Facebook hozzászólás
1 060

ÍGY IS LEHET JÓKAT ENNI

3 egyszerű gluténmentes recept

Sokan azt gondolhatják, gluténmentes hozzávalókból nem lehet finom ételeket készíteni. Ez azonban messze nincs így. A múlt hét vasárnapi Lisztérzékenyek Világnapjához visszanyúlva megmutatjuk, hogyan lehet kenyeret, pizzát és croissant készíteni gluténmentesen, mégis egyszerűen.

Gluténmentes kenyér

Alig két óra alatt bárki házi gluténmentes kenyeret készíthet (Fotó: Pixabay)
Alig két óra alatt megvan a házi, gluténmentes kenyér. Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Hozzávalók:

  • 400 gramm gluténmentes kenyérliszt-keverék
  • 1 csomag (7 g) szárított, gluténmentes élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • 1 ek útifű maghéj
  • 3 ek olívaolaj

A liszthez először hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, majd a langyos vizet. A robotgép dagasztó szálával jól összedolgozzuk a tésztát. A tésztát tetszés szerint tovább ízesíthetjük: tehetünk még hozzá tökmagot, napraforgómagot, apróra vágott szárított paradicsomot, olajbogyót, oregánót és bazsalikomot.

Tegyük kiolajozott sütőformába a tésztát. Meleg helyen pihentetni hagyjuk egy órát, hogy a tészta jól megkeljen. Előmelegített sütőben, 180 Celsius fokon egy órán keresztül sütjük. Mielőtt majdnem megsült, a tetejét kenjük át olajjal, hogy ne száradjon ki a kenyér.

Gluténmentes pizza

Hozzávalók a tésztához:

  • 400 gramm gluténmentes kenyér- vagy pizzaliszt
  • 100 gramm rizsliszt
  • 1 csomag (7 g) szárított, gluténmentes élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • oregánó

Hozzávalók a feltéthez:

  • 200 gramm paradicsompüré
  • 100 gramm szeletelt csirkemell sonka
  • 100 gramm reszelt sajt
  • oregánó
  • bors

Hasonlóan a kenyérhez, itt is a száraz hozzávalókat keverjük össze először, ezután jöhet bele a víz. A pizzatésztát is a robotgép dagasztószálával érdemes jól összedolgozni. Miután a tészta homogén állagú lett, tegyük egy olajjal kikent tálba, fedjük le és hagyjuk pihenni legalább egy órát. Pihentetés után nyújtsuk ki kör alakúra, tegyük rá a feltéteket ízlés szerint, és süssük előmelegített sütőben, 200 Celsius fokon nagyjából 20 percig.

Akkor lesz finom a croissant, ha sokáig hagyjuk pihentetni. Illusztráció (Fotó: Pixabay)
Akkor lesz finom és roppanós a croissant, ha sokáig hagyjuk pihentetni. Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Gluténmentes, sajtkrémes croissant

Hozzávalók:

  • 500 gramm gluténmentes kenyérliszt
  • 3 tojás sárgája
  • 200 gramm vaj
  • 1 tejföl
  • 1 csomag szárított, gluténmentes élesztő
  • 100 gramm reszelt sajt

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 250 gramm sós krémsajt vagy tömbsajt
  • 1 tejföl
  • tetszés szerint metélőhagyma

A liszthez hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, az olvasztott margarint, a tejfölt, az élesztőt és egy csipet sót, majd jól összedolgozzuk. Egy óra kelesztés után kör alakúra kinyújtjuk, majd középről indulva egyenlő háromszögeket vágunk a tésztába. A tölteléket a háromszög szélesebb részére halmozzuk, majd tekerjük fel a tésztát a szélesebb végétől indulva. Ezután ismét egy óra pihentetés következik. A croissantokat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tojás sárgájával, rászórjuk a sajtot, majd újabb 15 perc kelesztés következik. Ezután előmelegített sütőben, 190-200 fokon nagyjából 15-20 percig sütjük.

A Lisztérzékenyek Világnapja apropóján múlt héten külön cikkben mutattuk be, mit kell tudni erről a betegségről, amit itt tudtok elolvasni. Hogy mennyibe kerül a gluténmentes táplálkozás, és milyen kedvezménnyel lehet élni, azt pedig ITT tudjátok megnézni.

 





Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!