Facebook hozzászólás
702

Anyukám mesealmása – tényleg álom!

Csak úgy ragyognak a piacon a különböző almák! Nemrég Szekszárdon jártam, és az oda vezető egyik mellékúton, egy almáskertnél álltam meg, ahol rengeteg finom gyümölcsöt vettem a kicsitől a nagyig, a zöldtől pirosig, a csíkosig. Alig vártam, hogy beleharaphassak az egyikbe, és már éreztem is a számban ennek a sütinek az ízét! Alig vártam, hogy nekiállhassak. Anyukámtól tanultam ezt a mesés mesealmást, amit gyerekkoromban akár csukott szemmel is képes volt elkészíteni!  

Mesealmás, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 20 dkg porcukor
  • késhegynyi só
  • 2 dl tejfel
  • 15 dkg margarin
  • 1,5-2 kg alma
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1/2 kk őrölt fahéj

 

Elkészítés: 

Jó alaposan dolgozd őssze a lisztet, a sütőport, a porcukrot, a sót, a margarint és a tejfelt. Csavard fóliába, és tedd a hűtőbe egy fél órára. Ezalatt hámozd meg, csumázd ki az almákat, majd reszeld le az egészt. Add hozzá a vaníliás cukor felét, a fahéjat, és keverd össze. Zsírozd ki vagy sütőpapírral béld ki a tepsidet. Vedd ki a tészát a hűtőből. Vágd ketté, az egyik felét ted a tepsibe, és egyenletesen nyomkodd szét. Borítsd rá a lereszelt almát, és azt is terítsd szét egyenletesen. Mindezt borítsd be a tészta másik felével. Villával szurkáld meg a tetjét, kend meg a tetejét a tojás sárgájával, és mehet a forró a sütőbe. Süsd világosbarnára. Ha kész, az egészet szórd meg a vaníliás cukor másik feléve. Kockázd fel, és ha kell, tálalás előtt hintsd meg porcukorral! KIváló vendégváró! Jó étvágyat!

Elzászi almatorta – ahogy Márti látta Elzászban
Nem lehet elfelejteni az őszi, szüretelő Elzászt! Fantasztikus színekben pompázik Colmar és környéke! Franciaország Németországhoz simuló részén találhatod a legremekebb borutakat! A környékbeli templomok oltárát ilyenkor zöldségekkel és gyümölcsökkel díszítik! Sokat dolgoztam Strasbourgban. Ezt az almatortát is ott tanultam. Nincs is jobb annál, mint délután egy pohár újborral és egy szelet almatortával kiülni az Ill folyó partjára, és gyönyörködni a nap őszi sugaraiban! Előre bocsátom, nem vagyok édesszájú, de ezt a desszertet nem lehet megunni, nem lehet kihagyni! Jó étvágyat!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!