Facebook hozzászólás
1 118

QUETSCHENTAART

A luxemburgi őszi szilváslepény

Egy igazi őszi finomságot mutat be az Európa Pont a kis nagyhercegségből: a Quetschentaartot. Szuperkönnyen elkészíthető, kevés összetevős süti, amely hagyja a frissen megérett őszi szilvát érvényesülni: igazi kis csábítás.

A luxemburgi konyha leginkább német és francia hatások alatt formálódott. Ez egészült ki az utóbbi időben – köszönhetően a nagyszámú Luxemburgba települt portugálnak és olasznak – a latinosabb ízvilággal. A torta lényegét a Luxemburgban szeptemberben beérő Zwetschge típusú szilva adja, amely a hagyományos szilvánál valamennyivel apróbb szemű és hosszúkásabb formájú, színe sötétebb lilás és ízre kicsit savanyúbb. Tésztája hagyományosan kelt tészta, de például a luxemburgiak Horváth Ilonája, Ketty Tull recepteskönyvében – amelyet a luxemburgi konyha bibliájának is mondanak, és minden háztartásban kötelező alapdarab – sima tésztából készítve ismerteti a receptet. Mi is ezt a receptet mutatjuk be nektek.

Luxemburgi őszi szilváslepény, Kép: Európa Pont
Kép: Európa Pont

Hozzávalók:

  • 125g szoba hőmérsékletű / olvadt vaj
  • 50g cukor
  • 1 tojás
  • 250g finomliszt
  • egy csipet só
  • fél kiló szilva

Elkészítés:

Keverjük el alaposan a vajat a cukorral és a tojással, lassan szitáljuk hozzá a lisztet, majd sózzuk, és gyúrjuk homogén állagúvá a tésztát. Becsomagolva hagyjuk fél órán át pihenni a hűtőben.

Eközben melegítsük fel a sütőt 200 fokra. A tésztát kinyújtva helyezzük el egy kivajazott gyümölcstortaformában. A szilvát mossuk meg, és magozzuk ki, majd vágjuk 6 kis cikkelyre. Helyezzük körkörösen a tésztára a szilvákat. Kb. 40 percig süssük, amíg a teteje már nem tűnik túl nedvesnek (a sütemény maga mindenképp nedvesebb lesz, mert a szilva kis levet enged. A tetejét ízlés szerint lehet porcukorral vagy vaníliás cukorral, esetleg tejszínhabbal díszíteni.

Gudden Apetitt, azaz jó étvágyat! 🙂

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Elzászi almatorta – ahogy Márti látta Elzászban





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!