Facebook hozzászólás

Bárány curry

Nagyon hiányzott már itthon egy kis indiai íz és illat, úgyhogy előkerült a fagyasztóból egy szép darab, csontos báránycomb, amit egri húsimádó barátunk rögtön kezelésbe is vett… Nézzük, mi lett belőle!

Bárány curry, Kép: Hegyvári Zoltán
Bárány curry, Kép: Hegyvári Zoltán

Hozzávalók:

Elkészítés: 

A combot természetesen kiengedjük, majd egy éles késsel kicsontozzuk. A húst lehártyázzuk, az inasabb részeket levagdossuk − ezek a leeső nyesedékek és a csontok majd finom falatként mehetnek Samunak, a spánielünknek. A húst szépen felkockázzuk, nem túl nagy, nem túl kis kockákat készítünk, amiket rögtön be is sózhatunk.

Bárány-kebab korianderes piláffal
Talán Törökországban ettem ilyen finomat! Ez jutott eszembe, amikor Hegyvári Zoltán egyik legfrissebb receptjét magam is kipróbáltam. A különleges bárányhús remekül átsült, és hiába, a szabadtéri grillezésnek nincs párja! Ezzel bizotsan elnyerted barátaid tetszését is!

Hagyma és fokhagyma felpucol, majd kézzel vagy géppel apróra vág. Egy nagyobb serpenyőben a vajat felolvasztjuk, majd jön az igazi indiai illat és ízvilág elindítása – a fűszerek lepirítása. 1-1 evőkanálnyi római kömény, garam masala és curry vagy Bombay fűszerkeverék megy a forró vajra, ami olyan illatfelhőt eredményez, hogy innentől nem lesz titok, hogy mit csinálsz.

Amint a fűszerek lepirultak, akkor jöhetnek a húsok, amiket alaposan összedolgozunk a fűszeres alappal. Megvárjuk, míg a húsok is kapnak egy kis pörzsréteget, majd érkezhet a felkockázott kaliforniai paprika is. Egy apró lukú reszelőn gyömbért reszelünk a húsra, jöhet még a chili, a koriander levél egy része, aztán hagyjuk hogy a húsokat átjárja a sokféle finomság íze. Hogy legyen miben párolódni a bárányhúsoknak, jöhetnek a meghámozott paradicsomok is − nálam ez most az egyszerűség miatt konzerv formájában érkezett. Azért, hogy Samunak is jó legyen az estéje, na meg a kollagének miatt is a csontokat beletettem a húsok mellé, majd fedő került az edényre – és kb 40 perc csendes párolás következett.

Bárányos szüreti pörkölt Mártinál
Nincs nagyobb kincs, mint szüretkor mustot kóstolni! Nagyon ritkán adatik meg, de ha teheted, használd ki a lehetőséget! A bárányhús meg egyenesen kívánja a mustot, de elárulom, lehet borral is készíteni, és a bárány helyett marhapacsnit vagy sertésolt használni! Eddig mind bejött!

A főzési idő letelte után jön a kóstolás, miközben a csontokat is kiszedem a léből. A hús már klasszul bepuhult, az íz meggyőző, de azért egy indiai étel sohasem lehet elég fűszeres, úgyhogy még jöhet ízesítés, illetve a mártás finomításához jöhet a kókusztej. Fedő leszed az edényről, majd kicsit még sűrítjük a mártást.

100-100 g teljes kiőrlésű és sima lisztet egy keverőtálba szórunk, öntünk rá 1 dl vizet, sózzuk – majd a robotgéppel tésztát gyúrunk. Pár percig hagyjuk, hogy a tészta pihenjen, majd pingponglabda méretű gombócokat gyúrunk, amiket aztán kinyújtunk. Száraz serpenyőben kisütjük a tésztákat – vagyis elkészült a köret és a kanál is, ugyanis nagyon klasszul lehet ezekkel a tésztákkal belapátolni a vacsit a tálkából.

Most már csak egy gyors terítés következik, Samu az ajtó előtt ropogtatja csontokat, mi pedig a chapatikkal tunkoljuk a szaftot, élvezzük a fűszereket, az ízeket és az omlós, szaftos húskockákat. Jó étvágyat!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!