Facebook hozzászólás

8 ok, hogy miért csökken szülés után a nők szexuális vágya

A legtöbb párkapcsolat a gyermek születése után bizony megváltozik. Az egész napi lótás-futás és éjszakai műszak utáni kimerültség, a gátmetszéssel kapcsolatos fájdalmak és még sok más egyéb tényező is rossz hatással van a libidóra. Mit tehetünk, hogy a hitvesi ágy se hűljön ki a gyerek mellett?

De mi is az oka annak, hogy szülés után más lesz a szülők intim kapcsolata?

A gyermek felé fordítja minden figyelmét a nő – Kép: wikimedia

1. A várandósság során megváltozik a hormonháztartás. A szülés után ismét számos változás áll be, ami a szoptatás során megmarad, és csökkentheti a szexuális vágyat és a fogadókészséget. Nem véletlenül van ez így: a természeti népeknél a hosszan tartó szoptatás gátolta/gátolja meg az újabb utódok születését. Megfigyelhető, hogy náluk átlagosan 3 év van a gyerekek között, ami a szoptatás fogamzásgátló hatásának és a szexuális vágy csökkenésének köszönhető.

2. A fájdalmas és/vagy elhúzódó a szülés. Ez is okozhat félelmet az anyában, félelmet a fájdalomtól, gátlásokat, mert az orvosok „ott” nyúlkáltak, esetleg kellemetlenül érintették az intim részeket. Az anya azt érezheti, hogy ami eddig intim volt, az most nyilvánossá vált, és ez gátlásossá teheti.

3. A gátmetszés, gátrepedés. Ezek miatt az első alkalom nagyon fájdalmas lehet az anya számára, és ez elveheti a kedvét a további alkalmaktól. Bizony az is előfordulhat, hogy a szülés után még akár egy évvel is fájdalmas az együttlét, érzi a varrás helyét, vagy a hüvelyében érez fájdalmat.

4. Hüvelyszárazság. Ezt is okozhatnak a hormonális változások a libidócsökkenés mellett, ami kellemetlenné teheti az együttlétet. Ez nem szoptató anyáknál fél évig, szoptató anyáknál akár a teljes szoptatás során fennállhat.

5. Szoptatás. Ez idő alatt kínos lehet az anyának, ha a melléhez hozzáérnek, nem akarja intim célokra „használni” a szoptatás alatt a mellét. Az együttlét során a tejcsorgás nemcsak az anya, de az apa kedvét is elveheti. Ám a szoptatás körüli zavarok, problémák is csökkenthetik a nemi vágyat.

6. Fáradtság, kialvatlanság. Az egész napos hajsza annyira kiveszi az anya erejét, hogy egyszerűen nem jut már energiája az együttlétre, és amikor az ágyba ér, már csak az alvás érdekli, hiszen ki tudja, mikor kell megint felkelnie.

7. A gyermek felé fordítja minden figyelmét a nő. Amíg a gyermekvállalás előtt úgy gondoskodott a párjáról, mintha ő lenne a legnagyobb gyermeke, és minden gyöngédségét neki adta, most, hogy anyává vált, az összes gyöngédségtartalékát a kicsi kapja, így nem jut belőle az apa számára.

8. A szoptatás is intim kapcsolat. Előfordul, hogy a szoptatás önmagában annyira kielégíti az anya intimitásigényét, hogy egész egyszerűen ez alatt az időszak alatt nem vágyik a nemi kapcsolatra.

Mit lehet tenni?

● Először is mindkét félnek el kell fogadnia, hogy a szülés utáni felépüléshez minimum 6 hétre vagy még annál is hosszabb időre van szükség. Őszintén meg kell beszélni a partnerrel, ha bizonyos testhelyzetek fájnak, vagy éppen nem nagy a lelkesedés együtt lenni vele.

● A hüvelyszárazság, a fájdalmas szex, a hüvelyfájdalom enyhíthető kenőcsök vagy hüvelykúp segítségével, ez ügyben egyeztetni kell a nőgyógyásszal.

● Lehet, hogy egy darabig a korábbi testhelyzetek nem felelnek meg, és új pózokat kell kipróbálni, különösen, ha fájdalmas az együttlét. Ha a nő van felül, vagy ha oldalt fekszik, kevésbé fájdalmas az együttlét.

● Legyen egy kis kreativitás az időpontok tekintetében is! Vége van már annak, hogy akkor lehet együtt lenni, amikor csak szeretne az ember. Most a babához kell igazítani az órát. Nem kell feltétlenül az esti időszakban, hanem a délutáni alvás idejét vagy a reggeli órákat is ki lehet használni az együttlétre.

● Fontos a helyszín is! Ha egy szobában vagyunk a babával, akkor talán kisebb a kedv az együttléthez, mert ő is ott van. Ilyenkor érdemesebb a lakás egy másik helyiségébe átmenni.

● Amikor már nagyobbak a gyerekek, ez még nagyobb gondot okozhat, mert már nem fekszenek le olyan korán, nem alszanak délután, és a lakás minden helyiségében ott nyüzsögnek. Ilyenkor érdemes megkeresni azokat az időpontokat, amikor a gyerekek már vagy még alszanak, vagy nincsenek otthon, esetleg hosszasan elfoglalják magukat valamivel. Sokat segíthet az is, ha van egy rendszeres időpont, amihez mindkét fél ragaszkodhat, amikor van idő egymásra és a zavartalan együttlétre. (Lehet ez akár a szombat este vagy a vasárnap.)

És a legfontosabb: beszélni kell róla! Ne legyünk túl gátlásosak ahhoz, hogy őszintén megvalljuk az érzelmeinket, a gátlásainkat! Ez a kulcsa annak, hogy ebből a sok változást hozó időszakból problémák nélkül kerüljünk ki.(Forrás. kismamablog)

Nem kívánja a szexet? Betegségre is utalhat!
A szex a mindennapi élet szerves része, épp ezért okoz lelki és párkapcsolati gondokat az, ha valaki huzamosabb ideig nem kívánja. Bár gyakran a felek elhidegülésére vezethető vissza, azonban meglehet, hogy betegség húzódik a háttérben
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ne csak a cica bajszán csillogjon

A tej- és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, hiszen számos olyan vitamint és ásványi anyagot…

Babákkal dalolnak az idősek

Nagy-Britanniában egyre több olyan kezdeményezést indítanak útjára, ami a generációk közötti szakadék áthidalására…
1 / 1 505

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!