Facebook hozzászólás
1 287

Bazsalikomos húsgombócok gombamártással, pennével

Az a fogalom, hogy túl sok húsgombóc recept, nem létezik. Annyiféle formában lehet elkészíteni a darált húsból készült ételeket, hogy akár minden hétre választhatunk másik stílusút. Zoltán receptjében most a gombáé lett a főszerep.

Bazsalikomos húsgombóc gombamártással, Kép: husimado-eger.blog.
Kép: husimado-eger.blog

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéscomb vagy tarja
1,5 fej vöröshagyma
1 tojás
1,5-2 ek bazsalikom
zsemlemorzsa
2 gerezd fokhagyma

bors

A mártáshoz:
1,5 fej vöröshagyma
20-25 dkg csiperke
2 dl főzőtejszín
liszt
1,5 dl fehérbor

bors
bazsalikom

Elkészítés:
Első lépésként én húst darálok, ugyanis nem volt itthon darált hús. Egy nagyobb edénybe teszem a darálthúst, majd ütök bele egy tojást, ráhajítom a apróra darált vöröshagymát, a fagyasztott bazsalikomot és a fűszereket. Öntök a masszára valamennyi zsemlemorzsát, majd összegyúrom a gombócok alapját. Ha igényli, akkor még mehet bele zsemlemorzsa, a lényeg az, hogy egy homogén, jól formázható húsos massza jöjjön létre. Ha kész vagyok, akkor vizes kézzel pinpong labda méretű gombócokat formázok.

Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítek, majd a húsgombócokat elősütöm, törekedve arra, hogy minden oldaluk kapjon egy finom pörzsréteget. Ne süsd túl, mert a gombamártással együtt még párolni is fogjuk őket, vagyis tényleg csak elősütésre van szükség.

A serpenyőben visszamaradt zsiradékon megdinsztelem a maradék, apróra vágott vöröshagymát. A gombát két részre osztom – a szárait és a kisebb fejeket apróra darabolom, míg a fejeket vékony csíkokra vagdosom. Az apróra vágott darabokat a hagymára dobom, majd kevés fehérborral együtt elkezdem párolni. Mehet hozzá só és bors, na meg valamennyi bazsalikom is.

Amikor már klassz az ízvilág, szinte pépes az alap, akkor jöhetnek a nagyobb méretű gombák is, na meg egy lisztes, tejszínes habarás is. Ezeket az összetevőket is összerottyantom, majd jöhetnek a gombócok. Fedő alatt párolom, időnként átmozgatva a húsokat.

Zárásként penne tésztát főzünk, majd már tálalhatunk is. Izgalmas ízvilágú, mediterrán beütésű, de igazi téli étel, amit érdemes kipróbálni.

Forrás: husimado-eger.blog.hu

Tex-mex töltelékkel sült kápia paprikák
Volt egy íz-elképzelésem, egy olyan villásreggeli képem, ami eltér a sima hétköznapiaktól. Lehet, hogy meghökkentő, de higgyétek el, fantasztikus lett a végeredmény. Egy kísérlet, ami bejött a kis családomnak – és nekem is.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!