Facebook hozzászólás

5 tuti tipp a sonkafőzéshez

Majd minden magyar család asztalára kerül húsvétkor sonka. Egykor a téli vágásokat úgy ütemezték, hogy a disznó ezen felét épp a negyvennapos böjt alatt füstölhessék fel, amikor húst amúgy sem ehettek. Igaz, sok családnak nem is volt rá pénze. Nos, a füstölés épp húsvétra lett kész, és a disznó legnemesebb része így kerülhetett az ünnepi asztalra. Ma a sonkafőzés a legtöbb családban külön tudománnyá vált, hiszen a húsvét ott kezdődik, hogy elmegyünk kedvenc hentesünkhöz, és kiválasztjuk az ünnepi sonkát. Most megmutatom, mitől lesz igazán finom!   

Húsváti asztal, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Főzés előtt 1-2 órára áztasd hideg vízbe a sonkát, hogy a végén omlósabb legyen, majd alaposan mosd meg, és engedj rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi. (A fedőt nyugodtan dobd el, arra nem lesz szükség!)

Ha felforrt a víz, vedd alatta a lángot egészen alacsony fokozatra, hogy csak épp gyöngyözzön a víz!

Tégy a sonka mellé egy vöröshagymát, 1-2 gerezd fokhagymát, babérlevelet, borsot, pici kurkumát, de sót semmiképp! (Van, aki zöldségeket is tesz mellé, de én bevallom, nem szoktam, mert így szeretem! Ha mégis vállalkozol rá, csak a főzés vége felé dobd a sonkához, különben teljesen szétázik.) Ha igazán jót akarsz, tegyél a lébe pár tojást is, mert isteni íze lesz! (Mármint a tojásnak!)

Legalább annyi óráig főzd a sonkát, ahány kiló. A kötözött sonkát hústűvel ellenőrizheted. Ha csontos a hús, és a csont már könnyen kihúzható, kész a mű!

Igazi aranyszabály következik: a sonkát a saját levében kell hagyni, hogy ott hűljön ki! A kötözött sonka hálóját ezután kell leszedni, és anélkül hűtőbe tenni! Sonkát csak hidegen szabad szeletelni!

Ugye, milyen egyszerű? Jó étvágyat, és kellemes húsvéti ünnepeket!

Töltött tojások
Ezerféle formája ismert a töltött tojásnak. Ha vendégeket vársz, akkor is biztos befutó! Látványos, előre elkészíthető, és nem akkor kell vele foglalkozni, amikor már ott vannak a barátaid! A sonka mellé tökéletes kísérő!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Visszatér a strandidő, jönnek a rosszullétek!

A tartósabb lehűlést hozó hidegfrontot követően csak lassan zajlik a melegedés, ráadásul most meg is torpant a…

Reggel az ízületek, délután a migrén okoz gondot

Úgy tűnik, átmenetileg megnyugszik az időjárás, de az időjárás-érzékenyek szervezete ebben az időszakban sem…
1 / 1 487

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

HÍREK

1 / 1 136

Ünnepi receptjeink

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!