Facebook hozzászólás
909

HENI SÜT NEKED

Bogyós gyümölcsös baklava

Ámon Heni, a Heni süt neked blog írója ma desszerttel jelentkezik nálunk. A híres-neves baklavával, de nem a klasszikussal, hanem egy trükkösen megbolondított változatával.

Kísérletező típus vagyok. Imádok új dolgokat, új ízeket kipróbálni. Felpörget annak a lehetősége, hogy egy már ismert ételből, egy csavarással más formákat, más textúrát vagy épp más ízvilágot hozzak létre. Épp úgy, mint ebben az esetben, ahol a csavart az jelenti, hogy a baklava megszokott dió-cukorszirup kettőse helyett, bogyós gyümölcsökből készítettem sűrű, lekvárt, ezzel és még azért persze némi dióval töltöttem meg a réteslapokat. Az eredmény egy, a gyümölcsök miatt savanykásan pikáns, mégis a baklávánál nélkülözhetetlen már-már tömény édes ízű édesség lett. Különleges, kissé szokatlan, mégis ismerős íz köszön vissza, amit nagyon lehet szeretni.

Bogyós gyümölcsös baklava. Fotó: Ámon Heni
Bogyós gyümölcsös baklava. Fotó: Ámon Heni

 

Hozzávalók 4-6 főre: 24 db réteslap (3 csomag), 800 gr fagyasztott bogyós gyümölcs, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 10 dkg dió durvára törve.

Hozzávalók a sziruphoz: 2 ek méz, 15 dkg cukor, 2.5 dl víz, 2 db szegfűszeg, 1 rúd fahéj, fél narancs héja belevágva.

Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra! Kerámia piteformát használjunk, erre az a legjobb. Én most egy 20 cm-es formával dolgoztam. Tegyük fel a gyümölcsöket és a cukrot főni egy vastag falú edénybe, nehogy lekapjon. Szépen, lassan, gyöngyözve forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik lekvár állagúra. Közben a réteslapokat terítsük ki. Olvasszuk fel a vajat, majd egy ecsettel kenjük ki alaposan a formát. Tegyünk az aljára 4 db réteslapot, amit előtte egyenként bekentünk vajjal. Ez lesz az alap. Erre kenjünk szét egy evőkanálnyit a lekvárból. Ügyeljünk, hogy a széleire is jusson. Szórjuk meg egy kevés durvára vágott dióval, majd fedjük be szintén vajjal megkent dupla réteslappal. Folytassuk a rétegezést addig, amíg már csak 4 lapunk marad. Ezzel fedjük le a tetejét. NE feledjük, hogy mindig, minden lapot kenjünk meg olvasztott vajjal, még a tetejét is!!! Vágjuk fel óvatosan, mint egy tortát. Aki akarja, még
kisebb, klasszikus formára is bevagdoshatja. Nekem most ez a szeletelt megoldás jött be.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!