Facebook hozzászólás

Mondd! Nálatok is lakik zöldszemű szörnyeteg…?

Amikor azt érezzük, vagy gondoljuk, hogy a kapcsolatunk veszélyben forog és a partnerünk esetleg talál valaki mást helyettünk, akkor féltékenységet érzünk és élünk át. Míg legtöbbünk nem éli meg ezt annyira nehezen, addig néhányunkban ez az érzés egészen a végletekig elmehet. Nálatok mi a helyzet?

A féltékenységnek természetesen több forrása is lehet és az okok legtöbbször egyediek, de álljon most itt a féltékenység három fő forrása.

1. Bizonytalanság

A bizonytalanság a féltékenység egyik leggyakoribb oka. Az emberek gyakran emlegetik az kisebbrendűségi komplexus kifejezést, ami önmagában nem egy klinikai kategória, de általában egy bizonytalan énképre utal, amiben az önbecsülés nem nagyon kap helyet. Egy féltékeny férfi például érezheti a párkapcsolatában magát bizonytalannak és nem gondolja magát elég magabiztosnak ahhoz, hogy elég jó és értékes ahhoz, hogy képes legyen a kapcsolatát megtartani.

Nem mindig kell hozzá egy harmadik... Kép: Pixabay
Nem mindig kell hozzá egy harmadik… Kép: Pixabay

Érdemes azonban azt látni, hogy a bizonytalanság érzése nem terjed ki az összes szerepünkre. Lehet, hogy valaki a munkájában teljesen magabiztos és hatékony, ezzel szemben a párkapcsolatában megmutatkozik a bizonytalansága. Összességében erre a személyre nem mondjuk, hogy bizonytalan lenne, de megvan az esélye, hogy a párkapcsolatában nagyon féltékeny lesz.

2. Mániákus-szerű gondolkodás

Valaki érezheti magát akár minden kapcsolatában féltékenynek. Az is előfordulhat, hogy ugyanez a személy magában hordozza a klinikai obszesszív-kompulzív zavar néhány jegyét, noha nem meríti ki a teljes értékűen a diagnózist. Előfordul az is, hogy a személy „folyton agyal”; újabb és újabb szorongató gondolatokat és aggodalmakat talál ki magának. Mivel ebben az esetben ez az ő általános gondolkodási stílusa, az események túlgondolása párkapcsolatában is megjelenik. Azoknál, akiknél ezek a típusú gondolatok gyakoribban megjelennek, a bizonytalansággal való megküzdés gyakran a legnehezebb.
A legtöbbünk egy bizonyos mértékű bizonytalanságon könnyedén túllép, azonban azoknál a személyeknél, akiknél gyakoribban előfordulnak kényszergondolatok, nehezebben küzdenek meg például olyan helyzetekkel, ha a partnerük késő este jön haza. Ezekben az esetekben kérdések merülnek fel (Hol volt eddig? Miért volt ilyen sokáig?) és tényszerű válaszok nem lévén, maguknak kreálnak válaszokat (legtöbbször segítségül hívva egyfajta gyerekkori fantáziát is). Később aztán ezek a válaszok „tényekké válnak”, vagy akár már a megjelenésükkor akként kezeljük azokat és ekkor már vissza is kanyarodtunk a féltékenységhez.

3. Paranoid típusú személyiség

Nagyon sok esetben a féltékenység forrása, hogy a személy paranoid attitűddel közelíti meg a világot (ehhez nem kell kimerítenie valamilyen paranoiához kapcsolódó klinikai kategóriát). Míg a legsúlyosabb esetek általában a paranoid-skizofrén állapotokra jellemzők, nagyon sok túlzottan féltékeny ilyen ember az enyhe vagy a nagyon enyhe kategóriába sorolható.

Az anyám, a barátaim és egy kis flört, avagy mit bír el egy kapcsolat?
Szeretem az anyámat is, szívesen vagyok a barátaimmal, és időnként féltékennyé teszem a feleségemet…Ugye ismerős a szitu? Hogyan lehet mindennek és mindenkinek úgy eleget tenni, hogy közben a párkapcsolat se sérüljön? Ebből a három életszerű példából ez is kiderül.

Sokaknak, akik rendelkeznek hasonló paranoid vonásokkal vagy gondolatokkal, nehéz másokban bíznia és nagyon gyakran a vélt áldozat szerepében találják magukat. Gyakran azt gondolják, hogy mások szándékosan keresztbe tesz nekik és az is elég gyakori, hogy azt érzik, mások leereszkedők és elutasítók vele szemben, még akkor is, ha szemtanúk máshogy emlékeznek meg egy-egy ilyen helyzetről. Végül sok esetben előfordul, hogy azok, akiknél paranoid típusú gondolatok gyakoribbak, kerülnek az üldöző szerepbe és gyakran másokat hibáztatnak.

…és a valóság

Ha megkérdezünk egy féltékeny embert, hogy igazolta-e már valamilyen eset a féltékenységét, akkor bizonyosan jó néhány helyzetet fog említeni, amikor a féltékenysége igazolódott. Más szavakkal, a partner tényleg megcsalta vagy tényleg elárulta. A kérdés ilyenkor felvetődik: van-e a féltékenységnek valóban valamilyen folytatólagos mintázata, vagy ezek csupán elszigetelt esetek voltak?

Hatalmi harcok a szerelemben – Kinek jó ez?
A másikat birtokolni és a szabadságában meghagyni, ez a szerelem örök dilemmája. Hogyan lehet úgy imádni valakit, hogy a szenvedély ne alakuljon át hatalmi harccá? Miként találhatjuk meg a biztonságos érzelmi egyensúlyt a kapcsolatainkban?

Mondhatjuk valakire, hogy féltékeny típus akkor, ha több partnerénél is előfordult, hogy féltékeny volt úgy, hogy igazából semmilyen tény nem igazolta azt. Ha egy kapcsolatban úgy érezzük, hogy féltékenyek vagyunk, akkor kérdezzük meg maguktól, hogy ez csak az aktuális partnernél van, vagy általában mi ilyen típusok vagyunk. Ha pedig a partnerünket érezzük túlzottan féltékenynek, akkor kérdezzük meg tőle, hogy vajon korábban, más kapcsolatában is ilyen érzései voltak, vagy pedig csak a mi esetünkben érez és gondolkodik így. Ha az előző kapcsolataiban is féltékenykedett, akkor számítsunk arra, hogy ez az érzés belőle nem fog egyhamar elmúlni.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

Receptek

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!