Facebook hozzászólás

5 tuti tipp a sonkafőzéshez

Majd minden magyar család asztalára kerül húsvétkor sonka. Egykor a téli vágásokat úgy ütemezték, hogy a disznó ezen felét épp a negyvennapos böjt alatt füstölhessék fel, amikor húst amúgy sem ehettek. Igaz, sok családnak nem is volt rá pénze. Nos, a füstölés épp húsvétra lett kész, és a disznó legnemesebb része így kerülhetett az ünnepi asztalra. Ma a sonkafőzés a legtöbb családban külön tudománnyá vált, hiszen a húsvét ott kezdődik, hogy elmegyünk kedvenc hentesünkhöz, és kiválasztjuk az ünnepi sonkát. Most megmutatom, mitől lesz igazán finom!   

Húsváti asztal, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Főzés előtt 1-2 órára áztasd hideg vízbe a sonkát, hogy a végén omlósabb legyen, majd alaposan mosd meg, és engedj rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi. (A fedőt nyugodtan dobd el, arra nem lesz szükség!)

Ha felforrt a víz, vedd alatta a lángot egészen alacsony fokozatra, hogy csak épp gyöngyözzön a víz!

Tégy a sonka mellé egy vöröshagymát, 1-2 gerezd fokhagymát, babérlevelet, borsot, pici kurkumát, de sót semmiképp! (Van, aki zöldségeket is tesz mellé, de én bevallom, nem szoktam, mert így szeretem! Ha mégis vállalkozol rá, csak a főzés vége felé dobd a sonkához, különben teljesen szétázik.) Ha igazán jót akarsz, tegyél a lébe pár tojást is, mert isteni íze lesz! (Mármint a tojásnak!)

Legalább annyi óráig főzd a sonkát, ahány kiló. A kötözött sonkát hústűvel ellenőrizheted. Ha csontos a hús, és a csont már könnyen kihúzható, kész a mű!

Igazi aranyszabály következik: a sonkát a saját levében kell hagyni, hogy ott hűljön ki! A kötözött sonka hálóját ezután kell leszedni, és anélkül hűtőbe tenni! Sonkát csak hidegen szabad szeletelni!

Ugye, milyen egyszerű? Jó étvágyat, és kellemes húsvéti ünnepeket!

Töltött tojások
Ezerféle formája ismert a töltött tojásnak. Ha vendégeket vársz, akkor is biztos befutó! Látványos, előre elkészíthető, és nem akkor kell vele foglalkozni, amikor már ott vannak a barátaid! A sonka mellé tökéletes kísérő!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Ilyen egyszerűen lehetsz milliomos!

Hogy kell repülőt szerezni? Végy egy nagy telket egy légikikötő mellett, és várj türelemmel! Ez a vicc terjedt…

Vihar előtti zaj?

Én ma mindent eladok! Ezzel a mondattal pakolta ki a pultra a pincéből felhordott törött gipszgólyát, csorba kerti…
1 / 347

HÍREK

1 / 1 145

Ünnepi receptjeink

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!