Facebook hozzászólás

Bazsalikomos-borókás cold brew limonádé Anditól

Közönségdíjas lett ez a remek kávékülönlegesség egy nálunk is jól ismert nemzetközi kávéházlánc nemrég lezajlott házi baristaversenyén. A némi előkészületet és konyhai jártasságot igénylő recept megéri a fáradságot, de akár a vendégség teljes ideje alatt kint lehet az asztalon, és garantáltan mindenkit le fog nyűgözni.

 

Bazsalikomos borókás Kép: Starbucks
Kép: Starbucks

Cold brew alap készítése házilag:

Hozzávalók 500 ml kávé elkészítéséhez:

  • 1 zárható tetejű félliteres üvegedény (befőttesüveg vagy french press)
  • 85 g durvára őrölt kenyai, ethiopiai vagy más afrikai citrusos kávé
  • 500 ml tisztított szobahőmérsékletű víz
  • papír kávéfilter (dugattyús kávéfőző esetén elhagyható)
  • 1 literes üvegkancsó

Elkészítés:

Tegyük a kávét az üvegedénybe, öntsük fel a tisztított vízzel, zárjuk le az üveget, és helyezzük a hűtőbe 20 órára. Ezután papírszűrőn töltsük át egy üvegkancsóba további felhasználásra. Ízesítés nélkül azonos mennyiségű jéggel vagy vízzel hígítva fogyasszuk.

II. Erzsébet sem hagyja ki…
Minden nap pontban délelőtt 11-kor egy pohár gin tonicot kortyol el a brit uralkodó immár hosszú évtizedek óta. Igazi frissítő, éppen ezért töretlenül népszerű nálunk is ez az ital, és persze a belőle készülő koktélok is. Egyedi ízvilága sok bártendert megihletett már, így az egyszerűtől az extravagánsig rengetegféle ginalapú koktél közül tudunk választani. Ráadásul mindezt tehetjük úgy is, hogy közben a környezettudatosságra is figyelünk.

Bazsalikomos-borókás szirup készítése:

Hozzávalók 250 ml sziruphoz:

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a nádcukrot és az apróra vágott bazsalikomot. A borókát egy mozsárban zúzzuk össze, majd adjuk a forrásban lévő sziruphoz. Alacsony lángon gyakran kevergetve 10 percen keresztül főzzük, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, mielőtt leszűrjük a tárolására szánt üvegbe.

Hozzávalók 1 l limonádéhoz:Bazsalikomos-borókás cold brew limonádé készítése:

  • 100 ml bazsalikomos-borókás szirup
  • 500 ml cold brew alap
  • 500 ml hideg víz (lehetőleg szűrt víz)
  • 2 grépfrút
  • jég ízlés szerint
  • üvegkancsó

Elkészítés:

Töltsük fel az üvegkancsót félig jéggel, csurgassuk rá a 100 ml szirupot, majd a grépfrút levét, és töltsük fel a cold brew alappal és a szűrt vízzel. Keverjük össze, és grépfrútkarikákkal és bazsalikomlevelekkel díszítsük. Egészségünkre!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Erre alszunk egyet!

Baji Balázs, Cseh László, Jakabos Zsuzsanna, Gyurta Gergely, Kenderesi Tamás, Szatmári András, Barka Emese és még…

5 érdekesség a spermáról

Íme, 5 olyan információ a spermáról, amivel nem találkozik minden nap az ember, és amelyek között több meglepő is…
1 / 1 492

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

HÍREK

1 / 1 140

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!