Facebook hozzászólás

Így vagy úgy, de egy kicsit ebbe is belehalunk

Egy partnerkapcsolat megszakadása, vagy a költözködés, munkanélküliség, nyugdíjba vonulás, esetleg amputáció, mind-mind olyan veszteség, amelyek gyászreakciót váltanak ki. Képesek vagyunk-e ezt a javunkra fordítani?

A veszteségek feldolgozásának – az önvédelem által indított – ösztönös folyamatát Dr. Elisabeth Kübler-Ross írta le, ebben az esetben a párkapcsolati veszteségre vonatkoztatjuk:

Az elfogadás jele, ha van erőnk a továbblépéshez Kép: Pixabay

A tagadás
Először el sem hisszük, hogy tényleg igaz. Sok esetben szinte sokkos állapotba kerülünk. Ebben a fázisban sokszor felfoghatatlan, ami történik.

A harag 
Egyénenként különbözik a harag szakaszának időpontja és módja. Van, aki pár perc alatt túljut az első szakaszon, mások hosszú ideig megrekedhetnek ebben az állapotban. Jelentkezhet düh, bosszúvágy, sokszor jellemző más(ik) hibáztatása.

Az alkudozás
Ha elenyészik a harag, az alkudozás fázisa következik. Ez a “bármit megteszek” fázisa. Egy párkapcsolati válságban az ebben a szakaszban hozott döntések és próbálkozások ideig-óráig sikerrel járhatnak, de az esetek túlnyomó részében nem reálisak.

A depresszió
Az irreális próbálkozások eredménytelensége ismételt kudarchoz vezethet, ami egy mély”depresszív” állapotot okoz. Ilyenkor jellemző a magunkba fordulás, a társas kapcsolatok leépítése, az “én már soha…” kezdetű mondatok. Ugyanakkor ebben a szakaszban sokszor felidézzük a szép emlékeket, melyek szomorúságot okoznak, de melyekre a továbblépéshez építeni is lehet. Ez a szakasz alkalmat ad arra, hogy kisírjuk magunkból a fájdalmat.

Minden kapcsolat menthető!
Ha elromlik valami, kidobjuk, mert megszerelése időt és energiát igényel, az újjal való pótlás jóval egyszerűbb folyamat. Ugyanígy hajlamosak vagyunk a könnyebb, a gyorsabb és a leghatékonyabb módszereket választani, ha a párkapcsolatunkról van szó. Ha probléma jelentkezik, máris jöhet a következő…?

Az elfogadás
Sajnos, ehhez a szakaszhoz nem mindig jutunk el. Nagyon ritka, hogy tudatos munka nélkül valóban begyógyuljanak a sebeink. De megéri a kemény munka, mert csak ezen a módon lehet mindent a helyére tenni, reálisan látni, értékelni a jót, elfogadni a rosszat.

A válság utolsó szakaszaként az elfogadás jelenthet szakítást, de jelentheti azt is, hogy a kapcsolat a régi módon “meghalt”, és egy más formában éled újra.
Amennyiben szakításra kerül sor, eljutunk arra a pontra, hogy örülünk volt kedvesünk megismerésének, a közösen eltöltött időnek.
Képesek vagyunk meglátni, mit tanultunk a kapcsolatból, mit nem akarunk elkövetni a következőben Az elfogadás jele, mikor visszanyerjük önbecsülésünket, van erőnk a továbblépéshez.
Azonban az elfogadás azt is jelentheti, hogy a pár szembenéz a helyzettel, annak tarthatatlanságával, és egy más módon közelít egymáshoz.

A párkapcsolati problémák sokszor ugyanis azért erősödnek meg, mert a partnerek a kisebb-nagyobb konfliktusokat nem élik meg, nem teszik helyre, másként fogalmazva, nem gyászolják meg a kis halálokat.(Forrás:pszichologuskereso.hu)

Neked az a dolgod, hogy nekem jó legyen!
Gyors halálra vannak ítélve azok a párkapcsolatok, amelyben az egyik fél elvárja, hogy hétköznapi élet az ő érzelmi vagy fizikai igényei körül forogjon, és a sajátjait egyértelműen a partnere hasonló igényei elé helyezi. Elfogad és követel, de ő semmit, vagy sokkal kevesebbet tesz azért, hogy a másik is jól érezze magát a közös életükben. Ennek borítékolhatóan rossz vége lesz.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

Receptek

HÍREK

1 / 1 146

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!