Facebook hozzászólás

Te is bekapod a szemüvegszárat? Ezt jelenti…

Mint minden kezünk ügyében gyakran megforduló segédeszköz (cigaretta, pipa), úgy a szemüveg használata is jó alkalom bizonyos gesztusok megtételére. Talán nem is gondoltad, hogy a vele való babrálás, a mögüle való kinézegetés, milyen fontos üzenet hordoz, és mennyi mindent elárul rólad?

Szemüveget szinte mindenki hord, akár szükségképpen állandóan, időnként csak olvasáshoz, vagy éppen a napfény ellen divatosan. Az egyik leggyakoribb mozdulat a fel, – és lerakáson kívül, a szemüveg szárának a szájba vétele.
Te is szoktad?  Akár tudatában voltál, akár nem, valószínűleg olyan helyzetben tetted ezt, amikor valamiről döntened kellett, hosszan gondolkodni, fontolóra venni valamit,- s ez a mozdulat éppen jól jött az időhúzásra, a döntés elodázására. (Ugyanezt jelenti a szemüveg folytonos levétele, tisztogatása is.)

Kép: Pixabay
A szájba vett szemüvegszár megnyugtatásra szolgál Kép: Pixabay
Nyugtató?
Szakemberek szerint a tárgyak ajakhoz vagy szájba helyezése az egyén futólagos próbálkozása, hogy újra átélje a csecsemőkorban anyja mellén érzett biztonságot. Magyarul: a szájba vett szemüvegszár lényegében a megnyugtatásra szolgáló gesztus. A dohányosok ugyanilyen okból szívják a cigarettát, a gyerekek pedig az ujjukat.

Ha ezek éppen egy üzleti megbeszélés alkalmával „tűnnek” fel (a tárgyaló partner részéről), a legjobb taktika ilyenkor csendben maradni, és kivárni. Ha az illető újra felveszi a szemüveget, akkor örülhetünk, hiszen jó eséllyel újra látni akarja a tényeket, folytatni kívánja a tárgyalást.
A fejükhöz akkor kapjunk, ha a szemüvegét összecsukja, és el is rakja, hiszen ez esetben a megbeszélést befejezettnek tekinti.
A másik gyakori eset, amikor az olvasáshoz használt szemüveget nem vesszük le, hanem csak fölötte nézünk a velünk beszélgetőre. Mi  ezt kényelmi szempontból tesszük, ám a másik ezt úgy érzékeli, mintha fürkésznénk, kémlelnénk, netán ítélkeznénk felette. Ugye tapasztaltad a saját bőrödön is, amikor a főnököddel, tanároddal beszéltél, vagy éppen a bíróság előtt álltál, ők pedig mint egy bástya mögül szinte támadóan néztek rád?

Vegyük le a szemüveget beszélgetés közben, és a társalgást befejeztével vegyük fel újra. Ez feloldja a feszültséget, és lehetőséget ad a másik félnek is, hogy a beszélgetést irányítsa.
Apró, de mégis fontos gesztusok, ugyanakkor testbeszédünk „részei”, így róluk is árulkodnak.

Talán annak is van magyarázata, mit jelent a fejtetőre feltolt napszemüveg (csupán hajpánt?), vagy a tarkóig letolt, a nyakban zsinóron lógó, vagy éppen az állunkon függeszkedő…?

Miért veszélyes a polcról leemelt szemüveg?
Te is instant szemüveget használsz? Jó, ha tudod, hogy a bevásárlóközpontok polcairól választott szemüveg nem csak azért veszélyes, mert nem személyre szabott, de azért is, mert így kimarad a szemészeti szűrések számos fontos eleme a vásárlók életéből. A szűrésekkel akár a vakság is megelőzhető!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vezetnek a pajkos vidékiek

Itthon a vidéken élők, míg Budapesten a XXIII. kerületiek lelik legjobban kedvüket egy kis szexuális kényeztetésben – derült kis egy felmérésből. Tudjuk, hogy a magyarok a pénznél a szexuális…
1 / 211

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!