Facebook hozzászólás
1 576

BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN - 18.

Changua, a kolumbiai tejleves

Nekünk, magyaroknak, elég furán hangzik reggelire levest fogyasztani, de nem úgy Kolumbiában. Ott a hagyományos tejlevest imádják a nap kezdetén falatozni.

Ez az étel az egyik legnépszerűbb reggeli fogás Kolumbiában. Állítólag Cundinamarca megyéből származik, mely Kolumbia középső részén terül el és körülöleli Bogotát, ahol szintén gyakran esznek changuát reggelire – tudtuk meg a Moha és sáfrány blog írásából.

Levest reggelire. Fotó: Pinterest
Levest reggelire. Fotó: Pinterest

Az eredeti verzióban nincs vargánya és spenót, azokat a blog írója tette hozzá, de véleménye szerint egyáltalán nem tett rosszat neki. A hagyományos változat vízzel készül, de ha arra adná az ember a fejét, hogy ne reggeliként, hanem levesként egye, mehet bele alaplé is nyugodtan. Elképesztően egyszerű megcsinálni, csak az időzítésre kell figyelni, mivel a tojásnak 3 percre van szüksége és a pirítósnak meg a vargányának is akkorra kell elkészülnie.
Ha kipróbáljátok, tuti, hogy mostantól más is eszetekbe fog jutni az országról a drogkartellek és Shakira, Kolumbia szülöttje mellett!

Merész fogás. Fotó: Pixabay
Merész fogás. Fotó: Pixabay

Hozzávalók (2 főre):

A leveshez: 3 dl tej, 2 dl víz vagy alaplé (zöldség vagy csirke), 2 tojás, 1 tk. só, 2 marék bébispenót, 2 tk. a koriander, 2 tk. újhagyma.

A vargányához: egy nagyobb fej vargánya vékony csíkokra vágva (ha csak szárítotthoz juttok hozzá, áztassátok be a használat előtt kicsit), olívaolaj, frissen őrölt bors, nagy szemű só.

A tálaláshoz: 6 karika baguette megpirítva (más fajta kenyér is jó), 1 nagy marék friss koriander közepesre vágva, 1 szál újhagyma karikákra vágva.

A tejet és a vizet felforraljuk a sóval, majd ha már forr, alacsonyabbra vesszük a lángot és óvatosan beleütjük a tojásokat (érdemes egy kis tálkába ütni és onnan belecsúsztatni), majd hozzáadjuk a koriandert és az újhagymát (csak egy keveset, ami a leves hozzávalóihoz van írva).
Amint belekerültek a tojások, el kell indítani egy stoppert, ugyanis 3 perc kell nekik (nem több, nem kevesebb) és közepes lángon gyöngyözve forraljuk. Mikor 2 percük van hátra a tojásoknak, óvatosan beledobjuk a spenótot, hogy kicsit összeessen. A vargányát magas lángon sóval és borssal hirtelen megsütjük.
Tálalásnál alulra megy a leves, amit bőségesen megszórunk korianderrel és újhagymával, a tetejére mehet a vargánya és óvatosan rárakjuk a pirított kenyeret (aki nem szereti, hogy elázik, tálalhatja mellé is).





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!