Facebook hozzászólás
2 197

BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN - 19.

Az egyiptomi reggeli: Fúl medames

Egyiptomban a bab igen sok étel origója, még a reggelijük fő alkotóeleme is az.

A szárított fava babból készült hagyományos egyiptomi reggeli nemzeti étel, amelyet a nap minden szakában elfogyasztanak, a földeken, a falu sárházaiban és a városokban. Az éttermek mezzeként szolgálják, és az utcán értékesítik – írja az epicuriosus.com

Az egyiptomi reggeli. Fotó: Pinterest
Az egyiptomi reggeli. Fotó: Pinterest

Az árusok a babot nagy, kerek, keskeny nyakú edényekbe teszik, amelyeket éjszaka eltemetnek a nyilvános fürdők haldokló parazsában. A Ful medames oszmán és iszlám előtti étel valószínűleg olyan régi, mint a fáraók. Egy arab mondás szerint: „A bab még a fáraókat is megelégelte.” Az egyiptomiak szívesen mesélik, hogy a kis barna babot a fáraók sírjaiban találták, ahol csírázni kezdtek.

Sokféle szárított fava bab létezik – kicsi, közepes méretű és nagy, amelyek mindegyike használható – de  vannak nagyon jó minőségű konzervek is, amelyeket ízesítéssel és díszítéssel javítanak. Ezeket lével együtt kell a serpenyőbe tenni, s ott 15 percig főzni.

Rengeteg-féle babból lehet készíteni. Fotó: Pixabay
Rengeteg-féle babból lehet készíteni. Fotó: Pixabay

Hozzávalók: 2 csésze egyiptomi apró fava bab (ful medames), egyik napról a másikra áztatva (és hámozatlanul hagyva), 1/3 csésze apróra vágott petrezselyem, extra szűz olívaolaj, 3 citrom, negyedelve, só, bors, 4–6 gerezd fokhagyma összezúzva, chili-paprika pehely, kömény. 

Elkészítése: A lecsöpögtetett babot friss, sótlan vízben, egy nagy serpenyőben, lefedve főzzük, és sózzuk meg, amikor a bab megpuhult. Nem kevés idő, 2–2 1/2 órányi enyhe párolást jelent ez. Amikor a bab megpuhult, hagyjuk, hogy a folyadék csökkenjen. Szokás, hogy egy-két merőkanállal kiveszünk egy kis babot, és a főzőfolyadék egy részével megtörjük, majd ezt keverjük vissza a babba. Ez a szósz sűrítésére szolgál.

Tálaljuk a babot levestálakba, apróra vágott petrezselyemmel megszórva, arab kenyér kíséretében. Tálalásnál kínáljunk mellé extra-szűz olívaolajat, negyedelt citromot, sót, borsot, egy kis csészealj zúzott fokhagymát, chili-pelyhet és őrölt köményt. A babot a villával finoman összezúzva eszik, mert úgy felszívja az öntetet.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!