>
Facebook hozzászólás

ADVENTI NYALAKODÁS

Biedermeier mákos csók a szomszédból

A karácsonyi kekszek, aprósütemények Ausztriában a biedermeier idején jöttek divatba, és ma is elmaradhatatlan részei az ünnepnek. Alsó-Ausztria egyik legismertebb régiója, Waldviertl nemcsak a borára, a máktermesztésére is igen büszke, hisz jó pár éve már az unió által is védett márka. Így mi mással, mint egy fenséges „Mákos csókkal” csábítjuk olvasóinkat egy kis adventi nyalakodásra. A receptet a magyar olvasókkal a Müssauer kávézó cukrásza osztotta meg.

Mákos csók, Kép: Studio Kerschbaum
Kép: Studio Kerschbaum

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g porcukor
  • 200 g darált mák
  • 100 g darált mandula
  • 230 g tojásfehérje (így írja a recept, és hozzáteszi, hogy ki kell mérni!)
  • 100 g kristálycukor

Hozzávalók a krémhez:

Elkészítés:

A tésztát két részletben készítjük el. Első lépésben a 200 g porcukrot, a 200 g mákot, a 100 g mandulát elkeverjük 110 g tojásfehérjével. Második lépésben a 120 g tojásfehérjét a 100 g kristálycukorral kemény habbá verjük, majd a 100 g porcukrot kézzel alákeverjük, aztán e kettőt elegyítjük, óvatosan összekeverjük. Az egészet kis halmokban egy sütőpírral bélelt tepsire helyezzük. 200°C-on kb. 12-15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

Kuglófom, avagy az osztrák konyha mennyei desszertje

Kuglófok, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Aki erre a fotómra ránéz, rögtön tudja, merre jártam! Igen, ez Ausztria. A német ROTO cég grazi nemzetközi sajtótájékoztatóján ezt is felszolgálták a délelőtti kávéhoz. Hozzá stájer alma és körte járt, igazán mennyei. Az osztrákok szerint a kuglóf saját specialitásuk, bár a babérokért a rómaiak és a franciák is ácsigóznak. Egy biztos, Ferenc József császár élt-halt a mazsolás változatért, … és minden más óbécsi sütiért. Remek recept adventre vagy karácsonyra is!   

Krém: A tejszínt felmelegítjük, a csokoládét hozzákeverjük, majd szobahőmérsékleten kihűlni hagyjuk. Utána szilvalekvárral, fahéjjal és rummal elegyítve habbá verjük. Végezetül a csókokat a krémmel összetapasztjuk.

Ez egy igazi, karácsonyi hangulat, még az illata is elvarázsol! Próbáld ki még az ünnepek előtt! Én egy kis zöld veltelinit kínálnék hozzá! Jó étvágyat!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 164

Ünnepi receptjeink

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!