Facebook hozzászólás

KIRE BÍZOD A GYEREKED?

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja – általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki csinálja, de senki sem érzi úgy, hogy az ő felelőssége hatékonyan és edukatívan felhívni rá a figyelmet, hogyan is kell ezt rendesen csinálni? Itt a megoldás!

Hogyan fordulhat elő az, hogy évtizedek óta alig kap megfelelő oktatást a fiatalok többsége arról, hogyan kell védekezni a nemi betegségek vagy a nem kívánt teherbeesés ellen, hogyan kezeljük a menstruációs higiéniát vagy épp hogyan kezeljük helyén a szex fontosságát az életünkben.

Csók az erdőben, Kép: pome
Csók az erdőben, Kép: pome

A pornófilm hatékonyabb, mint egy tanár?

Jelenleg az egyik legnagyobb probléma, hogy senki sem érzi teljesen magáénak a szexuális felvilágosítás témáját. A gyerekek egyre korábban érnek, egyre korábban találkoznak szexualizált tartalmakkal, miközben a szülők többsége az iskolai felvilágosításra vár, kerüli a kínos témát. Az iskolában a tanárok szintén kínosnak tartják azt, mikor a szexről kell beszélniük a gyerekekkel, így a felvilágosítás általában kimerül a kis nemibetegség-határozó 45 perces ismertetésével, vagy a Néma sikoly levetítésével. Ezzel nemcsak a célt hibázzák el, de plusz félelmeket és görcsöket is ültetnek a gyerekekbe. Így nem marad más, minthogy a fiatalok egymás között osztják meg a sokszor az internetről felszedett, kétes hitelességű információikat, ami, lássuk be, nem a legbiztosabb módja a védekezésnek. Vagy maradnak a pornófilmek, amelyeknek köztudottan nem sok köze van a realitáshoz. A szakszerű segítségre tehát egyértelműen nagy szükség van: mindegyik fél csak halogatja és a másikra vár, miközben megint felnő egy generáció félinformációkkal és szorongással teli szexuális tanulóévekkel.

Tiniszerelem, Kép: POME
Kép: POME

Érdekes előadások, plusz pszichológus = hatékony szexedukáció

A szexuális felvilágosítás terén jelentkező égető hiányt igyekszik betölteni az egyik marketing ügynökség, mely – egyebek közt – egy óvszer- , egy betét- és egy gyógyszergyártó céggel  karöltve próbál segíteni. Az iskolákban feszengés nélkül, interaktív módon válaszolják meg a diákokban felmerült valós kérdéseket és eloszlatják a fejükben élő tévhiteket. A tanárok felkészülését Zách Anita segíti egy oktatási segédanyag összeállításával. A pszichológusnak már nagy tapasztalata van a fiatalok szexuális felvilágosítását érintő kérdésekben, a segédanyaggal pedig a tanárok válláról is leveszi az anyaggyűjtés terhét, ami a pedagógusok túlterheltsége miatt nagy segítség.

A gólyamesét már az ovisok se veszik be!

Gyerekszex, Kép: pixabay
Gyerekszex, Kép: pixabay

A gyermekek serdülése jelentősen előrébb tolódott, emellett a felgyorsult világunk a gólyamese átértelmezését is megköveteli a szülőktől. Szakemberek szerint szerint már az óvodában el kellene kezdeni a szexuális ismeretek oktatását.

Ne hagyjuk, hogy minden úgy menjen, mint eddig!

A rossz szokásokon és gyakorlatokon nehéz változtatni, ezt mindannyian tudjuk. Ráadásul sok időt és energiát igényel elszakadni a régi sémáktól, ezért pedagósusként ne féljünk segítséget kérni, ha elakadunk ezekben a kérdésekben. Szülőként pedig érezzük mi is fontosnak a felvilágosítás témáját, próbáljunk nyitottan és fesztelenül állni ehhez a témához, és megbeszélni a gyerekkel. A lényeg, hogy ne hagyjuk, hogy a következő generáció is felkészületlenül vágjon bele a szexuális életébe!

(Forrás: POME)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Babákkal dalolnak az idősek

Nagy-Britanniában egyre több olyan kezdeményezést indítanak útjára, ami a generációk közötti szakadék áthidalására…

Megint liftezik a vérnyomásod egész hétvégén!

Hosszú idő után végre vége szakad a frontokkal terhelt időszaknak, és elmondható, hogy nyugodtabbra fordul az idő…
1 / 1 505

Receptek

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!