Facebook hozzászólás
4 377

Bográcsos babgulyás Zsófi kerti partiján

Ehhez a recepthez kell némi előkészület, de jó társaságban, segítő kezekkel, repül az idő! Pénzügyi és titkárságvezetőnk, Polákovits Zsófi legutóbbi kerti bulijának remek receptjét osztotta meg velünk. Mint annyiszor, most is összefutott a számban a nyál, amikor lejegyzem az új (köz)kincset! Próbáljátok ki, mert fantasztikus lesz!     

Hozzávalók: 

  • 80 dkg marhalábszár vagy sertés lapocka attól függően, mennyi idő van a főzésre ( a lapocka kb. egy óra alatt puhul meg, a lábszárnak kell 2 óra legalább!)
  • 50 dkg főtt füstölt csülök

    Babgulyás bográcsban, Kép: wikimedia
    Kép: wikimedia
  • 60 dkg bab (fehér és vörös bab vegyesen, mi konzerveset használtunk)
  • 15 dkg szalonna
  • 5 szál sárgarépa 3 szál fehérrépa
  • 1 zellergumó fele
  • 4 db TV paprika
  • 3 db paradicsom
  • 5 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 6-8 szál babérlevél
  • mangalica zsír
  • bors
  • csemege fűszer paprika

Elkészítés:

2 ek. zsíron megpirítjuk a szalonnát, és amikor már aranyló színű, a hagymát is megdinszteljük rajta, de ekkor még csak a fokhagyma felét tesszük bele. Jöhet a felkockázott lapocka, átforgatjuk a hagymás szalonnával, s amikor a hús megpörkölődött, szaftját kiengedte, félrehúzzuk a tűzről a bográcsot. Megszórjuk 2-3 ek. édes-nemes fűszerpaprikával, hozzáadjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.

Visszatesszük a bográcsot a tűz fölé, hozzáadjuk a kockára vágott füstölt húst, enyhén sózzuk borsozzuk és a babérleveleket is beletesszük. Kb. fél óra, mire a babérlevél kiengedi az aromáját, és a füstölt hús is a szaftját, ekkor lehet még ízlés szerint sózni esetleg még babérlevelet tenni hozzá.

Amikor a hús már félpuhára főtt, jöhetnek a felkarikázott répafélék, és a fél zellergumó – 4 felé negyedelve -, a foghagyma másik fele, és bő vízzel felhúzzuk, forraljuk. A szinte készre főtt állapot előtt tesszük hozzá a babot, 3-4 perc alatt összeforraljuk, és kész a bogrács babgulyás! Ha nem konzervet használtok, a babot előző nap – szokásos módon – be kell áztatni!

Aki szereti a csípőset, csipet cayenne borsot szórt bele ­­– legújabb felfedezésünk ez a csilihez hasonlító, de különlegesebb ízt adó csípős fűszer!

Mindenki kétszer szedett, s ez nekem séfként minden szónál többet ért!

Nem árt, ha egy kerti partit gondosan előkészítesz, íme, hozzá néhány tanács!    



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!