Facebook hozzászólás

Ez neked szerelem?…

A csecsemő világrajövetelét követően egy nőnek osztoznia kell testén a kicsivel, az ő gondozása lesz az elsődleges feladat. A férfiak ezzel szemben mindvégig – monjuk így – maguk urai maradnak, miközben alig várják, hogy egy kis időre kisajátíthassák párjukat. Az Apa Magazinban dr. Szőke András pszichológus mesélt a gyerek születését követő hálószobai problémákról.

Halószobatitkok, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Az új élet érkezése miatt a szülők szükségletei is fokozatosan megváltozhatnak, amelynek gyakran egyik jele, hogy a várandósság utolsó hónapjaiban csökken a szexuális együttlétek száma. Az intim kapcsolat átalakulásáért nagymértékben a hormonok felelnek, de emellett az energiaszint és a kapcsolat minősége is fontos, befolyásoló tényezők.

– A nőnek érzelmileg és fizikailag is az anyaságra hangolódott rá a szervezete, a hormonjai. A férfi egyáltalán nem megy át ekkora változáson. Mégis azt gondolom, ez az egész átléphető, ha szeretetteljes a kapcsolat, mert a vágy a fáradtság ellenére is előhívható – fejtette ki dr. Szőke András pszichológus az Apa Magazinban, aki szerint nem rögtön a kicsi megérkezése után, hanem a szülést követő 4–6 hónapban figyelnek fel rá az érintettek, hogy eddigi életük gyökeresen más lett.

Átalakul a feladatmegosztás, miközben a családfő feszültebbé válhat attól, hogy nem tudja levezetni a kevesebb intimitás következtében felgyűlt energiáit. Ez az állapot egy belső krízishez vezethet. Amennyiben az apa belátható időn belül nem képes a szerepváltásra a párkapcsolatban, és szervesen részt venni a kicsi gondozásában, az édesanya egy szempillantás alatt úgy érezheti, magára maradt, és egy helyett két gyereket nevel. Míg a nőt ebben a rendkívüli folyamatban a hormonjai segítik, a férfinál csak rontanak a helyzeten: termelődik a tesztoszteron, de a kielégülés elmarad. A szülés utáni szexuális kapcsolat éppen emiatt sok megbeszélést és odaadó társat igényel.

Mutasd a hálószobád, megmondom milyen nő vagy!
Ha még mindig szingli vagy, ha boldogtalan a párkapcsolatod, akkor nézz körül a hálószobában! A feng shui szerint még az ágyneműd, az ágyad, de még a fal színe is rólad mesél. Milyen nő vagy? Most kiderül…

A szakember szerint mindez nem azt jelenti, hogy az együttlét nem lesz jó, csak azt, hogy más lesz. A problémákat viszont érdemes időben felismerni és szükség esetén specialistához fordulni.

– A szükségletek mentén mindig ugyanoda jutunk el, nem lehet az ember életéből kiragadni a szexualitást és csak azzal foglalkozni. Az, hogy a szex nem megy, csak egy tünet – tette hozzá dr. Szőke András, aki szerint akkor érdemes e problémán is dolgozni, ha az már több mint egy hónapja fennáll.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!