahol a legjobb móka hóembert építeni a téli hidegben. Ha te is egy ilyen otthonos kertről álmodsz, itt a legjobb helyen jársz.

Forma terén általában az egyéni preferencia dönt, a szögletes és a kerek kialakításnak is megvan a maga előnye. Előbbi jobban elfér a lakásban, utóbbi körül azonban akár több ember is kényelmesebben helyet tud foglalni, és jobban is látják egymást, ami fontos szempont a családi-baráti beszélgetéseknél. Az alapanyagokban szintén csak a fantáziánk (és a pénztárcánk) szabhat határt, hiszen széles a választék: akár rusztikusabb megjelenésű fára vágyunk, akár egy modernebb, fémlábú asztallal kívánjuk feldobni loftlakásunkat. Kisebb terek esetén az üveg asztallapot is fontolóra vehetjük. Ez ugyan picit kényesebb és több gondoskodást igényel, viszont légies megjelenésével nagyobbnak láttatja a teret, és így elkerülhető a zsúfoltság érzete.

Szék: tervezzünk hosszú távra!

A székek kiválasztásánál a kényelem a legfontosabb kritérium. Napjainkban divatosak az alacsonyabb támlájú székek is, ezek azonban hosszú távon, több órás ücsörgésnél már nem komfortosak.

Őszi asztal, Kép: kika
Kép: kika

Tehát ha szívesen ejtőzünk a családdal egy desszert és kávé mellett a vasárnapi ebéd után az asztalnál, akkor inkább párnázott és magas támlájú, akár karfával is ellátott székeket válasszunk. Ha kis hellyel kell gazdálkodunk, de szívesen hívunk sok vendéget, akkor az asztal egyik oldalán székek helyett egy párnázott padot is elhelyezhetünk, amely a támla hiánya miatt nem olyan kényelmes, de akár több személy is jól elfér rajta. Szintén helytakarékos megoldásnak számítanak a sarokgarnitúrák.

Kék-fehér ebédlő, Kép: kika
Kép: kika

Ha a kárpitozott székek mellett döntünk, érdemes könnyen tisztítható modelleket vásárolni, vagy mosható párnákkal védeni a székek ülőfelületét – különösen ott, ahol kisgyerekek vannak. Ez azért is hasznos választás, mert ha meguntuk az ülőpárnákat, illetve huzatokat és új árnyalatokkal szeretnénk színesíteni otthonunkat, ezeket viszonylag kis összegből lecserélhetjük A székek lábára érdemes védőfilcet ragasztani, ezzel nem csak a padlót óvjuk, de a jószomszédi viszonyt is, ha társasházban élünk.

Fűszerezzük a hangulatot!

Az étkezőben természetesen egy szép teríték teszi fel a pontot az i-re, de természetesen rengeteg különféle apró dísztárggyal feldobhatjuk a hangulatot. Sokat emel az enteriőr fényén egy gondosan megválasztott gyertya, váza, festmény, kép vagy izgalmas kerettel ellátott tükör a falon. Ha szőnyeggel szeretnénk fokozni étkezőnk eleganciáját, érdemes olyan méretűben gondolkodni, ami a kihúzott székek alá is elér, különben olyan hatást kelt az összkép, mintha egy lábtörlőt raktunk volna az asztal alá.

Szintén fontos a megfelelő megvilágítás, hiszen jobban esik az étel és a beszélgetés is, ha rendesen látjuk egymást. Sokan tartanak attól, hogy lejjebb engedjék a csillárt, pedig a nagy étkezőasztaloknál nem fenyeget az a veszély, hogy bevernénk a fejünket a világítótestbe. Ezért az étkezőben bátran kísérletezhetünk egy különleges csillárral, ami az étkezőnk fénypontjává válhat.

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hogyan válassz diétát? – 5 tipp az orvostól

A legtöbben már tudjuk, hogy az egészséges életmódhoz milyen ételeket és italokat kell kerülnünk. Abban sokkal…

Sorra jönnek a frontok – megterhelő időszak!

Jelenleg hidegfront alakítja időjárásunkat, szerdán szünet, majd csütörtökön újabb front érkezik. Az ilyen mértékű…
1 / 1 508

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!