Facebook hozzászólás
1 186

Csereszenyebefőtt cukor és tartósítószer nélkül

Nem csoda, nem ámítás, igenis lehet egészségesen eltenni a gyümölcsöket! Itt a nyár, a befőzések ideje, legyünk bátrak, kísérletezők, munkára fel! Tippeket adunk az antalvali.com Boszorkánykonyhájából.

Végy egy „spárosnarancsosvödörnyi” cseresznyét, és lesz belőle egy-kettőre 10 db, 7 dl-es üvegnyi befőtt!

antalvali.com

   

antalvali.com

Hozzávalók:

  • idénygyümölcs: cseresznye, őszibarack, sárgabarack, meggy, körte, piszke
  • tiszta, csavaros tetejű üvegek
  • kukta

 Elkészítése:

  1. Mosd meg a gyümölcsöt, darabold ha kell, szorosan rakd bele a tiszta üvegbe (én úgy megtömöm, hogy a tetővel kissé még le is kell nyomnom).
  2. Az üvegeket tedd a kuktába, öntsd fel a max. jelzésig vízzel, zárd rá a tetejét, gyújts alá, sípoláskor csökkentsd minimumra lángot, és 15 perc után zárd el alatta a gázt.
  3. Ha már nyitható, mehet a száraz dunsztba. És kész!

Szilvára tehetsz 1 kanál rumot, némi fahéjat is!

Tippek:

  • Az üvegeket el lehet fektetni a kuktában, de a bébiételes üvegeket egymásra is lehet tornyozni. A lényeg, hogy max. jelzésnél magasabban ne álljon víz, és a legfelső üveget 3/4 részéig lepje el.
  • Ha nem csak 1 adagot főzöl vagy kicsi a kuktád és folyamatosan cserélgeted az üvegeket, akkor 20 percig főzd, ereszd ki a gőzt, tedd dunsztba, és jöhet a következő adag.
  • Miután kiszedem, pár percre fejre állítom a konyhapulton az üvegeket. Ha véletlenül nem zár jól a kupak, rögtön kiderül!
  • A képen látszik hogy a csordultig pakolt cseresznyebefőttem kb. a 4/5 részéig esett össze, és félig lett gyömölcslével. De nem repedt ki, nem püffedt fel, a leve meg valami mennyei!

Jó étvágyat kíván télre is a szerző: Pintér Enikő!

Forrás: antalvali.com



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!