>
Facebook hozzászólás

Beszéljünk a szexről!

A legtöbb szülő kevés időt szán gyermekei nemi felvilágosítására. Az anyukák még csak-csak igyekeznek gondot fordítani arra, hogy a “kellemetlen” témákról elbeszélgessenek lányukkal, a fiúkat azonban többnyire kihagyják ezekből a eszmecserékből. Az apák pedig szinte kivétel nélkül távol tartják magukat a kérdés megtárgyalásától, főleg, ha a lányukat kellene felvilágosítani… Én csupán egy mondatot hallottam édesapámtól: “nincs fiúzás!”. Ez volt a szexuális felvilágosítás…

Nemrégiben az iskolások között olyan felmérést végeztek, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy a mai fiatalok mennyire tájékozottak a szexualitással kapcsolatban. Érdekes válaszok születtek:

"A nem kívánt terhesség ellen hatékony védekezést jelenhet önmagában akár már az is, ha az aktus után alaposan lecsutakoljuk magunkat… Ha a fiú odafigyel, szükségtelen a kondom használata… Ha egy lányt megerőszakolnak, arról leginkább ő maga tehet a kihívó öltözködése, magatartása miatt."

A felméréséből kiderült, hogy nagyfokú tájékozatlanság uralkodik a szexualitással kapcsolatban a tizenévesek körében. A fiataloknak szükségük lenne egy felvilágosító tantárgyra, ahol feltehetik kérdéseiket. Sajnos azonban a szexuális nevelés mint tantárgy a hazai iskolákban nem ismeretes, sőt az oktatási minisztérium nem is fontolgatja bevezetését. Pedig óriási szükség lenne rá!

Emlékszem, annak idején nálunk is végeztek egy hasonló felmérést. A második kérdésnél szinte mindenki elakadt, pedig csak arra kellett volna válaszolnunk, hogy szedünk-e antibébi tablettát. Fogalmunk nem volt arról, hogy egyáltalán létezik ilyesmi…

Egyszóval égető szükség volna a gyerekek megfelelő szexuális nevelésére. Elég, ha csak a nemi úton terjedő megbetegedések előfordulásának gyakoriságára, riasztó mértékű elterjedésére gondolunk, vagy a kényszerű művi terhességmegszakítások számának növekedésére, illetve a gyermekanyák szomorú helyzetére.

A kisebb-nagyobb tragédiák hátterében sok esetben csupán a tájékozatlanság áll. Ennek jó eséllyel elejét lehetne venni a szexuális nevelés bevezetésével az iskolákban. Csak az baj, hogy Magyarországon vagyunk, ahol az igazán fontos problémákkal nem nagyon foglalkoznak. Igaz, a felvételi rendszert a felsőoktatásban gyakran megváltoztatják, értelmetlenül, "mert szükség van rá"… – indokolják.

Forrás: www.ujszo.com nyomán

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 161

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!