Facebook hozzászólás

Bárányszelet majoránnás mártással és Epres kevert tészta

Juhtartó gazdáknál volt szokás a pünkösdi bárányból való ételek készítése: pl. báránysült, báránypaprikás. Egyes helyeken édes tésztákat ettek, hogy sárga legyen a kender, s a tésztákat friss gyümölccsel – eperrel, cseresznyével – töltötték meg.

Bárányszelet majoránnás mártással (Erdélyi recept)

Hozzávalók: (4-6 főre)

1 kg bárányhús

2 kanál zsiradék (az eredeti recept sertészsírt használ, ha tradicionálisak akarunk lenni, vegyünk mangalica szírt)

1 kis fej vörös hagyma

1 csomag vegyes zöldség + 1 nagyobb fehér répa

1 kanál liszt

só, majoránna

Elkészítés:

A megmosott és felszeletelt húst megmossuk, lobogó vízben leforázzuk, majd több vízben ismét megmossuk. Így a minimális faggyúízt is elvesszük. A zöldséget apróra vágjuk. A lábosba beletesszük a felszeletelt húst a zöldséggel, megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, a fedőt levesszük, és a maradék vizet elpárologtatva, zsírjára pirítjuk. A hús szeleteket és a zöldséget kivesszük egy tányérra, a megmaradt zsiradékkal és a liszttel barna rántást készítünk. Vízzel feleresztve mártás sűrűségűre keverjük, ízlés szerinti mennyiséggel majoránnával ízesítjük, illetve sózzuk Visszatesszük a húst és a zöldséget, és össze rottyantjuk. Köretként egyszerű, sós vízben főzött, cikkekre vágott burgonya illik hozzá a legjobban, s persze egy pohár finom, könnyű vörös bor.

Epres kevert tészta

Hozzávalók:

2 egész tojás

10 dkg vaj

2 bögre liszt

1 bögre cukor

1 bögre tej

2 csomag sütőpor

kb. fél kiló friss eper

Elkészítés:

A vajat a két egész tojással és a cukorral kézi mixerrel habosra kikeverjük. A lisztet összevegyítjük a sütőporral. Az alap masszához fokozatosan adagolva a lisztet és a tejet összekeverjük a tésztát.

Egy közepes tepsit kivajazzunk, kilisztezünk és beleöntjük a masszát, egyenletes eloszlásban. Tetejét megszórjuk az egész, vagy – nagyob szemek esetén – feldarabolt eperrel.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, s kb. 30-40 percet sütjük. Közepébe kést, vagy villát szúrva ellenőrizzük, hogy átsült-e. (Ha már nem tapad fel nyers tészta, akkor igen.) Ha kell, akkor még 5-10 percig süthetjük. Kivesszük a sütőből, hagyjuk kihülni, majd kockákra vágva tálra tesszük, tetejét kicsit megszórjuk porcukorral.

Tipp: Egész nyáron át készíthetjük az éppen aktuális friss gyümölccsel! Különösen finom még meggyel és sárgabarackkal, amiket persze ki kell magozni.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!