Notice: Undefined index: action in /home/eletforma/public_html/wp-content/themes/publisher-child/views/general/post/style-10.php on line 13
Facebook hozzászólás

Az eredeti fondant szaloncukor

Jókai igazi nyelvújítóként szalonczukkedlinek nevezte el a szaloncukor ősét, vagyis a karácsonyfaállítás divatjával egyre terjedt annak díszítése is az ezernyolcszázas évek közepétől Magyarországon. Hegyes József A legújabb házi cukrászat című, 1891-ben megjelent könyvében már 17 féle szaloncukor elkészítését jegyezte le – egyebek közt – creme bonbone-ok, pictácz szukorkák néven. Még ugyanebben az évben Kugler Géza Legújabb nagy házi cukrászat című könyvében ugyancsak 17 receptet adott közre. A szaloncukor ősét, a fondant-cukrot, ami túltelített cukoroldatból felfőzéssel készült, puha, kikristályosított masszát jelent, a franciák már a XIV. században ismerték. Német közvetítéssel jutott el hozzánk, és lett igazi hungarikum. 

Fondant, Kép: wikipedia
Fondant, Kép: wikipedia

Hozzávalók:

Elkészítés:

Keverd össze a cukrot a vízzel, és tedd a tűzre. Kevergesd folyamatosan, és a forrástól számított 8 percig főzd. Már 6. percben azért egy kanálnyit vegyél ki egy tányérkára, és kend szét. Ha már keményedik, sűrűsödik, a massza már kész! Húzd le a tűzről. Ízesítsd a gőz fölött vajjal kikevert csokival, de ízlés szerint adhatsz hozzá kókuszreszeléket, diót, pisztáciát is. Bízd magad a saját kreativitásodra. Készíthetsz kis golyókat a masszából, de gyúrhatod vékony rúddá is, amit azután késsel megfelelő hosszúságúra vágdosol. Egyenként fogpiszkálóra tűzve mártsd csokifürdőbe, gitterrácson hűvös helyen hagyd kihűlni. Most már csak a csomagolás van hátra.

Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok!
Drága Olvasóim! Most azokhoz szólok, akik olyan kishitűek, hogy azt hiszik, bénák a konyhában! Nem igaz! Most egy olyan csodás receptet mutatok, amihez nem kell más, mint egy tepsi, egy kanál, és amit leírok, azt jól összekeveritek! Alig 20 perc alatt Te leszel a karácsonyi est sztárja! És a végén még csavarunk is rajta egyet! Csak legyen nálad egy sima A4-es lap, meg egy olló! És most tényleg jön a karácsonyi varázslat!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az…

4+1 tipp a tökéletes porszívóhoz

Csak akkor tudod meg, milyen nagy feladat porszívót vásárolni, amikor éppen te magad is benne vagy − akár egy…
1 / 345

HÍREK

1 / 1 126

Notice: Undefined index: action in /home/eletforma/public_html/wp-content/themes/publisher-child/views/general/post/style-10.php on line 532

Ünnepi receptjeink

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!