Facebook hozzászólás

Cicaanya magos-rozsos kenyere

Sokszor előfordul velünk, hogy jó lenne összedobni egy jó kis reggelit vagy vacsorát, de mit? Max konyhájában erre remek példákat találunk, de hogy csigázzam a kíváncsiságotokat, először a – mondjuk így – köretet mutatom meg. Pár nap, és jön hozzá a többi!

Rozsos kenyér, Kép: Somogyi Zoltán
Kép: Somogyi Zoltán

Hozzávalók:

 • 2 dkg olaj
 • 2 dkg só
 • 2 dkg vaj
 • 2 dkg cukor
 • 370 ml víz
 • 3 ek vegyes mag (szezám-, tök-, napraforgó-, lenmag…stb.)
 • 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (ezt nem szitálom, hanem mindjárt bele mérem az üstbe, erre szórom a magokat, és utána jöhet a szitált liszt)
 • 10 dkg rétesliszt
 • 42 dkg sima liszt
 • 1 tk kenyérfűszer
 • 7 g szárított élesztő

Elkészítés:

Tészta programom 1 óra 50 perc, utána átdagasztom. Gőzben kelesztem 35 percet, sütés először 15 perc maximumon, utána 35 perc 200 Cº-on. Figyelem: bent hagyom a kenyeret, míg melegszik a sütő, de ezt beleszámolom a kelesztésbe. Tehát: felmelegítem a sütőt, begőzösítem, és kb. 50 C°-on bent tartom. Kb. 20 perc után bekapcsolom a sütőt, fel max.-ra (ez kb. 230-250 C., és tíz percig melegítem, ezzel vége a kelesztésnek, és innen számítom a sütést. 10-15 per múlva visszaveszem a hőfokot, és készre sütöm. Rácson letakarva kihűtöm.

Kapros-füstölthalas szendvicskrém Max konyhájából
Nagyon szeretjük a halakat – legyen az akár egy frissen füstölt lazac vagy egy pácolt pisztrángos szendvics. Sokszor szerepelt a füstölt hal a Darnay pince borvacsoráin, rendezvényein is, és egy-két esküvői menüben is előkelő helyet kapott! Nincs bántóan hal íze, inkább olyan kicsit figyelem felhívó, hogy mit is lehet egy jó füstölt halból készíteni. Évek óta népszerű téma, hogy kevés halat eszünk, itt az ideje, hogy ezen a fronton is erősítsünk! Együnk halat! És igaza van Somogyi Zoltán Maxnak! Együnk!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Egy napig biztosan szenvedünk!

Kedden egy napra nagyon elromlik az idő, ez pedig a kora nyárias húsvéti ünnep után még inkább kellemetlennek tűnik…

3 profi tipp a tavaszi életmódváltáshoz

Gyakran nemcsak a természet éled újjá a tavasz beköszöntével, hanem mi magunk is új erőre kapunk. A kellemes idő,…
1 / 1 478

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

sósak

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!