>
Facebook hozzászólás

Bodza szörp

Nyilván nem mondok újdonságot azzal, hogy bodzát csak olyan helyről szedjünk, ahol kevéssé porosodik, és egyáltalán nem éri benzingőz. Csak ép, kinyílt virágokat gyűjtsünk, és gondosan nézzük meg a fonákját, hogy nem tetves-e.

Bodza szörp, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók:
4 liter víz
4 kg kristálycukor
5 db citrom
12 dkg citromsav
1 teáskanál nátrium benzoát
SOK bodzavirág, én nem számoltam meg őket, de minél több, annál jobb

Elkészítés:

Én nem is mostam meg a virágokat, nem is rázogattam le, így is tele volt minden a kihullott virágporral, aminek ugye minden mikrogrammja aranyat ér, hiszen ez adja a szörpünk ízét.

A virágokat levagdostam a szárakról, egyenesen a lábasba, amiben érleltem a szörpöt. Rászórtam a kristálycukrot, a citromsavat, kézzel elkevertem (legközelebb szirupot fogok főzni belőle és visszahűtöm, hogy hamarabb végbe menjen az olvadás), belekarikáztam a megmosott citromokat, majd felöntöttem vízzel. A lábast lefedtem, és a viszonylag hűvös spájzban ért 4 napot. Naponta megkevertem, ellenőriztem, feloldódott-e már a cukor.

Aztán következett a leszűrés. A citromkarikákat alaposan kinyomkodtam, a virágok nagyját kézzel kiszedegettem, azokat is kinyomkodtam. Aztán a lébe belekevertem a NaBe-t, megvártam, míg feloldódik, és először egy nagy műanyag tálba szűrtem át a szörpöt. Kellékek: egy finom szitájú szűrő és egy nagy darab géz. A szűrőt kibéleltem a gézzel, és a lé mehetett a műanyag tálba egy kancsó segítségével. Onnan palackoztam ki sötétbarna gyümölcsleves üvegekbe.

Ehetjük is, ihatjuk is – virágzik a bodza
Murphy isten tudja, hányadik törvénye: mindig a legforgalmasabb autóutak mellett nőnek a leggazdagabban virágzó bodzabokrok. És hogy ez miért nagyon bosszantó? Mert ha bodzavirágot akarunk gyűjteni, tanácsos minél távolabb keresgélni azoktól a forgalmas utaktól, ahol üzemanyag felhőben nőnek a bokrok.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 163

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!