Facebook hozzászólás

10 dolog, ami jót tesz minden párkapcsolatnak

A párkapcsolat olyan,mint egy kényes növény. Mindig öntözgetni kell, ápolni, beszélni hozzá és simogatni, hogy ne hervadjon el, ne száradjon ki, sőt még új hajtásokat, virágokat is hozzon. Van tíz olyan jó tanácsunk, amelyet akár a kezdő szerelmesek, vagy a már több éve házasságban élők is megszívlelhetnek. Talán segít…

Nézzük meg, hogyan ápolhatjuk a kapcsolatot a társunkkal, és előzhetjük meg a kapcsolatunk megromlását. Ebben Bende Katalin pszichológus segít, aki a pszichológuskereső oldalon tett közzé egy hasznos cikket.

 1. Keressük a jót társunkban! Ne hasonlítgassuk másokhoz, főleg ne az előző kapcsolatainkhoz.
 2. Tekintsük párunkat velünk egyenrangú személynek, akinek joga van mást gondolnia dolgokról, máshogy viszonyulni eseményekhez vagy máshogy éreznie, mint nekünk.
 3. Töltsünk több időt egymással Kép: Pixabay

  Hallgassuk meg egymást, fejezzük ki gondolatainkat, érzéseinket és vágyainkat. Beszéljük meg a problémáinkat, mi az, ami zavar vagy ami rosszulesik a másiktól. De ugyanígy, azt is fejezzük ki, hogy nekünk mi esne jól, mit szeretnénk. Párunk nem gondolatolvasó és nem is várhatjuk el tőle, hogy kitalálja gondolatainkat – még akkor sem, ha sok éve ismerjük egymást!

 4. Fejezzük ki köszönetünket, ha párunk készített (pl. finom vacsorát) vagy adott nekünk valamit, akár kérés nélkül (ajándékot) vagy a kérésünkre (az asztal másik végéről a sótartót). Ha jól éreztünk magunkat vele, ha együtt töltöttük a szabadidőnket, azért is hálásak lehetünk.
 5. Bocsássunk meg a másiknak, ha valami olyat tett vagy mondott, ami nem esett jól. Beszéljük meg, hogy mi fájt az adott eseményben (pl. ha elkésett a randiról), de ne őt kritizáljuk, ne minősítsük a másik személyét, hanem fejezzük ki, hogy a viselkedésével milyen érzéseket vagy/és gondolatokat keltett bennünk, mondjuk el neki (pl. nagyon izgultam, mikor vártam rád, mert úgy gondoltam, hogy valami bajod esett), majd engedjük el a negatív érzéseinket.
 6. Beszélgessünk egymással a másik véleményét is elfogadva és ne minősítsük azt. Tudatosíthatjuk magunkban, hogy a nézeteink különbsége nem a növelik a kettőnk közti különbséget, nem a kettőnk közti szerelem ellen hatnak, hanem egyszerűen csak két különböző, de egyenrangú vélemény – és nem különbség!
 7. Minden nap legyen időnk egymásra, a szabadidőnket és élményeinket osszuk meg egymással. A közösen és kölcsönösen jólesően eltöltött idő pozitívan hat nem csak az egymás iránti érzéseinkre, hanem a kapcsolatra is.
 8. A tartós házasság 7 titka
  Korunkban, a sokat hangoztatott megállapítás szerint a házasságok veszélyben vannak. Egyesek szerint ez az intézmény egyenesen elavult, nem szolgálja már az együtt élő férfiak és nők érdekeit. A legtöbben mégis a tartós és boldog házasság reményével indulnak neki a jövőnek. Minek köszönhető, hogy mégis olyan sok házasság szenved hajótörést?

  Legyünk kompromisszum-készek! De fontos tudnunk, hogy vannak megoldható és megoldhatatlan problémák egy kapcsolatban. A megoldható problémánál egyszerűbb megegyezni (pl. moziba menjünk, buliba, vagy maradjunk otthon?), ilyenkor az egyik, majd a másik fél engedhet. A megoldhatatlannak tűnő problémánál idővel összecsiszolódhatunk, de az is lehetséges, hogy az a megoldás, hogy együtt élünk vele, elfogadjuk. (pl. egyik fél introvertált, csendesebb alkat, vagy más a gyermekkorból származó mintánk, hogy milyen az „ideális család” vagy más a pénzhez való viszonyunk).

 9. Minden nap fejezzük ki párunk iránt szeretetünket (pl. küldhetünk neki napközben e-mailt, dicsérjük meg, mosolyogjunk rá, simogassuk meg, stb.). Fontosnak tűnik, hogy úgy fejezzük ki párunk iránt a szeretetünket, hogy ő is érezze azt, az ő személyes szeretetnyelvén.
 10. Kezeljük a helyzeteket humorral, nevessünk együtt sokat, akár kedves beceneveket találjunk ki párunk megszólítására. A humorérzék nélkülözhetetlennek tűnik egy kapcsolatban, de az önirónia is fontos lehet, amikor magunkat is képesnek vagyunk humorosan látni.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

HÍREK

1 / 1 147

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!