Facebook hozzászólás
1 373

ITT A TITOK

Az igazi Cézár-saláta trükkje

Számtalan recept kering a világhálón a Cézár-salátáról, mondhatni ahány ház, annyi szokás. Ám az igazi Cézár-salátában olyan ízek lakoznak, melyek az eredeti hozzávalóktól válnak fenségessé. Ha egyszer kipróbáljátok, mindig így készítitek majd. Íme a titok.

Először is a zöld saláta lehetőség szerint római saláta legyen. Az igazi ínyencek ebből is csak a belső, zsenge és ropogós kisebb leveleket használják fel. Régen evőeszköz nélkül fogyasztották, ezért egyben hagyták a salátaleveleket, hogy a végüknél fogva meg lehessen fogni őket. Később persze már járt hozzá kés-villa, ami az öntet miatt – amit kizárólag tálalás előtt csorgassunk rá -, természetesen jól is jött.

Az eredeti Cézár-saláta római salátából készül. Fotó: depositphotos.com
Az eredeti Cézár-saláta római salátából készül. Fotó: depositphotos.com

 

Tehát a levelek megmosása után következhet a kruton elkészítése. Jó a kenyér, de kifli, zsömle is, felkockázzuk, majd serpenyőben kis olajon aranybarnára pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Jó ötlet fokhagymával megbolondítani, de vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz. Meg lehet futtatni a kezdéskor az olajon egy-két gerezdet, majd kivenni a kenyérkockák előtt, de az is jó ötlet, ha utólag fokhagymapréssel rányomjuk a fokhagymát.

Ami a lényeg: a Cézár-öntet

Az öntetet illetően olyan nagy különbségek vannak az egyes receptek között, mintha legalábbis nem ugyanarról a fogásról lenne szó. Merthogy nehezen képzelhető el az igazi Cézár-saláta szardella nélkül, pedig ezt sokan kihagyják belőle.

Az eredeti receptben viszont szó sincs majonézről, bár annak legfőbb összetevői – olaj és tojás – megtalálhatók benne. Egy nagyobb gerezd megtisztított fokhagymát alaposan törjünk szét egy nagy tál alján. Nyomkodjuk szét alaposan az olajtól lecsöpögtetett szardellafilét is, majd keverjük hozzá a tojássárgáját. Ezután következik egy fél citrom leve, az olívaolaj, egy evőkanál Worcester-szósz, valamint só és frissen őrölt bors. Egyszerre ízletesebb és mutatósabb is, ha reszelés helyett parmezánforgácsokat szórunk a saláta tetejére.

Aminek nincs helye a Cézár-salátában: paradicsom, kígyóuborka, trappista sajt, gomba, főtt tojás, kukorica. Bár az eredeti salátában nincs hús, de aki szeretné, természetesen tehet rá.

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 nagyobb fej római saláta belső levelei
  • 2-3 gerezd fokhagyma (az öntethez és a krutonhoz is)
  • 0,5 dl olívaolaj + a kruton pirításához
  • 1 db tojássárgája
  • 2 nagy szelet kenyér a krutonhoz
  • 4 db szardellafilé, lecsöpögtetve
  • fél citrom leve
  • 1 evőkanál Worcester-szósz
  • Só, bors
  • Parmezán ízlés szerinti mennyiségben


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!