Facebook hozzászólás
1 211

BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN - 2.

Croque Monsieur és Croque Madame, na és a francia pirítós

A Franch brunch olyan ízletes finomságokról szól, hogy ha ilyen ízorgáiákkal indítjuk a reggelt, csakis mosolygósan guríthatjuk el az előttünk álló napot. Mivel a franciák ráérősen eszik végig a menüt, talán érdemes hétvégére időzíteni.

A hangzatos fantázianevet viselő Croque Monsieur-t és a francia melegszendvicsek királynőjét, a Croque Madame-ot voltaképpen egy lágy tükörtojás választja elegymástól. A Croque Monsieur első írásos nyoma Prust: Az eltűnt idő nyomában című regényében lelhető fel, s egy párizsi kávéházban lehetett nyilvánosan először kóstolni 1910-ben.

Croque madame. Fotó: Depositphotos
Croque madame. Fotó: Depositphotos

 

Croque Madame hozzávalói 2 főre: 2 evőkanál vaj, 1 dl tej, fél evőkanál finomliszt, fél teáskanál dijoni mustár, só, bors, frissen őrölt szerecsendió, 1 tojássárgája, 8 szelet toast kenyér, 12 dkg gépsonka, 10 dkg sajt, 4 db tojás.

A felolvasztott vajon megfuttatjuk a lisztet, hozzáadjuk a mustárt és a tejet és sűrűre főzzük. Lehúzva a tűzről belekeverjük a tojássárgáját. A toast kenyerekre ráhelyezzük a sonkát és sajtot, megkenjük a sűrű mártással és lezárjuk egy másik kenyérrel. Serpenyőben vagy toasterben összesütjük. Míg sül, lágy tükörtojást készítünk, azaz vigyázzunk, hogy folyós maradjon a közepe. A szendvicsekre helyezzük a tükörtojásokat, meghintjük egy leheletnyi sóval és borssal.

Voltaképpen édes bundás kenyérről van szó. Fotó: Depositphotos
Voltaképpen édes bundás kenyérről van szó. Fotó: Depositphotos

 

Klasszikus francia pirítós 2 főre: 6 db tojás, 2 dl habtejszín, 2 evőkanál cukor (lehet vaníliás cukor is), só, néhány db toast kenyér (fajtától függ, hogy mennyi szívja fel az öntetet), 2 teáskanál vaj, kis olaj a sütéshez, juharszirup/méz/lekvár, ízlés szerint tejszínhab a tálaláshoz, némi gyümölcs. 

A croissant sütését hagyjuk a pékekre. Fotó: Pixabay
A croissant sütését hagyjuk a pékekre. Fotó: Pixabay

Melegítsük elő a sütőt 250 Celsius fokra. Enyhén verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejszínt, a tejet, a cukrot és a sót egy nagy, lapos tálban. Ezután a kenyerek mindkét oldalát jól forgassuk bele a keverékbe úgy, hogy felszívják magukat a szósszal, de ne tocsogjanak tőle. Mintha a megszokott bundás kenyeret készítenénk. Melegítsünk fel 1 evőkanál vajat és 1 evőkanál olajat közepes lángon egy nagy serpenyőben. Amikor alább hagy a habosodás, süssük meg a kenyereket, amíg aranybarna színű nem lesz, ez olyan 2-2 perc oldalanként. A kész pirítóst helyezzük egy sütőlapra, és tartsuk melegen a sütőben, míg a többi kenyér elkészül. Tálalásnál tegyünk a francia pirítósokra vajat, s öntsük nyakon juharsziruppal/mézzel/ lekvárral és/vagy tejszínhabbal. Az már csak extra, ha gyümölcsök is kerülnek a tányérra. s egyesek fahéjas porcukorral is meghintik.

A franciák sokszor színesítik a palettát csinosra feltekert omlettel és croissant-nal is, melyet imádnak a tejeskávéjukba mártogatni. Ha pedig az igazi angol reggeli is izgatja a fantáziátokat, ITT OLVASHATJÁTOK.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!