>
Facebook hozzászólás

Meg tudjuk-e bocsátani a megbocsáthatatlant?

Meg lehet-e bocsátani a gyermekkori bántalmazást, elhanyagolást? Ha a társunk szerelmet hazudik, vagy a barátunk elárul? Amikor a  hátunk mögött kinevetnek, vagy szemtől szemben megaláznak? Olyan helyzetek ezek, amelyek még a legegészségesebb lelkületű embert is térdre kényszerítik, sebet ejtenek, amely úgy tűnik, sosem fog begyógyulni…

Amikor megváltoztathatatlan események történnek, az egyetlen igazi fegyverünk, amely hosszú távon is békéhez és nyugalomhoz vezet: a megbocsátás.

Ez nem azt jelenti, hogy a másik csalárd vagy agresszív viselkedését elfogadom és „legalizálom”. Egyáltalán nem. A megbocsátás első lépése éppen az, hogy nem keresek mentséget a másik viselkedésére vagy a sajátomra. Mindenkinek van oka arra, hogyan cselekszik, de a másikkal szembeni ártalom elkövetése sosem fogadható el pusztán azért, mert őt is bántották valamikor régen. A felelősség mindenkor azt terheli, aki bántalmazó (érzelmi vagy fizikai) módon viselkedett. A felelősség „kiosztása” hát az első lépés. Ha nekem is van szerepem a történtekben, azt is tudomásul kell vennem – magyarázza Csukás Csaba tanácsadó szakpszichológus.

romantic-1934223__340
Bocsássunk meg a belső békességünkért Kép: Piabay

A második lépés elfogadni az érzéseket, amelyek emiatt a felszínre akarnak törni. Ha az düh vagy gyűlölet, ám legyen. Ha kétségbeesés, önsajnálat, megalázottság, fájdalom; hadd jöjjön. Mindaddig, amíg elnyomjuk a bennünk kitörni vágyó érzéseket, azok feszültség gyanánt a felszín alatt fortyognak, megmérgezve a mindennapokat, illetve az egészségünket. Természetesen ez sem azt jelenti, hogy az érzésekben fürödve szép lassan mártírrá válunk. Nem, hiszen ezzel csak saját magunk nagyítanánk fel a történtek következményeit. Az érzéseket tudatosítani érdemes, és elfogadható módon kiadni magunkból (elkerülve, hogy esetleg mást bántsunk, fenntartva egy ördögi kört).

Sokszor nehéz megtalálni az egyensúlyt önmagunkban, hogy mi tartozik az egészséges érzelemmegélésbe, és mi az önsajnáló és önsanyargató gondolati és érzelmi spirálba. Ha újra és újra végigfuttatjuk magunkban a történteket, előkerülnek az általánosítások és jellemhiba keresések, akkor nagy valószínűséggel már túlgondoljuk az eseményeket.

A harmadik lépés maga a megbocsátás. Ez alatt nem a másik feloldozását értem, mert az nem a mi dolgunk. Megbocsátáskor arra gondolok, hogy elérem azt az állapotot, amikor már nem vagyok dühös a másikra. És nem azért, mert felejteni akarok, hanem azért, mert megérdemlem a belső békességet.

Felszabadít a megbocsátás!
Megbántottak? Mélységes sértettséget érzel? Ugye ismerős, benned is biztosan kavarogtak már hasonló gondolatok. Cseppet sem könnyű dolog, és sokszor hosszú évekbe telik, míg valaki végül teljesen el tudja engedni a benne felgyülemlett dühöt. Fontos azonban tudni, hogy a megbocsátást olyasvalami, amit elsősorban önmagunkért, nem pedig a minket megbántó emberért kell megtennünk!

Közhely, hogy a harag rossz tanácsadó, de nagyon is igaz. Főleg azért, mert ha haragszom, az elmém újra és újra megoldandó problémaként fogja kezelni a történteket, és a legváratlanabb pillanatokban fogja előhozni azokat. De ha képes vagyok a haragot elengedni, megbocsátani, az események idővel bele tudnak illeszkedni az élettörténetünk folyamába, és tovább tudok lépni. Mindaddig, amíg haragszunk, dühösek vagyunk, a múltat folyamatosan berángatjuk a jelenbe, illetve rossz esetben az események hatására szorongás vagy túlzó óvatosság jelentkezik, és egy előrevetített, negatív kimenetelű jövőt is berántunk a mába, nem találunk megnyugvást.

Ha folyton összekeverjük a múltat, a jelent és a jövőt, épp a pillanat öröme fog elveszni, és ezzel együtt az újrakezdés vagy továbblépés lehetősége.

A megbocsátás folyamatában történt elakadás épp oly veszélyes önmagunkra, mint amikor egy gyász folyamatban akadunk meg. Ha egyedül nem vagyunk képesek továbblépni, érdemes segítséget keresnünk.

Forrás:pszichologuskereso

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hogyan válassz diétát? – 5 tipp az orvostól

A legtöbben már tudjuk, hogy az egészséges életmódhoz milyen ételeket és italokat kell kerülnünk. Abban sokkal…

Sorra jönnek a frontok – megterhelő időszak!

Jelenleg hidegfront alakítja időjárásunkat, szerdán szünet, majd csütörtökön újabb front érkezik. Az ilyen mértékű…
1 / 1 508

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

HÍREK

1 / 1 163

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!