Facebook hozzászólás

Vegyszermentes ötletek – és ragyogni fog a lakásod! Fillérekből!

Ismerjük, leginkább főzéshez, étkezéshez használjuk, ám ritkán jut eszükbe, hogy a takarításhoz is bevessük őket. Pedig sokkal olcsóbbak és hatékonyabbak, mint vegyszertársaik. No, és ami a legfontosabb, az egészségünket sem veszélyeztetik! Íme néhány szuper segítség a tiszta és friss otthonért!

Sajnos, takarítani mindig kell. Hol nagytakarítás vár ránk, hol pedig a szokásos, de egyik esetben sem mindegy, hogy mivel takarítunk.

Ecettel padlón, ablakon csodát művelhetünk – Kép: misuraemme

A cél az, hogy a lakás szemmel láthatóan ragyogjon – ez a legjobb a takarításban -, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezt milyen szerek bevetésével érjük el. Sosem késő elgondolkodni azon, mit tehetünk a természetért, önmagunkért és persze a szeretteinkért. Vannak konyhai alapanyagok, amelyekkel minden nagytakarítás olcsón és kiválóan megoldható. És szinte mindegyik ott van a szemünk előtt!

Padlóápolás, ablakpucolás
Az ecet az egyik legjobb segédanyag. Érdemes időnként egy keveset a felmosóvízbe löttyinteni, nem utolsósorban a vízkő elleni védelem miatt a fürdőszoba felmosásához ajánlott! Az ablaktisztítást is akár tízszer olcsóbban megúszhatod: egy csésze vizet és egy csésze ecetet keverj össze egy szórófejes flakonban, és spricceld az ablakra! A piszkos üveget szárazon sohase töröld le, mert összekarcolod (és ne feledkezz meg a külső-belső ablakkeretekről, ablakpárkányról, és ha van, a redőnyről és reluxáról sem).

Mire jó még a teafaolaj?
Felmosáson, csempetisztításán kívül WC-takarításra – illóolajos vízzel áttörölni –, ajtókilincs, asztallap, munkapad áttörlésére, fertőtlenítésére, penész eltávolítására – teafás kefével –, vágódeszka, fakanál és egyebek fertőtlenítésére, pattanásra, ajakherpeszre (ecseteld vele!) körömgomba- és egyéb gombás fertőzésekre, hajasfejbőr-problémákra (samponhoz adva). A teafaolaj ugyanis több mint 80 szerves alkotóelemből álló, bizonyítottan gyógyító hatású kivonat. Nemcsak gomba-, baktérium- és vírusölő tulajdonsága miatt kedvelt, hanem azért is, mert nem károsítja a szöveteket, és kíméletes a bőrhöz. Tehát a teafaolajjal fertőtlenített ruha nem okoz allergiás bőrkiütéseket vagy egyéb kellemetlen tüneteket. A leghatékonyabb és legveszélytelenebb megoldás a ruhák fertőtlenítésére.

Az illóolajok közül több is nemcsak a gombákat és a baktériumokat, de a vírusokat is elpusztítja 1-2 óra alatt. Az egyik legjobb fertőtlenítő a teafaolaj, de nagyon jó a levendula- és a citromolaj is. A felmosóvízhez mindig érdemes illóolajat adagolni, nemcsak a fertőtlenítés miatt, az illatért is. Mire végzel a felmosással, az illóolaj kellemes, friss illatba öltözteti lakásod. Háromnál több illóolajat semmiképp ne használj egyszerre, és pár csepp is elegendő belőlük.
A bórax általános tisztítószerként ajánlott: egy evőkanál bórax fél liter meleg vízhez, ezzel tisztítsd a padlót, csempét.
Általános tisztítószert is készíthetsz negyed csészényi szódabikarbónából, fél csésze bóraxból, fél csésze ecetből, egy kevés illóolajból és ezt keverd 5 liter vízhez. Szinte minden területre jó, és ezzel a mennyiséggel alig pár forintból tisztára sikálhatod az egész lakást.

Az elszürkült anyagok is újjávarázsolhatók – Kép: sxc

Függöny, szőnyeg, textilek
Szódabikarbónát használj a mosáshoz, így tartósabb lesz a fehérség, és még az elszürkült anyagokat is újjávarázsolhatod. Szórj 500 gramm szódát egy lavórba, majd oldd fel tíz liter vízben, és ebben áztasd a függönyöket néhány órán át. Ha letelt az áztatási idő, mosd ki a szokott módon, de a mosódobba szórj fehérítő sót vagy bóraxot. Csak gépi mosás esetén (kb.6 kiló ruhánál) szórj 4-6 evőkanál szódabikarbóna port a mosógép dobjába, a szennyes ruhák közé.
Sót érdemes használni a fehérítéshez, ha a függönyök cigarettafüsttől sárgák. Meleg vízbe szórj negyed vagy fél kiló sót – a fehérítendő textil mennyiségétől függően -, és ebben áztasd néhány órán át, majd mosógépben mosd ki. A frissen fehérített ruhákat lehetőleg szabad levegőn szárítsd meg, és akkor, amikor a nap is éri. A napfény ugyanis erősíti a fehérítő hatást.
A fehérítő só optimálisan 50 Celsius-fokon tünteti el a foltokat, itt is 4-6 evőkanál port szórj a mosógép dobjába. Már 40 foktól is használható, de ilyenkor érdemes a felfűtést követően megállítani a mosóprogramot, és egy ideig állni hagyni a textíliát.
A bórax is jó fehérítésre, az adag ugyancsak 4-6 evőkanál.

Szőnyegtisztítás
A bóraxos víz csodásan felélénkíti a szőnyegek színét. Szórj 3-4 kanál bóraxot egy vödör vízbe, majd az előzőleg portalanított szőnyeget bóraxvizes ronggyal töröld át. Ezután célszerű végigtörölni a szőnyeget tiszta vízbe mártott ruhával is.

Forrás: andio.hu

Tippek tűzhelytisztításhoz!
A kerámia- vagy indukciós főzőlapoknál ugyancsak a segítségünkre lehet a régóta jól bevált szappan és víz. Ha valami nagyon csúnyán odaégett, akkor érdemes beszerezni egy erre a célra kifejlesztett „borotvát” vagy akár egy sima borotvapengét. (Utóbbival óvatosan bánjunk, meg ne vágjuk a kezünket!) Ha a pengét körülbelül 30 fokos szögben toljuk végig a főzőlapon, szépen felszedi az odaégett szennyeződést, de nem karcolja meg a felületet.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!