>
Facebook hozzászólás

MEDDŐSÉG, DE MITŐL?

Kendőzetlenül a büszke férfiasságról

Már tudjuk, mekkora gond a férfiak terméketlensége, de fellépni ellene csak kevés dologgal lehet. Sokan és sokszor foglalkoztak már azzal, hogy felderítsék, megmutassák, mik is lehetnek a férfiak meddőségének okai. Azonban azt kevesen mutatják meg, hogy ez mekkora probléma, és még kevesebben beszélnek a férfiak jövőjéről. Ratkó Tünde szülésznő mesél a kemény tényekről.

Honnan hova?

Jelenleg a világon átlagosan minden negyedik pár meddő. Ez döbbenetes adat, de sajnos igaz. Az talán még meglepőbb, hogy a meddőségek esetében 40%-ban tehető felelőssé a nő, 40%-ban a férfi – 20%-ban egyéb tényezők okozzák a bajt.

Elkeserítő tény, de már 2016-ban sem volt olyan földrész ezen a bolygón, ahol a férfiak termékenységi mutatói ne csökkentek volna drasztikusan. Néhány évvel ezelőtt az átlagos spermaszám még 100 millió/ml körül mozgott, mára 40 millió/ml átlagosnak számít. És ebben az adatban csak a mennyiségi csökkenés érzékelhet, a minőségbeli romlást nem mutatja meg.

A csökkenő spermaszám egyértelmű okozója a férfi meddőségeknek, valamint a minőségbeli romlás jelentősen megnöveli a vetélés, koraszülés és a genetikai betegségek kockázatát. A férfiak is egyre később vállalnak gyermeket, és – bár kevesen tudják – de jelentősen hanyatlik a termékenység 40 éves kor után az erősebbik nem esetében is. Az irány elkeserítő: a borúlátó szakemberek szerint 2035-re elérkezhetünk oda, hogy a Földön több férfi lesz meddő, mint ahány termékeny.

Férfi farmerben, meztelen felső testtel, Kép: pxhere
Férfi farmerben, meztelen felső testtel, Kép: pxhere

Remek diagnosztika, kevés lehetőség

Az andrológia tudománya jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi 10 évben. Ma már a meddőségek nagy többségéről képesek megmondani a szakemberek, hogy mi váltja ki, de minimum azt, hogy mivel is áll szemben a férfi – ez pedig hatalmas eredmény.

− Ugyanakkor a gondok megoldása már nem ilyen egyszerű. Jelenleg három lehetőség merül fel a kezelésre. Az egyik a sebészi, de ez az esetek igen kis százalékában szükséges. A második a hormonkezelés, melyet azonban csak akkor tudnak alkalmazni, ha egyértelműen hormonális, endokrin rendszeri betegség okozza a gondokat. A harmadik, leginkább alkalmazott lehetőség az antioxidánsok fokozott bevitele. Ez akkor is lehetséges, ha az okokat pontosan feltérképezik, és akkor is, ha nem jönnek rá a kiváltó tényezőkre, ráadásul jellemzően javít a helyzeten is – mondja Ratkó Tünde.

A megfelelő antioxidánsok, vagyis vitaminok, illetve mellettük ásványi anyagok és nyomelemek pótlása ma férfivitaminokkal oldható meg, mivel az élelmiszerekből fedezni a szükségletet kifejezetten nehéz. Azonban ahhoz, hogy valóban hasznos legyen a segítség, mindenképpen szerves, biológiailag aktív kötési formákban kell jelen lennie az anyagok többségének a készítményben. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent. Emellett a készítmény komplexitása is fontos, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását, mint a vas és a C-vitamin, a réz és a cink vagy a D-vitamin és a kalcium esetében.

A jó szex még nem garancia!

Szeretkező pár, Kép: PParchív
Kép: PParchív

A férfiak esetében a terméketlenség, vagy a csökkent termékenység megállapítása körülményes. Nem azért, mert nehezebben kimutatható, mint a hölgyek esetében, egyszerűen azért, mert a férfiak sokszor úgy érzik, náluk minden rendben van, hiszen minden megtörténik, aminek meg kell történnie szex közben. De ennyi valóban elég? Ratkó Tünde szülésznő segít.

Miért éppen az antioxidáns?

Hogy miért éppen a vitaminok, a megfelelő tápanyagellátottság jelentheti a jó megoldást? Azért, mert a meddőségek egy jelentős részében – napjainkra többségében – az életmód, a környezeti ártalmak és a stressz okozza a gondokat. Ezek a tényezők ugyanis hatalmas mennyiségű energiát, vagyis tápanyagmennyiséget emésztenek fel a testben. A szervezet védekezik, hogy kiküszöbölje a romboló hatást, amit a vegyszerek, a folyamatos idegeskedés, a dohányzás, az alkohol és sok más részlet okoz. A felhasznált energia mellett pedig egyre kevesebb jut az olyan, nem létfontosságú funkciók fenntartására is, mint amilyen a termékenység, a megfelelő spermaképzés, vagy a sperma minőségének megtartása.

Szem előtt kell tartani, hogy az antioxidánsok hatása nem jelentkezik azonnal, illetve mozgással is párosítani kell. A spermatogenezis – a spermaképzés – folyamata egy nagyjából 74 napos ciklus, vagyis minimum ennyi szükséges ahhoz, hogy bármilyen kezelés eredményt hozzon. A leghatékonyabban úgy vehetjük fel a kesztyűt a meddőség ellen, ha a megfelelő tápanyagbevitel mellett a mozgásra is időt szakítunk, mivel így fokozódik a vérkeringés, az anyagcsere, gyorsabban ürülnek a méreganyagok, és ez mind hozzájárul az egészséghez, a normál nemzőképesség visszaszerzéséhez, fenntartásához.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!