Facebook hozzászólás

Itt a Facebook-randi! Meg a féltékenység

Egy-két éve még felszálló ágban voltak az online társkeresőoldalak, mára azonban a Facebook veszi át egyre inkább a szerepüket. A Facebook ideális terepe lett a társkeresésnek is, és a társkeresőoldalak felhasználói buktatóit is kiküszöböli. Leáldozott a társkeresőoldalaknak?

Kép:Pixabay

Már korábban is találkozhattunk olyan társkeresőkkel, amelyeknek volt Facebook-komponense, ám az áttörést a Facebook Dating – a Facebook társkereső-alkalmazása – hozta. A Facebook kiküszöböli a társkeresőoldalak negatívumait, hiszen itt kevésbé tudunk hazudni magunkról, és gyakorlatilag lehetetlen hamis képeket feltölteni, lévén ezt kiszúrnák a barátaink. És – nem mellesleg – sok társkeresővel ellentétben, ez ingyenes.

Az eHarmony amerikai társkereső oldalon nemrégiben megjelent tanulmány állítása szerint az online felületeken megismerkedett párok 7%-a a közösségi oldalak valamelyikén – Facebook, MySpace, ClassMates – ismerkedett meg úgy, hogy nem volt kifejezett célja az ismerkedés. Ez önmagában azért meglepő, mert a közösségi oldalaknak nem célja a szerelmi kapcsolatok kialakítása – írja a pua.hu

A közösségi média ma már a társkeresés fontos eszköze, és népszerűsége folyamatosan növekszik. Jeffrey Hall, a Kansasi Egyetem Kommunikációs Tanszékének docense 19 ezer párt vizsgált meg egy kutatásban, akik 2005 és 2012 között házasodtak össze, és arra az eredményre jutott, hogy az online ismerkedő párok házassága boldogabbnak és harmonikusabbnak bizonyult, mint azoké, akik hagyományos módon „jöttek össze”.

Az amerikai Pew Kutatóintézet felmérése szerint az amerikai internetezők 59%-a vélekedik pozitívan az online társkeresőoldalakról mint az ismerkedés egy formájáról, és a társkeresők 39%-a mondja azt, hogy használta már a társkeresőoldalakat vagy -alkalmazásokat erre a célra. A tendencia az utóbbi években növekedést mutat. A társkeresők népszerűsége nem véletlen: a felhasználók arcuk és teljes személyiségük feltárása nélkül ismerkedhetnek. A találkozóra már akkor kerül sor, amikor megtörtént jó néhány levélváltás, és körvonalazódik a másikról alkotott kép.

Már válóok a Facebook is!
Nem kevesebb, mint tizenegy százalékkal nőtt a válások száma Szerbiában 2012 és 2013 között, amiért elsősorban a Facebookot teszik felelőssé. A rohanó világ és a fejlődő technológia egyre több lehetőséget biztosít a félrelépésekre.

A Stanford Egyetem felmérése szerint 2009-re az internet már a harmadik helyen állt a legnépszerűbb ismerkedési helyek listáján. A legtöbben barátok révén találkoztak, és csak kicsivel többen ismerkedtek szórakozóhelyeken, mint az interneten. Az egyetem által megkérdezett 3000 pár 22%-a jött össze a neten.

A társkeresőoldalaknak azonban számos negatívumával kell számolni. A leggyakoribb problémák között szerepel, hogy a regisztrálók jelentős része hazugságokat állít magáról, sok az olyan profil, ami mögött nincs valós személy, és sokan csak alkalmi partnert keresnek. A cél a csajozás és pasizás, nem pedig életünk szerelmének megtalálása.

Ha mégsem sikerül társat találni, akkor vegyük meg a „kapcsolatban” státuszt! A közösségi oldalakon egyre több olyan személlyel találkozhatunk, aki némi pénzösszegért cserébe vállalja, hogy átállítja kapcsolati státuszát a megrendelő igényének megfelelően. A világsajtót bejárta az a hír, hogy egy Sophie nevű lány öt dollárért cserébe barátnője lesz a megrendelőnek, és ezzel már több száz dollárt keresett. Igény pedig van bőven. A Facebookon bejelölt állapotot mindenki komolyan veszi, ez amolyan hivatalos dolognak számít – állítja egy szakértő. A bejelölt kapcsolat féltékennyé tehet exbarátot, vagy növelheti mások előtti becsületünket. Az online  csajozási sikerek a kamaszok rangját növelheti közösségeikben.

Minden férfi disznó, az asszony meg ingatag – avagy a zöldszemű szörnyetegről
Hova mész? Minek? Kivel? Miért nem veszed fel, ha hívlak? Higgyem el, hogy nem táncoltál ott senkivel? Ne magyarázd meg, hogy a boltba mész ebben az illatfelhőben! Ismerős szavak? Igen. A féltékenység az az érzés, ami gyakran keseríti meg napjainkat.

A közösségi oldal ugyanakkor a már meglévő kapcsolatokra is hatással lehet. Nem ismeretlen a Facebook-féltékenység néven elterjedt betegség, hiszen az általunk kiírt bejegyzések, hozzászólások féltékenységre adhatnak okot társunknak. Elég egy üzenetváltás az exünkkel, hogy a zöld szemű szörnyeteg felüsse a fejét. Egy tanulmány hivatalosan is kimutatta, hogy a Facebook a szerelmi kapcsolatokban hozzájárul a féltékenység kialakulásához vagy növekedéséhez. Néhány esetben a jelenség váláshoz is vezetett, sőt egy férfi asztmás rohamot kapott, amikor meglátta, hogy barátnője a szakításuk után mit csinál, és kikkel barátkozik a közösségi oldalon.

Természetesen a Facebookot önmagában nem lehet hibáztatni egy kapcsolat megromlásáért sem, ám használata súlyosbíthatja a már meglévő problémákat.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Levél Édesapámnak

Anonim nyílt levelet közölt a The Guardian egy, az édesapját az idősek otthonába kísérő lány tollából. "Múlt…

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel,…
1 / 1 501

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!