Facebook hozzászólás

Már a rántott húsnál tudtam, hogy meg fogja ütni…

Legyen szó férfiról, nőről, gyerekről, az erőszak nem elfogadható. De hol a határ? Kiabálás, féltékenység, megalázás, zsarolás, korlátozás, agresszió, fizikai erőszak? Mi az, ami nem fér bele? Ezt a filmet ott és akkor állíthatod meg, amikor már eleged van… Meg is oszthatod!

Egy friss kutatás eredménye is igazolja, hogy évente legalább tízezer bejegyzés keletkezik a családon belüli, illetve a párkapcsolati erőszak témájában az interneten, ez azt jelenti, hogy óránként legalább egy poszt vagy komment érkezik a témában.

Bántalmazó életközösségnek minősül minden válás és szakítás
Szakítunk és elválunk, de ez közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Megsínylik a gyermekek, de felnőttek is ritkán kerülnek ki ép lélekkel a megromlott házasságokból, különösen, ha az korábban, mint gazdasági életközösség is kielégítően működött.

“A családon belüli erőszak, az egymással való durva bánásmód verbális és viselkedéses mintái mintha felszívódnának a családtagok működési mechanizmusaiban, generációról generációra adódnak át. Emiatt az eredeti családban tapasztalt agresszió a jelenlegi kapcsolati bántalmazás legbiztosabb előrejelzője. A bántalmazó fél sokszor maga is megvert, elutasított, érzelmileg és fizikailag bántalmazott gyerek volt. A megalázott és szorongatott, erőszaktól való félelemben töltött gyermekkori pozícióra gyakori válasz az „agresszorral való azonosulás”, tehát az erőszak és alázás elől úgy tér ki, hogy mikor a fizikai ereje meglesz hozzá, ő válik a domináló, vádaskodó, agresszív féllé – bántalmazóvá.

Gyakori, hogy a bántalmazottsága és temperamentuma miatt egyébként is túlfeszült és robbanékony lelki alkatú személy igen nehezen értelmezi a társas szituációkat, az eredeti környezetében tapasztaltak nyomán a hiányzó információkat ellenséges szándék feltételezésével tölti fel. Ezért képzeletében helyesen, vélt pozícióvesztését megelőzve, voltaképpen iszonyú tévúton túl gyorsan agresszióval reagál. Sajnos ezt a mintát a saját viselkedésének irreális racionalizálása is bebástyázhatja, például „engem is vert az apám, rendes ember is lettem” – magyarázza Szalai Tamás Dömötör tanácsadó szakpszichológus a pszichológuskereso.hu oldalon megjelent cikkében.

Merj segítséget kérni! Kép: Pixabay
Merj segítséget kérni! Kép: Pixabay

A kapcsolati erőszak igen elterjedt probléma, de nyíltan beszélni róla még mindig nem jellemző, inkább társadalmi tabunak számít.
Korábban már írtunk róla, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet létrehozott egy anonim segítségnyújtó weboldalt, ahol a lelki és testi kapcsolati erőszak érintettjei névtelenül kérhetnek segítséget a Segélyszervezet tanácsadóitól.
Magyarországon minden negyedik családban fordul elő erőszak. A honlap elindításával tehát valós társadalmi problémára igyekeznek megoldást találni.

A kampány fontos elemeként egy olyan interaktív FILMET mutatunk be, amelyben egy ártalmatlan családi helyzetből jutunk el a lelki és testi bántalmazásig. A filmet a www.meddigmehet.hu oldalon érheted el. 

Köszönjük, hogy a film megosztásával segítesz elmondani az érintetteknek (a bántalmazás áldozatainak és a környezetükben élőknek), hogy nincsenek egyedül, hiszen van hová fordulniuk!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Ilyen egyszerűen lehetsz milliomos!

Hogy kell repülőt szerezni? Végy egy nagy telket egy légikikötő mellett, és várj türelemmel! Ez a vicc terjedt…

Vihar előtti zaj?

Én ma mindent eladok! Ezzel a mondattal pakolta ki a pultra a pincéből felhordott törött gipszgólyát, csorba kerti…
1 / 347

HÍREK

1 / 1 146

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!