Facebook hozzászólás
261

4 különleges leves recept

Minestrone (zöldségleves), kagylóleves, bouillabaisse (marseille-i halleves), pot au feu (forró fazék). Próbálja ki Ön is! Szilágyi Eta recept anyagainak felhasználásával készült.  

Minestrone (zöldségleves)
Hozzávalók: 1-1 szál felkarikázott sárga- és fehérrépa, egy kisebb, vékony szeletekre vágott cukkíni, 1 szál póréhagyma, 10-10 deka rózsáira szedett brokkoli és karfiol, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 liter zöldségleves (leveskockából is lehet), 1 kiskanál paradicsompüré, 1 evőkanál olívaolaj, 5 deka reszelt parmezán, szurokfű (oregánó), só, bors.
Elkészítése: a zöldségeket olívaolajon megpároljuk, fűszerezzük, majd felöntjük a zöldséglevessel. Paradicsompürével színezzük, s a reszelt parmezánnal tálaljuk.

Kagylóleves
Hozzávalók: 1,5 kiló kagyló, 2 tojássárgája, 1 kiskanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 2 deci száraz fehérbor, 5 deka vaj, 1 csirkehúsleves-kocka, 1 evőkanál liszt, 2 szál kisebb póréhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél deci tejföl, 2 babérlevél, só, frissen őrölt bors.
Elkészítése: lábasban körülbelül egy liter vizet fölforralunk, feloldjuk benne a leveskockát, beletesszük a feldarabolt pórét, a vöröshagymát, a fűszereket és a kagylót. Addig főzzük, amíg kinyílik a kagyló héja. Leszedjük a héjakat, majd leszűrjük a főzőlevet. Közben a vajon kissé megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a bort, majd az egészet a leszűrt főzőléhez öntjük, és összefőzzük. Ezután belerakjuk a megtisztított kagylókat, néhány percig lassú tűzön főzzük, majd levesszük a tűzhelyről. Egy kis edényben összekeverjük a tojássárgájákat a tejföllel, és a leveshez adjuk. Zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Bouillabaisse (marseille-i halleves)
Hozzávalók: 1,5 kiló tisztított vegyes tengeri hal, scampi és kagyló, 7,5 deci halalaplé, 2,5 deci fehérbor, 1 nagy fej vöröshagyma, 80 deka hámozott paradicsom, 30 deka burgonya, 1 édesköménygumó, 2 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint sáfrány, só, bors, kakukkfű, 3 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése: egy lábosban a kockára vágott hagymát az olívaolajon megfuttatjuk, rétegesen rárakjuk a szeletekre vágott burgonyát, az összetört paradicsomot, a laskára vágott édesköményt, a halakat, majd a rákokat, a kagylót és a fűszereket. Ráöntjük a fehérbort és a halalaplét. Felforraljuk, és körülbelül 15 percig főzzük.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!