Facebook hozzászólás
1 708

Cukkinis, vagy patiszonos (csillag tök) lecsó

Íme a lecsós cukkini, vagy patiszon (csillag tök) hozzávalói 4 személyre: 500 gr. zsenge, apró cukkini, vagy 70 dkg. patiszon, 6-8 darab paprika, 2-3 paradicsom, 2 nagy fej hagyma,10-15 dkg füstölt szalonna, só, pirospaprika.

Elkészítése:

Ha igazán zsenge cukkinit tudunk venni (maximum 10-15 cm-es), akkor azt meghámozni se kell, csak két végét levágni, megmosni és kb 1,5 cm-es karikákra vágni. A patiszont mindenképpen meg kell hámozni, ha azonban ebből is sikerül kisebb darabokat vásárolni, akkor nem kell kimagozni. A nagyobb darabokat félbe vágjuk és kimagozzuk. (ezért kell belőle többet venni mint a cukkiniből, mert a héj és a mag az súlyveszteség). A patiszont is felaprítjuk 1,5-2 cm vastag kockákra, hasábokra A hagymát, paprikát is megtisztítjuk, felkarikázzuk a paradicsomnak is lehúzzuk a héját. A szalonnát apró kockákra vágjuk.

 

Egy nagyobb serpenyőben, vagy lábasban kiolvasztjuk a szalonnát, vigyázzunk meg ne égjen, csak szép aranybarna legyen. Rátesszük a hagymát és megdinszteljük, majd hozzátesszük a paprikát és megsózzuk. Lefedve megpároljuk a paprikát. Amikor félig megpárolódott hozzátesszük a cukkinit, vagy a patiszont, és a paradicsomokat negyedbe vágva. Újra megsózzuk. Tovább pároljuk, amíg minden megpuhul. Ekkor adjuk hozzá ízlés szerinti mennyiségben a piros paprikát és hagyjuk a leve besűrűsödjön. Ekkor kész is és tálalhatjuk.

Aki még tovább szeretné dúsítani, az tehet bele virslit vagy kolbászt, akkor amikor a cukkini és a paradicsom már levet eresztett és puhulni kezd.

Ha tojással akarjuk dúsítani, akkor tegyünk hozzá még egy kevés zsíradékot, amikor már kész a lecsó, majd öntsük rá a felvert tojásokat és folyamatosan kevergetve – hogy le ne tapodjon – süssük készre.

Tipp: A lecsóscukkini, vagy patiszon grillezett, hirtelen sült húsok mellé is kiváló köret

Jó étvágyat kíván: Katalin

Nézd meg a többi beérkezett receptet és szavazz!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!