Facebook hozzászólás
618

Áfonyás muffin – nem kis csavarral – gluténmentesen!

Majd húsz éve egy télen, Kanadában ismerkedtem meg a muffinnal. Barátnőm ezzel várt Torontóban. A hosszú repülőút után igazán jól esett egy pohár bor, a kandalló mellett végre beszélgetni, és persze sütit enni. Annyira ízlett, hogy a hazautazás előtti utolsó napon Karen gyorsan lekörmölt vagy öt receptet, hogy mindig gondoljak rá, ha ezt készítem. Még sütőformát is kaptam! Azóta is gyűjtöm a muffin-recepteket, és azóta is gondolok rá! Próbáljátok ki a legújabb szerzeményemet!

Hozzávalók:


  • Elkészítés:
    1 pohár natúr joghurt (2 dl)
  • 2/3 pohár tönkölyliszt
  • 1/3 pohár szőlőmagliszt
  • 1 pohár nádcukor vanília
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 egész tojás
  • 1 dl étolaj
  • őrölt fahéj
  • 25 dkg kékáfonya

A tojásokat nem választjuk szét, egészben mehet a tálba, mellé a pohár natúr joghurt. A poharat nem dobjuk el, azzal mérjük ki a lisztet, a cukrot is. Hozzá egy kevés vanília, egy kiskanál szódabikarbóna, és még kb. 1 dl étolaj. (Fontos, hogy étolajat használjunk! Olívaolajjal nem jó sütni!). Ezt így, ahogy van, nagy mozdulatokkal összekeverjük, nem feltétlenül kell hozzá robotgép, de azért legyen kellőképpen habos. Ízesítjük legalább 2-4 kávéskanál fahéjjal. Egyenletesre elkeverjük. Az áfonyát megmossuk, lecsepegtetjük és beleszórjuk a tésztába.

Papírkapszlikkal kibéleljük a muffintepsit (ez fontos, mert az áfonyától képes lenne beleragadni, így viszont nem fog). Belekanalazzuk a masszát. 180 fokon sütjük – sütőtől függően –  kb. 30-40 percig!

Napi 1-2 teáskanálnyi szőlőmaglisztet keverhetsz  teába, kávéba, joghurtba, esetleg kefírbe is. A természet patikájának e csodáját  már felfedezték a kozmetikusok is! Gyakran krémeket dúsítanak vele, de megvásárolható ampullában is. Ebből pár csepp a kedvenc pakolásunkba, vagy a bevált arckrémünkhöz, és a bőrünk sima, ragyogó formájával hálálja meg.

Szőlőmagliszt
Ha valaki szőlőmagot szed, olaj vagy őrlemény formájában, több napra hatékony védőbástyát állít a kórokozók elé. És mindezt a szuper hatást már nagyon kis dózisban szedve is kifejti. Ez nem utolsó szempont az őszi lehűlés előtt, amikor érdemes felkészíteni a szervezetünket a beköszöntő hűvösebb, nyirkosabb időszakra. Az antioxidáns hatása ugyanis több mint 18-szorosa a C-vitaminénak, a másik bástya vitamint, az E- vitamint ötvenszer legyőzi ebben a harcban. Például a Biopont Szőlőmag mikro-őrleményét a Balaton Felvidéken termelt cabernet sauvignon kék szőlő magjából állítják elő. A szőlőmagliszt tartalmaz rostanyagot, szénhidrátot, fehérjét, olajat, mikro anyagokat és nyomelemeket. Magas rosttartalmának köszönhetően javítja a bélrendszer működését. Szőlőmaglisztet adagolhatunk süteményekbe, kenyérbe is, mert a hőtűrő képessége magas, nem veszít értékes anyagaiból.

További gluténmentes recepteket itt ajánlok! Jó étvágyat!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!