Facebook hozzászólás

Veszedelmes viszonyok!

A magyarok keveset tudnak a HIV-ről és az AIDS-ről, így sok esetben a saját egészségüket és partnerükét is veszélyeztetik – derül ki a Durex friss nemzetközi kutatásából, amely az AIDS világnapja alkalmából készült. A kutatás eredményeinek köszönhetően megdöbbentő adatok láttak napvilágot.  

Szomorú tény, hogy a magyar nők 75%-a és a férfiak 71%-a saját bevallása szerint nem tud eleget a nemi úton terjedő betegségekről. Ez az információhiány főleg annak fényében aggasztó, hogy a magyarok rendszeresen bonyolódnak kockázatos együttlétekbe.

A magyarok tájékozottságát tekintve sokatmondó adat, hogy a hazai válaszadók kétharmada (64%) szüzessége elvesztésekor egyáltalán nem védekezett HIV/AIDS, vagy egyéb nemi úton terjedő megbetegedések ellen. Ugyanez a szám például a lengyelek esetében szinte fele ekkora (37%).

Az első alkalmakat nézve a magyar hölgyek 47%-a, míg a férfiak 32%-a élt párkapcsolatban szüzességük elvesztésekor. Ugyanakkor majdnem hétszer több férfi (27%), mint nő (4%) állítja, hogy első együttléte egy futó kaland eredményeként jött létre.

Gyakori visszatérő probléma, hogy a mai napig sokan egyáltalán nem védekeznek az együttlétek során. A válaszadók többsége ezt azzal indokolja, hogy meg volt győződve arról, hogy partnerének nincs nemi úton terjedő betegsége, így bevállalta a rizikót. Ugyanakkor a kapcsolatban élő válaszadók egyharmada bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy párjának volt-e valaha valamilyen fertőzése. Azok közül, akik védekezés nélkül létesítettek szexuális kapcsolatot, mindössze 18%-uk látta be, hogy hiba volt és utólag megbánta.

A partnerek számát tekintve a magyar férfiak szüzességük elvesztését követően átlagosan 20 különböző hölggyel létesítenek szexuális kapcsolatot, amely több mint a francia (19), a brit (17) vagy az orosz (15) átlag. A magyar hölgyek ezzel szemben átlagosan hét férfivel kerülnek intim viszonyba – mely kettővel kevesebb az oroszokhoz, hárommal pedig a franciákhoz viszonyítva.

A kutatásból kiderül, hogy a magyar nők kétszer hűségesebbek, mint a férfiak. Ötből egy férfi (20%), és csupán a nők 10%-a állítja, hogy egy komoly kapcsolatban hűtlen volt párjához, legalább egyszer. A párkapcsolatban élő férfiak 15%-a azonban rendszeresen választ magának alkalmi szexpartnert, míg a nők csupán 7%-a vallja, hogy szeretője van. Életkor tekintetében a hűtlenség leginkább az 50-64 közötti korosztályra jellemző – 20%-uk állítja, hogy rendszeresen vannak afférjai, míg a 25-34 év közöttiek csupán 10%-a.

A felmérés eredményei Dr Erős Erika szexuálpszichológus szerint is aggasztóan magas adatot mutatnak arról, hogy a szexuális kapcsolatot mennyire felkészületlenül vállalják be a magyarok. „A felkészületlenség az érzelmi kötődés hiányára és a szexuális úton terjedő betegségek figyelmen kívül hagyására egyaránt vonatkozik. A szexuális életre nevelés 1975 óta kötelező, így ebben az itt megkérdezettek egy része még nem részesülhetett, ez befolyásolhatja az eredményeket. A magyar iskoláskorú fiatalok körében végzett felmérés biztatóbb adatot mutat. A fiatalok kb. 10%-a nem védekezik, és elsőként választandó védekezési mód körükben az óvszer (56%-ban). A gimnáziumi tanulók 3-4-szer gyakrabban védekeznek, mint a szakiskolába járók. Ezek az adatok a szexuális felvilágosítás eredményességét mutathatják, de kétségtelen, hogy annak minőségében jelentős változtatásokra van szükség. A jelenlegi gyakorlat gyengesége az anatómia-centrikusság és a szexuális úton terjedő betegségek nem megfelelő hangsúlyozása. Az érzelmi felelősségbeli oldal kifejezett fejlesztése szükséges a hatékonyabb nevelés, és egyben a boldogabb párkapcsolatok támogatásához” – nyilatkozta Dr Erős Erika.

„A kutatásból tisztán látszik, hogy az aktív szexuális életet élő magyarok közül sokan kockáztatják rendszeresen saját maguk és partnerül egészségét, ami szomorú tény. Az eredmények is azt bizonyítják, hogy nagy szükség van a felvilágosításra ahhoz, hogy felnőtt korban elegendő szexuális intelligenciával rendelkezzünk” – nyilatkozta Krassovics Miklós, a Durex kategóriamenedzsere.

A Durex kutatásában 36 országból 29 000 ember vett részt 2011 szeptemberében.

A kutatásról
A kutatás a világ első számú óvszergyártója, a Durex megbízásából készült. A vállalat rendszeresen indít egészségmegőrzéssel kapcsolatos kezdeményezéseket, hogy biztonságosabb és jobb szexre ösztönözze az embereket.

A jelenlegi kutatást 35 országban online, Nigériában pedig személyes interjúk segítségével végezték 2011. szeptember 6. és október 3. között. A kutatáson a 36 országból összesen 29 003 18 év feletti felnőtt vett részt, köztük 500 magyar.

Résztvevő országok: Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Csehország, Egyesült Királyság Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Hong Kong, India, Indonézia, Írország, Olaszország, Japán, Kanada, Kína, Kolumbia, Lengyelország, Magyarország, Malajzia, Mexikó, Németország, Nigéria, Portugália, Románia, Oroszország, Szingapúr, Dél-Afrika, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Tajvan, Thaiföld, Törökország, Új-Zéland.

További információ a kutatással kapcsolatban: www.durex.com

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Rekord melegek!

Bár front nem érkezik, a szervezetünket érő terhelés mégis fokozódik. Az átlagosnál több mint 10 fokkal melegebb…

Levél Édesapámnak

Anonim nyílt levelet közölt a The Guardian egy, az édesapját az idősek otthonába kísérő lány tollából. "Múlt…
1 / 1 501

Receptek

HÍREK

1 / 1 154

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!