Facebook hozzászólás
1 200

BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN - 8.

Bolíviai napindító: empanada

Dél-Amerikában a hússal töltött tésztabatyut nemzeti eledelként fogyasztják. Népszerű reggel is ezzel indítani a napot, de ne csodálkozzatok, ha a nap többi szakában is folyamatosan találkoztok vele a világban.

Az empanadast, a hússal töltött tésztabatyut Dél-Amerika valamennyi országában nemzeti eledelként tartják számon. Mind a tészta elkészítésének, mind pedig a belevaló töltelékeknek számtalan variációja ismert. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fél napig hideg helyen pihentetjük. A tésztát 2 mm vastagra kinyújtjuk, s egy nagyobb átmérőjű pogácsaszaggatóval karikákat szúrunk ki belőle. A korongok egyik felére 1 evőkanálnyi tölteléket helyezünk, majd ráhajtjuk a másik felét. A széleket gondosan összenyomkodjuk, hogy a sütésnél ne folyjon ki a töltelék. A tésztabatyukat bő, forró olajban kisütjük. Tepsibe sorakoztatva, forró sütőben is süthetjük, ekkor  tojássárgájával kenjük meg a batyuk tetejét.

Latin-amerikai reggeli: empanada. Fotó: Depositphotos
Latin-amerikai reggeli: empanada. Fotó: Depositphotos
Csirkés töltelék: a húst kis kockákra vágjuk. Az ugyancsak kockákra vágott zöldségeket kevés zsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsompürét meg a csirkehúst, és rövid ideig pirítjuk. Sóval, borssal, frissen vágott bazsalikommal és petrezselyem zöldjével ízesítjük, majd kevés vízzel puhára pároljuk.
Marhahúsos töltelék: a húst kétszer ledaráljuk. A finomra vágott hagymát a zsíron megfuttatjuk, azután hozzáadjuk a kis kockákra vágott tojásfehérjét, az olívabogyót, a paprikát meg a póréhagymát. 2-3 percig pirítjuk, sóval, őrölt borssal, kevés cukorral, zúzott fokhagymával, oregánóval, reszelt szerecsendióval, egy késhegynyi pirospaprikával és egy csipetnyi köménnyel fűszerezzük. Aláöntünk egy kevés vizet, és 20-25 perc alatt puhára pároljuk, zsírjára sütjük.
Sajtos töltelék: a sajtokat lereszeljük, és alaposan összegyúrjuk a leforrázott és lehéjazott paradicsommal, a liszttel, sóval, borssal meg a frissen aprított petrezselyem zöldjével és bazsalikommal.
Otthon is könnyen elkészíthető: Fotó: Pixabay
Otthon is könnyen elkészíthető: Fotó: Pixabay

 

Hozzávalók 4 személyre: tészta, 30 dkg finomliszt, 30 dkg vaj, fél kávéskanál só, 1 tojássárgája, 1 dl víz, 1 evőkanál ecet.

Csirkés töltelék: 20 dkg csirkemell, 1 kaliforniai paprika, 1 vöröshagyma, fél szál póréhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 csokor petrezselyem zöldje, bazsalikom, só, őrölt bors, 1 evőkanál zsír.

Marhahúsos töltelék: 20 dkg marhahús, 1 főtt tojás, 3-4 szem olívabogyó, 1 kaliforniai paprika, 1 vöröshagyma, fél szál póréhagyma, fél evőkanál kristálycukor, 1 gerezd fokhagyma, oregánó, szerecsendió, 1 késhegynyi pirospaprika, 1 csipet őrölt kömény, 1 evőkanál zsír, só, bors.

Sajtos töltelék: fél csokor petrezselyem zöldje, 10 dkg trappista sajt, 5 dkg füstölt sajt, 5 dkg ementáli sajt, 1 db  paradicsom, kevés finomliszt, só, bors, fél csokor bazsalikom, olaj a sütéshez.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!